Ház, táj
Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Április

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Április

Agrofórum Online

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Azontúl, hogy minden hónapnak összeállítunk egy táblázatot, abban a szezonális fajokkal és fajtákkal, még közelebbről megismerkedünk két-hármójukkal bővebben is, hátha a következő szezonban vetni vagy palántázni is lesz kedvünk őket.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban pedig a rukkolával, a spárgával és a kivivel. Áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel.

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Bordás kel (pak choi), kínai kel, karalábé, zeller, endíviasaláta, fejes saláta, madársaláta, rukkola, vörös cikória (radiccio), spenót, sóska, snidling (metélőhagyma), újhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, hónapos retek, petrezselyem, sárgarépa, burgonya, bab, zöldborsó  Alma, körte, dióLestyán, bazsalikom

A zöldségek közül a bordás kellel és a metélőhagymával ismerkedünk meg.

A metélőhagyma Bálint gazda szerint az egyik első növény, ami a veteményesbe szokott kerülni. Snidlingként vagy pázsithagymaként is találkozunk vele. Problémamentesen termelhető a kertünkben, hiszen árnyék- és hidegtűrő, de sok vizet igényel vetés után és tavasszal, az intenzív növekedési időszakban. A tápanyagokkal jól ellátott talajokat bőségesen meghálálja.

Snidling vagy más néven metélőhagyma

Ez az évelő, hagymás növény a liliomfélék családjába tartozik, és a vöröshagymához hasonló, föld alatt növő hagymáiról nő minden évben ki. Egyenes, felálló, hengeres hagymaleveleit fogyasztjuk, amelyek csoportosan kelnek ki, és tavasztól őszig nőnek. Számos fajtája ismert, nálunk egy finomabb levelű, 20-30 cm magasra növő fajta terjedt el. Június elején hozza lilás színű, méhcsalogató gömbvirágzatát.

Amikor ollóval “szüretelünk”, akkor minél mélyebben vágjuk le. Díszítésre és ízesítésre egyaránt használhatjuk, íze hasonló a vörös- és fokhagymáéhoz is. Apróra vágva, nyersen szokták fogyasztani. Nem szabad főzni, mert az íze és a zamata is elillan. Keverhetjük mártásokba, krémsajtokba, túróba, hal- és tojásételekbe, de még levesbe is.

A Kínában és a Japánban elterjedt bordás kel (vagy pak choi, bok choi) termesztése is megoldható a kertünkben, és érdemes minél többet fogyasztanunk is belőle. Leves, főzelék, köret, szárítmány és savanyúság is készíthető ebből a zöldségféléből, de párolt zöldségkeverékbe is beilleszthető. A mángoldhoz hasonlóan erős, lédús levélnyelét és levelét fogyasztjuk.

Bordás kel

Fény- és vízigényes növény, a kora őszi fagyokat még elviseli, de a téli időjárást nem bírja ki. Márciusban vethetjük, ezt követően nagyon gyorsan kicsírázik. Évközben folyamatosan lehet szedni az 50-60 cm-es növényeket.

Rendhagyóan ebben a hónapban már a fűszernövények is szerepelnek, és közülük a lestyánt beszéljük ki kicsit bővebben.

Lestyán

Az Európa-szerte elterjedt lestyánt ősidők óta termesztik fűszernövényként, ugyanis mind a gyökere, levele és magja egyaránt felhasználható fűszerezés céljával. A gyógyászatban is régóta alkalmazzák vizelethajtó hatásának köszönhetően.

A bordás kelhez hasonlóan fény- és vízigényes, valamint fagyérzékeny. Alacsonyabb hőmérsékleten (4-5 oC-on) csírázik, ehhez késő ősszel kell elvetnünk a magokat szépen előkészített ágyásban. Melegebb fekvésű helyen termesztve magasabb illóolaj-tartalma lesz. Palántáról szaporítható. Leveleit nyár elején és ősszel szedhetjük, lehetőleg szakaszosan takarítsuk be, ne egyszerre!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?