6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Házikert

Amit az oregánóról tudni kell

Agrofórum Online

Olasz ételek alapja a bazsalikom mellett és a magyar konyhakertek egyik ismert fűszernövénye. Mit érdemes tudni az oregánóról?

Az oregánó egy nagy kedvencem a fűszernövény-gyűjteményemben. Igen, jól írtam, fűszernövény-gyűjteményem van, mert imádom és gyűjtöm a legkülönfélébbeket, ami az egyik fontos tényezője az élelmiszer-manufaktúránknak. A házi fűszerek sokkal magasabb minőséget tudnak képviselni a bolti társaiknál, ráadásul, ha a fajon belül a fajtákat is ismerjük, akkor az igazi “ízfokozók” a kezünkben vannak. Oregánófajtából is több van a kertben, előszeretettel vizsgálom őket, miben mások az alapfajhoz képest. Mert akár a rovarlátogatottságban is eltérőek lesznek a különböző fajták.

Az alap oregánó, vagyis az Origanum vulgare

Az oregánó, más néven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben. Az árvacsalánfélék családjába tartozik és már az ókori Egyiptomban is ismert növény volt.

Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt ismert, az ókori Görögországban pedig sérülések gyógyítására használták.

Fűszerként a mediterrán konyhában kedvelt, ízvilága a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet. Ennek egyik oka a benne található aromaanyagok összetétele. Illóolajként is nagyon értékes növény, a természet antibiotikumának tartják: karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz. Illóolaja 85% feletti karvakrol hatóanyagot tartalmaz.

Az oregánó, másnéven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben (fotó: Pexels)

Az oregánó egy évelő félcserje, mely akár a 80 cm-es magasságot is elérheti. Több alfaja ismert:

  • O. vulgare subsp. glandulosum
  • O. vulgare subsp. gracile
  • O. vulgare subsp. hirtum
  • O. vulgare subsp. virens
  • O. vulgare subsp. viridulum
  • O. vulgare subsp. vulgare

Tavasszal dugványozással is szaporítható, magvetéssel márciusi indítással lehet szaporítani. Kezdetben melegigényes, így a jó csírázáshoz és növekedéshez melegebb hőmérsékletre lesz szükség, legalább 18 Celsius-fok fölött legyen a csíráztató hőmérséklete.

Használhatom illóolajos növényvédelemre?

Az oregánóban található karvakrol és timol baktériumölő hatása régóta ismert. Így az évek során már kísérleti jelleggel teszteltük növényvédelmi célokra is. Hatása hasonló eredményeket mutat a teafás kezelésekhez, de itt is igaz, hogy az esti órákban érdemes kijuttatni, hogy ne tegye fényérzékennyé a növények levelét, mert akkor perzselhet.

Mint minden illóolajos keveréknél, itt is a szokásos detergensre lesz szükség, így önmagában nem oldódik az olaj a vízben.

Kiemelt kép: Pexels

Mit tegyünk a kilógó orchidea léggyökerekkel?

2025. december 11. 11:10

Sokan azonnal levágják az orchidea kilógó gyökereit, pedig ezzel épp a növényt sodorják veszélybe. Kiderült, miért hibáznak ekkorát.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Életmentő a madaraknak: így tartsuk jégmentesen az itatót télen!

2025. december 10. 14:10

Egyszerű trükkökkel egész télen biztosíthatunk friss vizet a madaraknak, még erős fagyok idején is.

Téli veteményeskert: mit szüretelünk télen?

2025. december 10. 05:40

A téli betakarítás nemcsak gazdaságos, hanem különleges élményt is nyújt: friss, vitamindús zöldségek kerülhetnek ilyenkor is az asztalra.

Portfólió Farm: megtartotta szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját a Corteva

2022. szeptember 11. 08:37

A Portfólió Farm célja, hogy a magyar gazdák első kézből értesüljenek a vállalat legújabb, leginnovatívabb termékeiről.

A talajtakarás és növényvédelmi vonatkozásai

2021. április 9. 10:08

Hogyan szolgálhatja a talajtakarás a kertészeti növények védelmét? Milyen élettani és növényvédelmi hatásai vannak a talajtakaró anyagoknak? Miben rejlenek az előnyeik és a hátrányaik?

Főhet a fejük a borászoknak, nagy költséggel kellett védeni a termést

2023. augusztus 30. 13:10

A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni, a csökkenő kereslet miatt azonban a gazdák bizonytalanok, hogy nyereséggel zárhatják-e az évet.