Házikert

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

Agrofórum Online

A paradicsom vegetációs időszak végén kiterjedt, mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt. Ha ezeket nem húzzuk ki, a talajban bomlásnak indulnak, és szerves anyagot, tápanyagokat juttatnak vissza a földbe.

A gyökérszövetek lebomlása során a talaj mikroorganizmusai – gombák, baktériumok, sugárgombák – bőséges táplálékhoz jutnak, ami serkenti aktivitásukat és fokozza a talaj biológiai sokféleségét.

Talajszerkezet-javító hatás

A gyökerek helyén apró járatok maradnak, amelyek javítják a talaj levegő- és vízháztartását. Ezek a pórusok lehetővé teszik, hogy az esővíz vagy az öntözővíz könnyebben beszivárogjon, így mérséklődik a vízpangás és az erózió veszélye.

A lazább szerkezet különösen hasznos kötött, agyagos talajoknál, ahol a levegőtlenség és a tömörödés gyakori probléma.

Tápanyag-visszapótlás természetes úton

A paradicsom gyökereiben felhalmozott tápanyagok – például kálium, foszfor, kalcium – a lebomlás során fokozatosan visszajutnak a talajba. Ez a lassú tápanyag-felszabadulás kedvez a következő növényállománynak, különösen, ha hasonló igényű növények követik a vetésforgóban. A természetes visszapótlás csökkentheti a műtrágyaigényt, és hozzájárul a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz.

A gyökér és a talajlakó élőlények kapcsolata

A lebomló gyökerek a giliszták és más talajlakó élőlények számára is táplálékforrást jelentenek. A giliszták a gyökérmaradványokat humusszá alakítják, miközben járataikkal tovább lazítják a talajt. Ezek a biológiai folyamatok hosszú távon javítják a talaj termőképességét és a növények egészségi állapotát.

Kórokozók és kártevők szempontjai

Fontos figyelembe venni, hogy ha a paradicsom növényét súlyos fertőzés érte – például fitoftóra vagy baktériumos hervadás –, a gyökerek a talajban kórokozó-forrássá válhatnak. Ilyen esetben ajánlott a gyökerek eltávolítása és a talaj fertőtlenítése vagy hosszabb pihentetése.

A paradicsom gyökereiben felhalmoznak a tápanyagok

Egészséges állomány esetén viszont a gyökerek a talajban hagyása előnyös, különösen, ha vetésforgóban más növény kerül a helyükre.

Hogyan hagyjuk a gyökereket a talajban?

A betakarítás után egyszerűen vágjuk le a szárat a talajfelszínnél, és hagyjuk a gyökeret természetes úton lebomlani. Az ágyást takarhatjuk mulccsal, hogy gyorsítsuk a bomlási folyamatokat és védjük a talajt a kiszáradástól.

Ha ősszel zöldtrágyát vetünk a területre, a lebomló gyökerek és a friss zöld növényi részek együtt még hatékonyabban javítják a talaj minőségét.

Fenntartható kertművelés része

A gyökerek talajban hagyása egyszerű, mégis hatékony módszer a talajélet fokozására és a tápanyagkörforgás támogatására. Ez a gyakorlat a regeneratív mezőgazdasági elvek közé tartozik, és hosszú távon növeli a kert termékenységét, miközben csökkenti a külső inputanyagok – például műtrágyák – szükségességét.

Képek: Pixabay.

Novemberi kertgondozás: amit a profik sem hagynak ki

2025. november 9. 14:10

Novemberben sem áll meg az élet a kertben – most dől el, mennyire lesz termékeny a jövő év. Mutatjuk, mit érdemes még elvégezni a fagy előtt.

A kert „feketelistája” – fák, amiket jobb kerülni

2025. november 8. 11:10

Vannak fák, amik többet ártanak a kertben, mint használnak – mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni jó messzire!

Királydinnye és átoktüske: bosszantó gyomnövények, melyek gyógynövények is egyben

2025. november 6. 05:40

A királydinnye és az átoktüske remek példák arra, hogy a természetben nincs éles határ gyom és gyógynövény között.

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Miért nem válik pirossá a paradicsomom? 7 lehetséges ok

2023. augusztus 31. 15:40

Sok kertész bajlódik azzal, hogy az elvetett paradicsomja, vagy a nagy gondossággal felnevelt palántáin termő paradicsomok egyszerűen nem lesznek kellően pirosak – olyanok, mint a boltban kapható társaik.

Mitől lyukas a paradicsom?

2018. szeptember 17. 09:27

F. Géza kérdése: Folyton növő paradicsom növényeim tetején a fiatal zöld terméseken és az érőfélben levőkön is 2-4 mm-es, szabályos kör alakú, mély lyukakat találtam. A szomszédom szerint meztelencsiga okozza. Más nem idézhet elő ilyen kárt a paradicsomnál?