Ház, táj blog

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

Agrofórum Online

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

A fitoplazmát (eredeti nevén mikoplazma) elsőként 1967-ben mutatták ki elektronmiroszkóppal őszirózsa, császárfa, burgonya és szeder növényekből, majd ugyanebben az évben mutatták ki kabócák szervezetében is. Az ezt követő évtizedben megvizsgálták a kórokozó szaporodási képességét, felderítették a terjedésének lehetséges módjait, és felfedezték a spirál alakú fitoplazmákat (spiroplazma).

Növényvédelmi szempontból fontos felfedezés volt, hogy a kórokozó elsődleges terjesztői állatok (pl.: kabócafajok), de a kísérletek szerint a szulák (Convolvulus) és aranka (Cuscuta) növénynemzetség egyes tagjai is képesek fitoplazmaátvitelre.

A növényeket megbetegítő fitoplazma-betegségek nevét az angol nyelv szabályai szerint kell kiejteni. A név a kórokozó fő gazdanövény nemzetségének a nevéből, az azon megfigyelt legfőbb tünet megnevezéséből, és a phytoplasma szóból áll, például:

Apple proliferation phytoplasma (almasöprűsödés).

Aster yellows phytoplasma (sárgarépa sárgalevelűsége).

Kivételt képez, ha a szakirodalom más nyelvet használ a betegség leírására, például a szőlő (aranyszínű) sárgaságára a francia (Grapevine) Flavescence dorée phytoplasma (röviden FD) megnevezéssel hivatkozik. Ezek az elnevezések a vírusok által okozott betegségek nevezékéhez hasonlítanak.

A fitoplazmák meghatározása többféle módszerrel és többféle tulajdonság alapján is lehetséges:

  • fitoplazma morfológiai bélyegei alapján elektronmikroszkóppal (pl.: méret, alak);
  • tesztnövények segítségével;
  • PCR-eljárás: nemcsak a fitoplazmák meghatározására, hanem a növényfertőzöttség kimutatására is használják;
  • szerológiai teszt: ezt az eljárást nem a különböző fitoplazmák elkülönítésére, hanem más kórokozókkal való rokonság feltérképezésére használják.
A sárgarépa sárgalevelűségét okozó fitoplazma dísznövényeket és zellert is fertőz
A sárgarépa sárgalevelűségét okozó fitoplazma dísznövényeket és zellert is fertőz

A fitoplazma jellemzői

A fitoplazma növénykórtani szempontból egy valóságos mestermű. Rendkívül nehéz védekezni ellene a különleges életformája, valamint a sokoldalú szaporodási és terjedési stratégiája miatt is.

Legfontosabb jellemzői:

  • teste egy sejtből áll, amely szilárd sejtfallal nem, de magállománnyal (maghártya nélküli sejtmag) rendelkezik;
  • alakjuk rendkívül változatos (pl.: lehet hengeres, elágazó, gömbölyű, alaktalan);
  • méretük is igen eltérő lehet (0,06-1,1 mikrométer átmérőjű);
  • örökítőanyaga DNS-ből, RNS-ből és fehérjéből tevődik össze;
  • élő gazdanövényben és elhalt anyagon is képes élni (úgynevezett fakultatív parazita);
  • a növényeken belül a háncsrészben (floém) lokalizálható;
  • ivartalanul szaporodik, osztódásra és sarjadzásra is képes.

Jelentőségük miatt a fitoplazmák külön kórokozócsoportot alkotnak. Számos tulajdonságuk a baktériumokhoz teszi hasonlatossá a fitoplazmákat, mégis sok jellemzőjük eltér azoktól:

A baktériumokhoz hasonlóan:A baktériumoktól eltérően:
EgysejtűekA fitoplazmáknak nincs szilárd sejtfaluk
A sejtben csak magállomány találhatóAntibakteriális szerek hatástalanok ellenük (pl.: penicillin, szulfonamidok)
Kétféle nukleinsav (DNS, RNS) található bennükA fitoplazmák terjedését egyedül a tetraciklin-vegyületek gátolták a laboratóriumi kísérletek során
 Terjedésük állati és növényi vektorokkal* is lehetséges
*vektor (itt): az az élő szervezet, amely képes kórokozók (vírusok, fitoplazmák) felvételére, hordozására, szállítására és leadására is, így segítve a betegség terjesztését.

A fitoplazmák átvitele

A fitoplazmák terjedését azok átvitele garantálja a fertőzött gazdanövényről a másik, még egészséges gazdanövényre. A fitoplazmák eredményesen terjednek az alábbi módokon:

  • Oltással: ezzel a szaporítási eljárással a legtöbb fitoplazma átvihető. Az átvitel feltétele, hogy az oltás sikeres legyen, vagyis a fertőzött és az egészséges növény szövetei összeforrjanak. Ennek a terjedési módnak értelemszerűen az oltással szaporított fás növények esetében van nagy jelentősége.
  • Vegetatív úton történő szaporítással (pl.: sarjakkal, dugványokkal vagy szemzőhajtással).
  • Állati vektorokkal: legfontosabb állati vektorok a kabócák, de atkák, földibolhák és levélbolhák is képesek egyes fitoplazmák terjesztésére.
  • Növényi vektorokkal: bár bizonyos szulákfajok is képesek fitoplazma-átvitelre, növénykórtani szempontból egyedül bizonyos arankafajoknak van jelentősége a terjesztésben (például a stolbur phytoplasma fontos vektorai a nagy aranka, a kis aranka és a lenfojtó aranka).
A szőlő aranyszínű sárgaság betegsége jelentős termésveszteséggel jár
A szőlő aranyszínű sárgaság betegsége jelentős termésveszteséggel jár

A gazdanövényeken okozott tünetek

A fitoplazma által okozott betegségek legfontosabb tünetei az érintett növényi rész színének a változása (sárgulás), vagy burjánzás.

Sárgulással járnak a következő fitoplazmás megbetegedések:

  • a szőlő aranyszínű sárgasága,
  • a ribiszke atavizmusa,
  • a kardvirág sárgasága,
  • a sárgarépa sárgasága vagy sárgalevelűsége.

Burjánzást okoznak a következő fitoplazmás megbetegedések

  • almasöprűsödés,
  • a szamóca söprűsödése,
  • a málna törpülése,
  • a paradicsom sztolburos betegsége.
Az almasöprűsödés oltással és kabócák által is terjed
Az almasöprűsödés oltással és kabócák által is terjed

Védekezés a fitoplazmák ellen

A fitoplazmák elleni védekezés sok tekintetben hasonlít a vírusok elleni védekezésre. Kulcsfontosságú a jelentősége:

  • fitoplazma-rezisztens fajták ellőállításának – ott, ahol ez lehetséges;
  • fitoplazmától mentes szaporítóanyag előállításának és alkalmazásának;
  • karantén (zárlati) intézkedéseknek a károsítók behurcolásának megakadályozásában;
  • állati vektorokkal történő átvitel lehetőségének minimalizálásában a kártevő elleni védekezéssel;
  • növényi vektorokkal történő átvitel lehetőségének csökkentésének a gyomnövények elleni védekezéssel.

Ezeken kívül még lehetséges a védekezés:

  • fizikai eljárással (ritka): ez hőkezelést jelent (hőterápia);
  • kémiai eljárással: a fitoplazmák fehérjeszintézisét gátolják, ami csak többszöri kezelést követően vezet eredményre laboratóriumi körülmények között.

Képek forrása: EPPO Global Database

Kapcsolódó cikkek:

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Augusztusi szőlővédelmi bemutató Noszvajon

2019. szeptember 1. 09:24

Idén is megtartotta szokásos növényvédelmi tanácskozását és bemutatóját a Syngenta az Egri borvidéken, Noszvajon, Thummerer Vilmos szőlészetében. A rendezvény társult közreműködői a Yara és a KITE Zrt. voltak, szakembereik a szőlő tápanyagellátása, ill. a gépesítése aktualitásairól számoltak be.

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2. 06:38

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

Megkezdődött az almamoly imágók intenzív rajzása

2021. május 5. 09:33

A sok tápnövényű keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása hatalmas lendületet vett a felmelegedés hatására.