Ház, táj blog

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

Agrofórum Online

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

A fitoplazmát (eredeti nevén mikoplazma) elsőként 1967-ben mutatták ki elektronmiroszkóppal őszirózsa, császárfa, burgonya és szeder növényekből, majd ugyanebben az évben mutatták ki kabócák szervezetében is. Az ezt követő évtizedben megvizsgálták a kórokozó szaporodási képességét, felderítették a terjedésének lehetséges módjait, és felfedezték a spirál alakú fitoplazmákat (spiroplazma).

Növényvédelmi szempontból fontos felfedezés volt, hogy a kórokozó elsődleges terjesztői állatok (pl.: kabócafajok), de a kísérletek szerint a szulák (Convolvulus) és aranka (Cuscuta) növénynemzetség egyes tagjai is képesek fitoplazmaátvitelre.

A növényeket megbetegítő fitoplazma-betegségek nevét az angol nyelv szabályai szerint kell kiejteni. A név a kórokozó fő gazdanövény nemzetségének a nevéből, az azon megfigyelt legfőbb tünet megnevezéséből, és a phytoplasma szóból áll, például:

Apple proliferation phytoplasma (almasöprűsödés).

Aster yellows phytoplasma (sárgarépa sárgalevelűsége).

Kivételt képez, ha a szakirodalom más nyelvet használ a betegség leírására, például a szőlő (aranyszínű) sárgaságára a francia (Grapevine) Flavescence dorée phytoplasma (röviden FD) megnevezéssel hivatkozik. Ezek az elnevezések a vírusok által okozott betegségek nevezékéhez hasonlítanak.

A fitoplazmák meghatározása többféle módszerrel és többféle tulajdonság alapján is lehetséges:

  • fitoplazma morfológiai bélyegei alapján elektronmikroszkóppal (pl.: méret, alak);
  • tesztnövények segítségével;
  • PCR-eljárás: nemcsak a fitoplazmák meghatározására, hanem a növényfertőzöttség kimutatására is használják;
  • szerológiai teszt: ezt az eljárást nem a különböző fitoplazmák elkülönítésére, hanem más kórokozókkal való rokonság feltérképezésére használják.
A sárgarépa sárgalevelűségét okozó fitoplazma dísznövényeket és zellert is fertőz
A sárgarépa sárgalevelűségét okozó fitoplazma dísznövényeket és zellert is fertőz

A fitoplazma jellemzői

A fitoplazma növénykórtani szempontból egy valóságos mestermű. Rendkívül nehéz védekezni ellene a különleges életformája, valamint a sokoldalú szaporodási és terjedési stratégiája miatt is.

Legfontosabb jellemzői:

  • teste egy sejtből áll, amely szilárd sejtfallal nem, de magállománnyal (maghártya nélküli sejtmag) rendelkezik;
  • alakjuk rendkívül változatos (pl.: lehet hengeres, elágazó, gömbölyű, alaktalan);
  • méretük is igen eltérő lehet (0,06-1,1 mikrométer átmérőjű);
  • örökítőanyaga DNS-ből, RNS-ből és fehérjéből tevődik össze;
  • élő gazdanövényben és elhalt anyagon is képes élni (úgynevezett fakultatív parazita);
  • a növényeken belül a háncsrészben (floém) lokalizálható;
  • ivartalanul szaporodik, osztódásra és sarjadzásra is képes.

Jelentőségük miatt a fitoplazmák külön kórokozócsoportot alkotnak. Számos tulajdonságuk a baktériumokhoz teszi hasonlatossá a fitoplazmákat, mégis sok jellemzőjük eltér azoktól:

A baktériumokhoz hasonlóan:A baktériumoktól eltérően:
EgysejtűekA fitoplazmáknak nincs szilárd sejtfaluk
A sejtben csak magállomány találhatóAntibakteriális szerek hatástalanok ellenük (pl.: penicillin, szulfonamidok)
Kétféle nukleinsav (DNS, RNS) található bennükA fitoplazmák terjedését egyedül a tetraciklin-vegyületek gátolták a laboratóriumi kísérletek során
 Terjedésük állati és növényi vektorokkal* is lehetséges
*vektor (itt): az az élő szervezet, amely képes kórokozók (vírusok, fitoplazmák) felvételére, hordozására, szállítására és leadására is, így segítve a betegség terjesztését.

A fitoplazmák átvitele

A fitoplazmák terjedését azok átvitele garantálja a fertőzött gazdanövényről a másik, még egészséges gazdanövényre. A fitoplazmák eredményesen terjednek az alábbi módokon:

  • Oltással: ezzel a szaporítási eljárással a legtöbb fitoplazma átvihető. Az átvitel feltétele, hogy az oltás sikeres legyen, vagyis a fertőzött és az egészséges növény szövetei összeforrjanak. Ennek a terjedési módnak értelemszerűen az oltással szaporított fás növények esetében van nagy jelentősége.
  • Vegetatív úton történő szaporítással (pl.: sarjakkal, dugványokkal vagy szemzőhajtással).
  • Állati vektorokkal: legfontosabb állati vektorok a kabócák, de atkák, földibolhák és levélbolhák is képesek egyes fitoplazmák terjesztésére.
  • Növényi vektorokkal: bár bizonyos szulákfajok is képesek fitoplazma-átvitelre, növénykórtani szempontból egyedül bizonyos arankafajoknak van jelentősége a terjesztésben (például a stolbur phytoplasma fontos vektorai a nagy aranka, a kis aranka és a lenfojtó aranka).
A szőlő aranyszínű sárgaság betegsége jelentős termésveszteséggel jár
A szőlő aranyszínű sárgaság betegsége jelentős termésveszteséggel jár

A gazdanövényeken okozott tünetek

A fitoplazma által okozott betegségek legfontosabb tünetei az érintett növényi rész színének a változása (sárgulás), vagy burjánzás.

Sárgulással járnak a következő fitoplazmás megbetegedések:

  • a szőlő aranyszínű sárgasága,
  • a ribiszke atavizmusa,
  • a kardvirág sárgasága,
  • a sárgarépa sárgasága vagy sárgalevelűsége.

Burjánzást okoznak a következő fitoplazmás megbetegedések

  • almasöprűsödés,
  • a szamóca söprűsödése,
  • a málna törpülése,
  • a paradicsom sztolburos betegsége.
Az almasöprűsödés oltással és kabócák által is terjed
Az almasöprűsödés oltással és kabócák által is terjed

Védekezés a fitoplazmák ellen

A fitoplazmák elleni védekezés sok tekintetben hasonlít a vírusok elleni védekezésre. Kulcsfontosságú a jelentősége:

  • fitoplazma-rezisztens fajták ellőállításának – ott, ahol ez lehetséges;
  • fitoplazmától mentes szaporítóanyag előállításának és alkalmazásának;
  • karantén (zárlati) intézkedéseknek a károsítók behurcolásának megakadályozásában;
  • állati vektorokkal történő átvitel lehetőségének minimalizálásában a kártevő elleni védekezéssel;
  • növényi vektorokkal történő átvitel lehetőségének csökkentésének a gyomnövények elleni védekezéssel.

Ezeken kívül még lehetséges a védekezés:

  • fizikai eljárással (ritka): ez hőkezelést jelent (hőterápia);
  • kémiai eljárással: a fitoplazmák fehérjeszintézisét gátolják, ami csak többszöri kezelést követően vezet eredményre laboratóriumi körülmények között.

Képek forrása: EPPO Global Database

Kapcsolódó cikkek:

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Miért nem ehetnek a kutyák szőlőt?

2024. november 12. 10:10

A szőlő egyes kutyák számára már kis mennyiségben mérgező. Mit tegyünk, ha a kutyánk szőlőt evett?

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Mitől színeződik már a szőlő levele?

2018. július 20. 11:51

F. Mária kérdése: A szőlőink levele sárgulni, kezdett, olyan, mintha már ősz lenne. Csapadékhiány okozza, vagy valamilyen betegség?