Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – December

Agrofórum Online

A természet soha nem pihen le teljesen, bár télen kevesebb lehetőségünk van friss idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztanunk. Hála az égnek a táblázatunk mégsem ürült ki mostanra sem, válogassunk a jelenlegi készletből!

Decemberben is szüretelhetünk még a saját kertünkből vagy a balkonunkról zöldségeket, és a boltokban is találunk bőséggel szezonális gyümölcsöket is, csak tudnunk kell, hogy éppen melyiknek van itt az ideje. Ilyenkor ezek a zöldségek és gyümölcsök még ontják magukból az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre télen hatalmas szükségünk van.

Ha szeretnénk egy pillanatra visszatekinteni az elmúlt év szezonális növényeire, az alábbi táblázat segítséget nyújt ebben:

HónapNövények, amelyeket bővebben megismertünk
JanuárNaspolya
FebruárKökény
MárciusRukkola, spárga, kivi
ÁprilisMetélőhagyma, lestyán, bordás kel
MájusRebarbara, mángold
JúniusFekete ribizli, vörös cikória
JúliusSárgadinnye, csillagtök
AugusztusZeller, füge
SzeptemberGesztenye, sütőtök
OktóberCsicsóka, fekete berkenye
NovemberBirsalma, kelbimbó

Ebben a hónapban kicsit bővebben megismerkedünk a mandulával és a csicseriborsóval, de még előtte tekintsük át az e havi szezonális “piacot”:

ZöldségGyümölcs
Burgonya, Csicsóka, Cékla, Karfiol, Brokkoli, Madársaláta, Cikória, Endíviasaláta, Fejes káposzta, Kelkáposzta, Kelbimbó, Karalábé, Pasztinák, Fekete retek, Póréhagyma, Vöröshagyma, Petrezselyem, Csicseriborsó, Bab, Zeller, Sárgarépa Tök, SütőtökNaspolya, Kökény, Mandula, Dió, Alma, Birsalma

A mandula a mandulanövény (Prunus dulcis) csonthéjas termése, amely – hasonlóan a dióhoz, cseresznyéhez, őszibarackhoz – kemény magot tartalmaz, és a termés belsejét fogyasztjuk. Több mint 30 fajtája létezik a mandulának, és a világ legnagyobb termesztője kimagaslóan Kalifornia (Amerikai Egyesült Államok). Közép- és Délnyugat-Ázsiából származik, ahol a nomád törzsek már évszázadokkal ezelőtt fogyasztották. A perzsa és az arab törzsek tagjai készítettek elsőként mandulavajat és mandulatejet. A Földközi-tenger térségébe és az amerikai kontinensre már az újkorban jutott el a mandula, és a mai Kalifornia állam területén futott be a legjobban a termesztése.

mandula-alapanyag
Az édes mandulát fogyasztjuk önmagában, hántolva vagy reszelve süteményekbe, a keserű fajta pedig a mandulaolaj alapanyaga

A mandula termésének héja kemény, a belső hártyája világosbarna színű, belül pedig fehér. Ezt a gyümölcsöt két étkezési csoportba sorolhatjuk, mivel létezik keserű és édes fajtája is. Az édeset fogyasztjuk önmagában, hántolva vagy reszelve süteményekbe, a keserű fajta pedig a mandulaolaj alapanyaga, amelyet többféle élelmiszer és likőr ízesítésére használnak. A keserű fajtát más formában nem lehet étkezési célra felhasználni, mivel több mérgező vegyületet (pl. hirogén-cianidot) is tartalmaz. Ezeket a vegyületeket az olaj készítése során eltávolítják.

Az édes mandulát barna hártyájával együtt érdemes fogyasztani, így a legtöbb tápanyagát bevisszük a szervezetünkbe. A mandulára irányuló nemzetközi kutatások szerint több rostot, kalciumot, E-vitamint, riboflavint és niacint tartalmaz, mint bármely más rokona. Bármennyire is jótékony hatással van a szervezetre, azt tudni kell, hogy allergiás reakciókat válthat ki, ami hasmenéssel, fejfájással, nyelési vagy légzési nehézséggel, illetve viszketéssel járhat.

Az értékes csicseriborsó sem marad le a mandula mellett, amely az egészséges étrend egyik legfontosabb zöldsége lehet. Kis-Ázsiában már több mint nyolcezer éve termesztik, innen került át a Távol-Keletre és Európába is. Indiában, Törökországban és Afrika egyes országaiban (pl. Etiópiában) alapvető élelmiszernövénynek számít.

csicseriborso-lepeny-humusz
A csicseriborsó nagyon változatosan készíthető el, többek között lepény és humusz is készülhet belőle

A csicseriborsó (Cicer arietinum) a hüvelyes növények közé tartozik, Magas a tápanyagtartalma: fehérje- és szénhidráttartalma mellett a vas- és foszfortartalma is kiemelkedően magas, ezenkívül magnéziumban, cinkben, B1-, B6-, B9-vitaminban is bővelkedik.

Sajnos a csicseriborsó fogyasztásától sokan felpuffadnak, ezért javasolják, hogy ebben az esetben csíráztassuk ki és utána főzzük meg! A csíráztatás során ugyanis elkezdenek lebomlani a benne lévő komplex fehérjék és keményítők aminosavakká, peptidekké és egyszerű szénhidrátokká. A főzési időhöz a csíráztatás után 15-20 perc elegendő.

A csicseriborsó amellett, hogy nagyon egészséges, rendkívül sokféleképpen elkészíthető: krémleves, humusz (csicseriborsókrém), farinata (csicseriborsólepény), zöldségkeverék, raguhoz, salátához, egytálételekhez, vegán hamburgerbe húspogácsa helyett, főzve-sütve és így tovább.

csicseriborsó-puffadás
Sajnos a csicseriborsó fogyasztásától sokan felpuffadnak, ezért érdemes kicsíráztatni és megfőzni

Tárolási tipp

A téli hónapokban elengedhetetlen egy tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztónak, hogy tisztában legyen vele, körülbelül mennyi ideig tárolhatja az egyes növényi részeket, terméseket.

Érdemes tudni nagy általánosságban, hogy a növények tárolási idejében igen nagyok a különbségek. Míg a gyümölcsök nagy részének, vagy a lédúsabb zöldségeknek a betakarítás után már csak napjaik vannak hátra, addig pl. a burgonya, az alma, vagy a vöröshagyma akár 4 hónapig is biztonsággal tárolható.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Felgyorsult a gabonalisztharmat terjedése

2020. március 23. 08:47

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

A virágzás késleltetése a termésbiztonság növelése érdekében

2024. március 7. 10:10

A korai virágzású gyümölcsfajok termésbiztonságának növelése érdekében egyre inkább előtérbe kerülnek a virágzási idő késleltetésének lehetőségei.

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

2021. június 28. 07:39

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes növényfajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző.