Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – December

Agrofórum Online

A természet soha nem pihen le teljesen, bár télen kevesebb lehetőségünk van friss idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztanunk. Hála az égnek a táblázatunk mégsem ürült ki mostanra sem, válogassunk a jelenlegi készletből!

Decemberben is szüretelhetünk még a saját kertünkből vagy a balkonunkról zöldségeket, és a boltokban is találunk bőséggel szezonális gyümölcsöket is, csak tudnunk kell, hogy éppen melyiknek van itt az ideje. Ilyenkor ezek a zöldségek és gyümölcsök még ontják magukból az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre télen hatalmas szükségünk van.

Ha szeretnénk egy pillanatra visszatekinteni az elmúlt év szezonális növényeire, az alábbi táblázat segítséget nyújt ebben:

HónapNövények, amelyeket bővebben megismertünk
JanuárNaspolya
FebruárKökény
MárciusRukkola, spárga, kivi
ÁprilisMetélőhagyma, lestyán, bordás kel
MájusRebarbara, mángold
JúniusFekete ribizli, vörös cikória
JúliusSárgadinnye, csillagtök
AugusztusZeller, füge
SzeptemberGesztenye, sütőtök
OktóberCsicsóka, fekete berkenye
NovemberBirsalma, kelbimbó

Ebben a hónapban kicsit bővebben megismerkedünk a mandulával és a csicseriborsóval, de még előtte tekintsük át az e havi szezonális “piacot”:

ZöldségGyümölcs
Burgonya, Csicsóka, Cékla, Karfiol, Brokkoli, Madársaláta, Cikória, Endíviasaláta, Fejes káposzta, Kelkáposzta, Kelbimbó, Karalábé, Pasztinák, Fekete retek, Póréhagyma, Vöröshagyma, Petrezselyem, Csicseriborsó, Bab, Zeller, Sárgarépa Tök, SütőtökNaspolya, Kökény, Mandula, Dió, Alma, Birsalma

A mandula a mandulanövény (Prunus dulcis) csonthéjas termése, amely – hasonlóan a dióhoz, cseresznyéhez, őszibarackhoz – kemény magot tartalmaz, és a termés belsejét fogyasztjuk. Több mint 30 fajtája létezik a mandulának, és a világ legnagyobb termesztője kimagaslóan Kalifornia (Amerikai Egyesült Államok). Közép- és Délnyugat-Ázsiából származik, ahol a nomád törzsek már évszázadokkal ezelőtt fogyasztották. A perzsa és az arab törzsek tagjai készítettek elsőként mandulavajat és mandulatejet. A Földközi-tenger térségébe és az amerikai kontinensre már az újkorban jutott el a mandula, és a mai Kalifornia állam területén futott be a legjobban a termesztése.

mandula-alapanyag
Az édes mandulát fogyasztjuk önmagában, hántolva vagy reszelve süteményekbe, a keserű fajta pedig a mandulaolaj alapanyaga

A mandula termésének héja kemény, a belső hártyája világosbarna színű, belül pedig fehér. Ezt a gyümölcsöt két étkezési csoportba sorolhatjuk, mivel létezik keserű és édes fajtája is. Az édeset fogyasztjuk önmagában, hántolva vagy reszelve süteményekbe, a keserű fajta pedig a mandulaolaj alapanyaga, amelyet többféle élelmiszer és likőr ízesítésére használnak. A keserű fajtát más formában nem lehet étkezési célra felhasználni, mivel több mérgező vegyületet (pl. hirogén-cianidot) is tartalmaz. Ezeket a vegyületeket az olaj készítése során eltávolítják.

Az édes mandulát barna hártyájával együtt érdemes fogyasztani, így a legtöbb tápanyagát bevisszük a szervezetünkbe. A mandulára irányuló nemzetközi kutatások szerint több rostot, kalciumot, E-vitamint, riboflavint és niacint tartalmaz, mint bármely más rokona. Bármennyire is jótékony hatással van a szervezetre, azt tudni kell, hogy allergiás reakciókat válthat ki, ami hasmenéssel, fejfájással, nyelési vagy légzési nehézséggel, illetve viszketéssel járhat.

Az értékes csicseriborsó sem marad le a mandula mellett, amely az egészséges étrend egyik legfontosabb zöldsége lehet. Kis-Ázsiában már több mint nyolcezer éve termesztik, innen került át a Távol-Keletre és Európába is. Indiában, Törökországban és Afrika egyes országaiban (pl. Etiópiában) alapvető élelmiszernövénynek számít.

csicseriborso-lepeny-humusz
A csicseriborsó nagyon változatosan készíthető el, többek között lepény és humusz is készülhet belőle

A csicseriborsó (Cicer arietinum) a hüvelyes növények közé tartozik, Magas a tápanyagtartalma: fehérje- és szénhidráttartalma mellett a vas- és foszfortartalma is kiemelkedően magas, ezenkívül magnéziumban, cinkben, B1-, B6-, B9-vitaminban is bővelkedik.

Sajnos a csicseriborsó fogyasztásától sokan felpuffadnak, ezért javasolják, hogy ebben az esetben csíráztassuk ki és utána főzzük meg! A csíráztatás során ugyanis elkezdenek lebomlani a benne lévő komplex fehérjék és keményítők aminosavakká, peptidekké és egyszerű szénhidrátokká. A főzési időhöz a csíráztatás után 15-20 perc elegendő.

A csicseriborsó amellett, hogy nagyon egészséges, rendkívül sokféleképpen elkészíthető: krémleves, humusz (csicseriborsókrém), farinata (csicseriborsólepény), zöldségkeverék, raguhoz, salátához, egytálételekhez, vegán hamburgerbe húspogácsa helyett, főzve-sütve és így tovább.

csicseriborsó-puffadás
Sajnos a csicseriborsó fogyasztásától sokan felpuffadnak, ezért érdemes kicsíráztatni és megfőzni

Tárolási tipp

A téli hónapokban elengedhetetlen egy tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztónak, hogy tisztában legyen vele, körülbelül mennyi ideig tárolhatja az egyes növényi részeket, terméseket.

Érdemes tudni nagy általánosságban, hogy a növények tárolási idejében igen nagyok a különbségek. Míg a gyümölcsök nagy részének, vagy a lédúsabb zöldségeknek a betakarítás után már csak napjaik vannak hátra, addig pl. a burgonya, az alma, vagy a vöröshagyma akár 4 hónapig is biztonsággal tárolható.

Kapcsolódó cikkek:

Hazai védjegyek I.

2025. december 28. 05:40

A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek, amelyet időről időre ellenőriz az erre kijelölt hatóság vagy független szervezet.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Most a mandula, a kajszi és az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat

2020. március 9. 12:30

Most a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány a gyümölcsösök növényvédelmében.

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszország egyes régióiban

2022. február 22. 08:32

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20 °C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények.

A virágzás késleltetése a termésbiztonság növelése érdekében

2024. március 7. 10:10

A korai virágzású gyümölcsfajok termésbiztonságának növelése érdekében egyre inkább előtérbe kerülnek a virágzási idő késleltetésének lehetőségei.

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

2020. október 25. 10:51

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.