Ház, táj
Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Június

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Június

Agrofórum Online

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Ebben a hónapban pedig a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával ismerkedünk meg.

Júniusban még jobban kibővül a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még. Továbbra is vessük vigyázó szemeinket a fűszerkertre is, mivel szárításra és azonnali felhasználásra is szüretelhetünk. (A fűszernövények gondozásával és fűszerként történő felhasználásukkal a Legyen saját fűszerkertünk című cikksorozat foglalkozott.)

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Burgonya,
Csicsóka,
Paradicsom,
Brokkoli,
Cékla,
Endívia,
Édeskáposzta,
Fejes saláta,
Jégsaláta,
Rukkola,
Madársaláta,
Rebarbara,
Mángold,
Fekete retek,
Fokhagyma,
Lilahagyma,
Snidling (metélőhagyma),
Újhagyma,
Vöröshagyma,
Hónapos retek,
Karalábé,
Karfiol,
Kelkáposzta,
Kínai kel,
Lila káposzta,
Pak choi (bordáskel),
Radicchio (vörös cikória),
Sárgarépa,
Sóska,
Spenót,
Uborka,
Zöldbab,
Zöldborsó
Alma,
Cseresznye,
Meggy,
Egres,
Fekete ribizli,
Földi eper,
Málna,
Ribizli
Bazsalikom,
Kapor,
Menta,
Petrezselyem-zöld

A fekete ribizli vagy fekete ribiszke számos fajtáját sikeresen termeszthetjük a hazai kertekben. Bár a talajjal és a fényviszonyokkal szemben kevésbé igényes ez az 1-1,5 méter magasra növő, dús bokorrá nevelhető növény, mégis a legjobban a termékeny, jó vízgazdálkodású, kevésbé kötött talajt és a napos fekvést kedveli. Nagyon fontos, hogy minden télen erősen meg kell metszeni, egészen a talajig visszavágva az idősebb vesszők harmadát.

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas

Ültetését ősztől tavaszig ütemezhetjük, ekkor azonnal vágjuk vissza az összes ágát 5 cm-rel a talaj fölött, így segítjük a következő évi hajtások növekedését. Erre azért van nagy szükség, mert a fekete ribiszke a fiatal vesszőkön terem, így biztosíthatjuk a gazdag termést. Mivel tápanyag- és vízigényes növény, tavasszal érett trágyával mulcsozzuk, és rendszeresen öntözzük!

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas. Szedéskor érdemes fürtökben szedni. Jellemzően minél később szedjük le a termést, annál édesebb lesz. Egyes fajták termése alapból is elég édes a friss fogyasztáshoz, míg másokét jobb lekvárként vagy süteménybe sütve fogyasztani.

Radicchio, azaz a vörös cikória

A vörös cikórát Olaszországban termesztik országszerte, ezért is használják még sok helyen a növény olasz nevét is (radikkió vagy radicchio). Ennek a salátafélének lilásvörös és fehér színű levelei kemények, ropogósak és enyhén borsos ízűek. Zöld színű fedőlevelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok, de ezt mindig előzetesen eltávolítják, mielőtt a boltokba kerülne.

A radikkió a csodás, színes megjelenését egy különleges termesztési technikának köszönheti: lilásvörös árnyalatú levelei ugyanis úgy alakulnak ki, hogy a termesztés során kevesebb napfényt engednek a növényre jutni. A fedőlevelek eltakarják a belső leveleket, így a napfény nem jut át rajtuk. A fedőlevelek alatt a klorofill lebomlik, és helyette a vörös színanyag, az intibin lesz az uralkodó színanyag.

Olaszországban szigorú szabályok vonatkoznak a különböző radikkió-fajták termesztésére

A vörös cikóriával rokon endívia salátával szembeni előnye az, hogy levelei kissé lágyabb ízűek, kevésbé kesernyések. Nyersen és főzve-párolva-pirítva egyaránt fogyaszthatjuk. Ha a leveleket lemossuk, leszárítjuk és zacskóba téve tároljuk, akár egy-két hétig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, illetve folsavat, ezen kívül alacsony kalóriatartalma (mindössze 25 kcal/100 g) miatt ideális választás az egészséges étrend részeként salátákba.

Szigorú olaszországi termesztésének érdekessége, hogy sikerült olyan szinten szelektálni az egyes városok környékén termesztett vörös cikóriát, hogy a fajtákat a városok neveivel látták el (pl.: Radicchio Rosso di Treviso, Radicchio di Verona).

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

Európai zöldség-gyümölcs érdekvédő szervezetet hoznának létre

2018. november 1. 14:03

A jövőben egységes álláspont kialakítására törekszenek és megkezdik a munkát egy európai szintű szerveződés létrehozására, annak érdekében, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat érdekeit hatékonyan és egységesen képviseljék és védjék.