Házikert

Az árvácska megvéd a betegségektől?

Agrofórum Online

A tavasz egyik legszebb, legstrapabíróbb virága kétségkívül az árvácska, ami több száz éve ismert és kedvelt növény, és amelyet ma már nemcsak a virágládák, de a legkülönlegesebb fogások díszítésére is használnak.

Színes „gondolatok”, amelyek szebbé teszik a világot

A Pansy név a francia „pensée” szóból származik, ami „gondolatot” jelent. Ezek a szépséges virágok a viktoriánus korban az emlékezés szimbólumai voltak. Az árvácska gyakran került az ún. „tussie-mussi”-ba, amely olyan mini csokor voltak, amelyeket azért hordtak maguknál az emberek, hogy ha büdös területeken haladtak át, a virágot az orrukhoz tartva ne érezzék a kellemetlen szagokat.

Úgy vélték akkoriban, hogy az árvácska a betegségektől és fertőzésektől is megvéd, de ez persze nincs így. Éppen ezért a virágot és ezeket a kis csokrokat lehetett kalapon, frizurában, kabátra vagy ruhára tűzve is hordani, de kézben is lehetett tartani. Sok esetben a hajadonok a kérőiket ajándékozták meg a saját mini csokrukkal, érzelmeik viszonzásának jeleként.

Árvácska ismerete 2400 éve

Az árvácska (Viola × wittrockiana) Európában őshonos, és ősi fajták természetes mutációjából alakult ki. Az első vadon termő árvácskát valamikor az i. e. 4. század környékén azonosították.

Az 1800-as évek elején William Thompson növénynemesítő Lord Gambierrel együttműködve az angliai Iverben, Buckinghamshire-ben kezdte el a virágainak keresztezését. Thompson és Gambier több új, nagyobb méretű, színű és formájú árvácskák a fajtáit hozta létre. Végül megszületett a Viola x Wittrockiana, amely a ma termesztett leggyakoribb fajta.

Árvácska

Az árvácskák a viktoriánus korszakban váltak széles körben népszerűvé Európában, és a 19. század végén kerültek az Újvilágba. A 19. század végén és a 20. században a virágokat folyamatosan nemesítették és keresztezték, hogy új hibrid fajtákat hozzanak létre.

Ahány árvácska fajta, annyi féle

A méretük az adott fajtától függően széles skálán mozog, de a virágaik általában 4-10 centiméter átmérőjűek és öt sziromlevéllel rendelkeznek. A virágok laposak, vékony, finom és széles ívelt szirmokból állnak, amelyek puha, sima és selymes állagúak.

A szirmok színe is eltérő, egyesek egyszínűek, élénksárga, narancssárga, püspöklila, rózsaszín, bíbor, fehér és kék árnyalatokkal, míg mások több szín mutatós kombinációit viselik magukon, élénk csíkozással és fekete pettyekkel a virág közepén. Az árvácskák ehetőek, zsenge textúrájúak, enyhe illatúak. A színes virágok finoman édeskés ízűek, enyhe mentás aromával.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

2025. október 8. 14:10

Kávétermesztés lakásban? Igen! Íme, minden, amit a Coffea arabica otthoni gondozásáról és feldolgozásáról tudni érdemes.

Hogyan tervezzünk méhbarát kertet?

2025. október 8. 05:40

A méhek védelme nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is előnyös: ízesebb gyümölcsöket, dúsabb termést és virágosabb kertet nyerünk.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Napraforgó-peronoszpóra. Miért most?

2022. augusztus 27. 05:32

A fenti cím első részét olvasva sokaknak juthat az eszébe a kérdés, miért éppen most, a vegetációs időszak végén beszéljünk egy gombabetegségről? Praktikus okok állnak a háttérben.

A sárgarozsda idei fellépéséről

2023. május 15. 05:37

A búza, durum és a pelyvás búzafélék (tönköly, tönke, alakor) számára az idei esztendő ismét hozott egy régi – új problémát, a sárgarozsda megjelenését.

Érdemes a gyümölcsfákon zöldmetszést végezni?

2022. augusztus 15. 04:37

Szeretném megtudni, hogy nyáron érdemes-e, szabad-e megmetszeni a gyümölcsfákat?

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes III. rész

2021. október 15. 05:36

Mi a teendő, ha madárinfluenza tüneteit észleljük a háztájon tartott baromfin? Mi történik a bejelentést követően? Mi történik, ha fertőzött állatunk vagy állataink vannak? Milyen korlátozásokat von maga után a betegség megjelenése?