Ház, táj
Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július

Agrofórum Online

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Júniusban még jobban kibővült a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még – az előző hónapban megismerkedtünk közülük a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával.

A július hónap sem fukarkodik a kert értékes termékeivel, ugyanis bőséggel fogyaszthatunk ebben a hónapban is szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az alábbi táblázattal képet kapunk az ehavi kínálatról:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Csicsóka, Cukkini, Cékla, Padlizsán, Paradicsom, Zöldpaprika, Tök, Csillagtök (patisszon), Mángold, Sóska, Fekete retek Endíviasaláta, Fejes saláta, Jégsaláta, Vörös cikóriasalálta (radicchio), Édeskáposzta, Kelkáposzta, Lila káposzta, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Zellergumó, Zellerszár, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Metélőhagyma (snidling), Újhagyma, Fokhagyma, Vöröshagyma, Lilahagyma, Kukorica, Uborka, ZöldbabAlma, Körte, Szilva, Sárgabarack, Kopaszbarack, Őszibarack, Füge Áfonya, Görögdinnye, SárgadinnyeBazsalikom, Menta, Citromfű, Kapor, Petrezselyem-zöld

Ebben a hónapban a sárgadinnyével és a patisszonnal ismerkedünk meg közelebbről.

A sárgadinnyét csukott szemmel is felismerjük jellegzetes illatáról, és bár egyre többfajta, kisebb méretű dinnye pöffeszkedik a hazai polcokon is, még mindig az egyik legkedveltebb gyümölcs a kabakosok (Cucurbitaceae) növénycsaládból. A görögdinnyével, a cukkinivel és az uborkával is rokonságban van. Földrajzi származását tekintve igen nagy vitákon vannak túl a szakemberek, ugyanis a legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ősi Perzsia, Örményország és a Kaukázus térségéből származik, míg a genetikai vizsgálatok eredményei az indiai őshonosságot bizonyítják.

A sárgadinnye különleges illatára figyeljünk a vásárláskor is

Termése legfeljebb 5 kg. Magjai egy csoportban, a gömb közepében helyezkednek el. Vásárláskor mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. Az egészséges, érett dinnye kellemes aromája kívülről is érezhető. Az illat nélküli termés ezzel szemben arra utal, hogy régen és éretlenül szedték le. Otthon elegendő közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, és hűvös helyen 5-6 napig tárolhatjuk.

Bár elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, érdemes tudni számtalan jótékony hatásáról is: a sárgadinnye fogyasztásával karbantartjuk a szívünket, és gondoskodunk a megfelelő vérnyomásról is. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, és enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Mivel élelmi rostban gazdag, így egyensúlyban tartja a vércukor szintet. Szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, viszont tartalmaz vasat, kalciumot és foszfort, illetve kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak.

A csillagtök, más néven patisszon egy sokoldalúan felhasználható, mókás megjelenésű, rendkívül egészséges tökféle, amely a sárgadinnyéhez képest fordítva járta be a világot: Észak-Amerikából terjedt el, és hódította meg Európát és Ázsiát. Sikeresen termeszthető a hazai kertekben, különösen a napos, gyorsan felmelegedő talajokon. Nem kedveli a savanyú, erősen kötött talajt, és szárazabb nyári napokon, valamint közvetlen ültetés után kell csak öntözni, mivel erőteljes, sűrű gyökérzetével kihasználja a talaj elérhető vízkészletét.

A csillagtök magját, virágát és termését is sokoldalúan használhatjuk a konyhában

A csillagtöknek a héja, a húsa és a magja is fogyasztható. Ennek az alacsony kalóriatartalmú zöldségnek a zsenge, fiatal termései a legjobban felhasználhatóak. A kisebb, még mag nélküli terméseket savanyúságnak is el lehet tenni, míg a nagyobbakat vékony hámozás és kimagozás után el lehet készíteni főzve, sütve, sósan és édesen fűszerezve is. A patisszonnak a virága is ehető, salátákba és vegetáriánus ételek hozzávalójaként kedvelik, magját pirítva teszik salátaköretekbe.

A patisszon könnyen emészthető, a többi tökféléhez képest magasabb C-vitamintartalmú tökféle, kis mennyiségben tartalmaz karotinoidokat és B-vitaminokat. A csillagtök magja régóta ismert és sikeres húgyúti fertőzések gyógyításában, mivel az antioxidánsokban gazdag magok gyulladásgátló hatásúak.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vegyünk részt a Fülemülék éjszakáján!

2024. május 19. 05:40

A május az énekesmadarak hónapja. A rigók, a vörösbegyek, a cinegék, a poszáták, a fülemülék véget nem érő koncertjét hallgathatjuk. Az est sztárjai viszont ilyenkor vitathatatlanul a fülemülék, akiknek a főszereplésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programokat hirdetett.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben

2019. január 14. 10:02

A gabonafélék ára 13,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21,5, a kukoricáé 6,0 százalékkal.

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

2024. április 26. 14:10

A legdrágább zöldség ára elérheti az 1000 eurót. A komló hajtásának fejlődését ugyanis nem lehet szabályozni.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Hajtatott paprika tavaszi ültetése

2020. március 5. 04:36

Kétségtelen, a jövő útja a vízkultúrás hajtatás, de az úgynevezett előnövények után (pl. hónapos retek, karalábé, fejes saláta, kínai kel stb.), helye lesz a kései ültetésű paprikáknak.