11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Május

Agrofórum Online

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak.

Ebben a hónapban már javában dúskálhatunk a különféle zöldségekben, és egyre több gyümölcsféle is rákerül a palettára. Érdemes a fűszerkertben is körbenézni, hiszen a megerősödött, áttelelt növényekről a fagymentes májusi hetekben már vághatunk le hajtásokat konyhai felhasználásra. (A fűszernövények gondozásával és fűszerként történő felhasználásukkal a Legyen saját fűszerkertünk című cikksorozat foglalkozott.)

Most májusban mindenesetre a rebarbarával és a mángolddal ismerkedhetünk meg, mellettük a lenti táblázatban látható növényeknek van most szezonja:

ZöldségekGyümölcsökEgyéb
Burgonya, zöldborsó, brokkoli, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kínai kel, cékla, édeskáposzta, rukkola, fejes saláta, madársaláta, jégsaláta, mángold, spenót, rebarbara, vörös cikória (radiccio), fekete retek, hónapos retek, lilahagyma, metélőhagyma (snidling), vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma, petrezselyem, spárga, sárgarépa    Cseresznye, meggy, alma, dió, egres, köszméte, málna, mandula, ribizli, szamóca  Kapor, turbolya, kakukkfű, rozmaring  

A rebarbara terjedelmes bokorrá fejlődő évelő növény. Hatalmas levelei és a rózsaszíntől a bíborvörösig terjedő színű levélnyelei miatt akár dísznövényként is nevelhető. Az idősebb, többéves töveken a levelek közül magasra kiemelkedő virágszárán hozza sok apró, fehér szirmú virágát.

Termesztése viszonylag egyszerű, mivel mindenütt megterem, de leginkább a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt szereti. Árnyékos helyen a levélnyelek vékonyak maradnak. A leggyorsabban tőosztással vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható. Ha nem akarjuk, hogy magot érleljen, akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől.

Rebarbara

A leveleket már március közepén el lehet kezdeni szüretelni és egészen júniusig folytatni. A leveleket csavarással törjük le, ne vágva! Szakaszosan szedjük le a leveleket, ne egyszerre az összeset.

Bár a rebarbara termesztését és a növény felhasználását tekintve zöldség, mégis fogyasztható gyümölcsként, akár szamócával vagy bogyós gyümölcsökkel kombinálva. Nagyon fontos B-vitaminforrás, emellett magas az A-, C-, E-, és K-vitamintartalma, gazdag kalciumban, káliumban, cinkben és vasban. Nem utolsó élelmirostforrás, és kiváló szomjoltó magas víztartalma miatt.

A levélnyélből pikáns ízű kompót, krémleves, lepény vagy húsos ételek különleges köreteinek kísérője is készülhet, de ha meghámozzuk, érdemes nyersen is megkóstolnunk. Tartsuk szem előtt, hogy csak a növény levélnyelét fogyasszuk!

A mángoldot a Földközi-tenger vidékén élő népek már évszázadok óta termesztik. Ez a növény a cékla és a cukorrépa közeli rokona, és kinézetre hasonlít a rebarbarára is. Megjelenése igen változatos, ugyanis a levele a világoszöldtől a haragoszöld árnyalatig terjedhet, a levél erezete és a levélnyél pedig vakítóan fehér, vagy vöröses színű is lehet. Újabb változatok levélnyele élénksárga színű is lehet. Az erősen hullámos levelű változatát szokták rebarbarás mángoldként is emlegetni, csak hogy teljesen belezavarodjunk.

Mángold

A 30-60 cm magasra növő mángold a félárnyékos és napos kertben is szépen fejlődik, emellett kedveli a laza, humuszos talajt. Általában közvetlenül ágyásba vetjük, áprilistól egészen júniusig. Augusztusban és szeptember elején kései vetése is lehetséges. A növények kikelése után ritkítsuk meg az állományt úgy, hogy legalább 30 cm maradjon egy-egy növény között. A rebarbarához hasonlóan igen tápanyagigényes: elsőként lássuk el komposzttal vagy szerves trágyával, és nyáron még 1-2 alkalommal trágyázzuk meg újra. A vetést követően 2-3 hónappal szedhetjük le a szárakat, a növényen kívülről befelé haladva. Késő ősszel segíthetjük az áttelelését takarással, hogy átvészelje a hideg hónapokat, és így tavasszal még egyszer szedhetünk belőle.

Sok helyen “3 az 1-ben” szuperzöldségnek írják le, mivel a spárga, a sárgarépa és a spenót értékes tulajdonságait egyaránt magába foglalja: levele és nyele fontos vitaminokat (pl.: A-, C-, E-vitamint, de a K-vitamintartalma a kiemelkedő), nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat tartalmaz. Energiatartalma alacsony, míg rosttartalma magas. Ezeken kívül még magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban is gazdag. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket. Karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a bőr-, tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén igazolták jótékony hatását.

Felhasználása előtt a tisztítására nagy gondot kell fordítani: levelenként, többször is át kell mosni, mivel nagy levele földdel szennyezett lehet, és megbújhat benne nem várt kerti fogyasztó is.

Leveléből a spenóthoz hasonló főzelék főzhető, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető a most idényszerű hagymafélékkel is. Készíthetünk belőle olaszos tésztás egytálételeket, krémlevest és vegyes salátát is.

Minden kedves Olvasónak jó egészséget kívánok, és sok türelmet ehhez a csapadékos tavaszhoz!

Kapcsolódó cikkek:

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.