Ház, táj
Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Szeptember

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Szeptember

Agrofórum Online

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Egy ideális Vénasszonyok nyarán a kertünk és az áruházak polcai vígan ontják még a magyar idényzöldségeket és -gyümölcsöket, így bőségesen válogathatunk. A zöldségespult kifejezetten gazdag még, de a helyesen gondozott fűszernövényekről és a gyümölcsfákról is bőven szüretelhetünk ilyenkor szeptemberben.

Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével is: a gesztenye és a sütőtök kerül sorra.

Aki kíváncsi az előzményekre is, az eddigi hónapokban a következő növények kerültek bővebb bemutatásra:

Először ebben a táblázatban végigböngészhetjük, hogy milyen kínálatból válogathatunk szeptemberben:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Paradicsom, Brokkoli, Cékla, Cukkini, Csicsóka, Patisszon, Padlizsán, Mángold, Radiccio, Rukkola, Endíviasaláta, Jégsaláta, Édeskáposzta, Fejes saláta, Madársaláta, Pak-choi, Sóska, Spenót, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Lilahagyma, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Sütőtök, Tök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika  Alma, Körte, Őszibarack, Birsalma, Szilva, Szőlő, Áfonya, Berkenye, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Szeder,  Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld,

Most pedig érkezzenek az ehavi sztárvendégek, a gesztenye és a sütőtök.

A bükkfafélék családjába tartozó gesztenyenemzetség (Castanea) mintegy tucatnyi fajból áll, ezek közül Európában csak egyetlen, a szelídgesztenye (Castanea sativa) honos, leginkább a vulkanikus eredetű hegyek, dombok meleg oldalainak a növénye.

A gesztenye rendkívül gazdag vitaminokban és élelmi rostban is

A gesztenye melegkedvelő növény, de igényli a téli hideget is a nyugodt pihenéshez. A pangó vizet nagyon rosszul tűri, ezért csak a jó vízelvezetésű, hegyvidéki lejtőkön érzi jól magát. Emellett a meszes talajú vidékeken sem találjuk meg, mert mészkerülő. Hazánkban a dombsági területeken és az Alpokalján találkozunk vele szép számmal.

Kevésbé köztudott, hogy megfelelő körülmények között Magyarországon akár 500 évet is élhet, így a leghosszabb életű őshonos gyümölcsfánk. A dióhoz hasonlóan gyermekeinknek, unokáinknak ültetjük, hiszen magról szaporítva nagyon hosszú idő után terem.

Érdemes tudni, hogy a díszfaként gyakori vadgesztenye ugyan sokkal ismertebb, de a szelődgesztenyével csupán névrokonok. A hasonló nevet a terméseik hasonlósága adta: mindkét esetben szúrós, zöld kupacsban ülnek a barna színű szemek.

A gesztenyéből lekvár, krém és kandírozott gyümölcs is készül, mégis talán legismertebb és legelterjedtebb csemege a belőle készült gesztenyepüré. Rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, emellett antioxidáns hatású. Sejtvédő E-vitaminban minden gyümölcsnél gazdagabb. Meglehetősen magas a B1-, a B2-, valamint a B6-vitamintartalma is, sőt a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, mennyisége a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthetők vele a gabona- és burgonyafélék. Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Az úgynevezett élelmirost hányada jelentős, így segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.

A sütőtök az egyik legkedveltebb őszidéző zöldség, bár eléggé megosztja a közönséget: senki nem marad közömbös iránta, vagy nagyon szeretjük, vagy rá sem bírunk gondolni. A második világháború után alapélelmiszernek számított, majd gyorsan meghódította az egész világot, és szerencsére hazánkban a házikertben is sikerrel nevelhető.

Sütőtöknek számít minden olyan tökfajta, amelyet leginkább sütve fogyasztunk

Bármelyik fajtáról is legyen szó, termesztésüknél nagyon fontos figyelnünk a helyigényére és az öntözésre. Igen érzékenyek a palántái a fagyra, ezért májusig ajánlott várni a kiültetéssel. Sok tápanyagra (pl. komposzt) és vízre a kezdetektől szüksége van, és igen meghálálja a napos helyet.

A sütőtök gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, amelybe minden olyan tökfajta beleszámít, amelyet elsősorban sütve fogyasztunk. Nemcsak kinézetre változatosak és elkészítésük módja is lehet sokféle, de az egészségünket is több fronton támogatja: kiemelkedően magas a béta-karotin-, valamint az A-,B-,C- és E-vitamin-tartalma is. Emellett gyulladáscsökkentő hatását is bizonyították, és mivel serkenti a máj működését is, a tisztítókúra étrendjébe illesztve segítheti a szervezet méregtelenítését.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Csökkentette számos zöldség és gyümölcs árát az Aldi Németországban

2023. augusztus 26. 17:10

Miközben az európai hőhullámok miatt visszaestek a zöldségek és gyümölcsök hozamai, a német Aldi diszkontlánc odahaza látványosan csökkentette jó néhány ilyen élelmiszertermék árát.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.