Házikert

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

Agrofórum Online

A paradicsom vegetációs időszak végén kiterjedt, mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt. Ha ezeket nem húzzuk ki, a talajban bomlásnak indulnak, és szerves anyagot, tápanyagokat juttatnak vissza a földbe.

A gyökérszövetek lebomlása során a talaj mikroorganizmusai – gombák, baktériumok, sugárgombák – bőséges táplálékhoz jutnak, ami serkenti aktivitásukat és fokozza a talaj biológiai sokféleségét.

Talajszerkezet-javító hatás

A gyökerek helyén apró járatok maradnak, amelyek javítják a talaj levegő- és vízháztartását. Ezek a pórusok lehetővé teszik, hogy az esővíz vagy az öntözővíz könnyebben beszivárogjon, így mérséklődik a vízpangás és az erózió veszélye.

A lazább szerkezet különösen hasznos kötött, agyagos talajoknál, ahol a levegőtlenség és a tömörödés gyakori probléma.

Tápanyag-visszapótlás természetes úton

A paradicsom gyökereiben felhalmozott tápanyagok – például kálium, foszfor, kalcium – a lebomlás során fokozatosan visszajutnak a talajba. Ez a lassú tápanyag-felszabadulás kedvez a következő növényállománynak, különösen, ha hasonló igényű növények követik a vetésforgóban. A természetes visszapótlás csökkentheti a műtrágyaigényt, és hozzájárul a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz.

A gyökér és a talajlakó élőlények kapcsolata

A lebomló gyökerek a giliszták és más talajlakó élőlények számára is táplálékforrást jelentenek. A giliszták a gyökérmaradványokat humusszá alakítják, miközben járataikkal tovább lazítják a talajt. Ezek a biológiai folyamatok hosszú távon javítják a talaj termőképességét és a növények egészségi állapotát.

Kórokozók és kártevők szempontjai

Fontos figyelembe venni, hogy ha a paradicsom növényét súlyos fertőzés érte – például fitoftóra vagy baktériumos hervadás –, a gyökerek a talajban kórokozó-forrássá válhatnak. Ilyen esetben ajánlott a gyökerek eltávolítása és a talaj fertőtlenítése vagy hosszabb pihentetése.

A paradicsom gyökereiben felhalmoznak a tápanyagok

Egészséges állomány esetén viszont a gyökerek a talajban hagyása előnyös, különösen, ha vetésforgóban más növény kerül a helyükre.

Hogyan hagyjuk a gyökereket a talajban?

A betakarítás után egyszerűen vágjuk le a szárat a talajfelszínnél, és hagyjuk a gyökeret természetes úton lebomlani. Az ágyást takarhatjuk mulccsal, hogy gyorsítsuk a bomlási folyamatokat és védjük a talajt a kiszáradástól.

Ha ősszel zöldtrágyát vetünk a területre, a lebomló gyökerek és a friss zöld növényi részek együtt még hatékonyabban javítják a talaj minőségét.

Fenntartható kertművelés része

A gyökerek talajban hagyása egyszerű, mégis hatékony módszer a talajélet fokozására és a tápanyagkörforgás támogatására. Ez a gyakorlat a regeneratív mezőgazdasági elvek közé tartozik, és hosszú távon növeli a kert termékenységét, miközben csökkenti a külső inputanyagok – például műtrágyák – szükségességét.

Képek: Pixabay.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

A mulcsnak is lehet negatív hatása, kerüljük el a buktatókat

2025. december 21. 11:10

A mulcshasználat számos előnnyel jár, de érdemes a mulcsozásra használt anyag kiválaszásakor több szempontot figyelembe venni.

Karácsonyfa ápolása vágott és földlabdás formában – így marad friss, tartós és egészséges az ünnepek alatt

2025. december 21. 05:40

A gondosan kezelt fenyő hosszú ideig az ünnepek dísze maradhat – sőt, ha földlabdás változatot választ, akár évtizedekig is élhet a kertben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!

Miként neveljem a paradicsompalántákat, hogy ne legyenek gyengék, megnyúltak?

2023. március 30. 04:37

Paradicsompalánták nevelésébe fogtam, életemben először, cérna vékonyak lettek. Lakásban vannak, hogyan neveljem, hogy fel is tudjam használni őket majd a kertben?

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?