Zöldség

Mi gátolja a paradicsom pirosodását? Megoldások!

Agrofórum Online

A paradicsom beérését számos tényező befolyásolja, de a hőmérséklet, a tápanyagarány és a növényterhelés optimalizálásával, valamint néhány kertészeti fogással gyorsíthatjuk a folyamatot. Így még a nyár végére is élvezhetjük a saját kertből származó, ízes, napérlelte paradicsomot.

A nyár derekán sok kertben előfordul, hogy a paradicsomtövek bőven teremnek, de a gyümölcsök nem akarnak bepirosodni. A probléma mögött több tényező is állhat: időjárás, tápanyagellátás, növényterhelés vagy éppen a fajta sajátossága. Szerencsére néhány kertészeti trükkel felgyorsítható a beérés.

Hőmérsékleti és fényviszonyok

A paradicsom optimális éréséhez 20-25 °C nappali és 16-20 °C éjszakai hőmérséklet az ideális. Tartósan 30 °C fölött a növényben csökken a likopin és béta-karotin termelődése, amelyek a piros színt adják. Ugyanígy a 12 °C alatti éjszakai hőmérséklet is lassítja az érési folyamatokat. Ha lehet, forró napokon árnyékoló hálóval csökkentsük a közvetlen napsugárzást.

Gyors megoldások a paradicsom beéréséhez

  1. Csúcs visszacsípése – Állítsa le a növekedést, hogy a tápanyag a termés érlelésére menjen!
  2. Felesleges levelek és fürtök eltávolítása – Csökkenti a növény terhelését, gyorsítja a pirosodást.
  3. Mérsékelt öntözés – Enyhe vízhiány etiléntermelésre ösztönzi a növényt.
  4. Kálium- és magnéziumpótlás – Segíti a cukorképződést és a színeződést.
  5. Félig érett termés leszedése – Meleg, szellős helyen, banán vagy alma mellett hamarabb beérik.
  6. Hővédelem forró napokon – Árnyékoló hálóval óvja a növényt a hőstressztől.

Tipp: A szedést mindig reggel vagy kora este végezze, amikor a növény hőterhelése kisebb!

Tápanyag- és vízellátás egyensúlya

A túlzott nitrogénellátás buja lombot eredményez, de gátolja a termés érését. Ebben a szakaszban a kálium és a magnézium a kulcsfontosságú: ezek elősegítik a cukorképződést és a színeződést. Öntözésnél kerüljük a túlöntözést – a mérsékelt vízellátás enyhe stresszt okoz, ami serkenti a beérést.

Növényterhelés szabályozása

Ha a tő túl sok zöld bogyót nevel egyszerre, az érés lassabb lesz. Érdemes a felesleges oldalhajtásokat és leveleket eltávolítani, valamint a csúcsot visszacsípni, hogy a növény energiái a meglévő termések érlelésére koncentrálódjanak.

Ha túl sok bogyót nevel egyszerre, az érés lassabb lesz

Stresszhatások kihasználása

A paradicsom érését mérsékelt vízmegvonással, enyhe gyökérbolygatással vagy a szár részleges meghajlításával is serkenthetjük. Ezek a módszerek fokozzák az etiléntermelést, ami a beérés természetes hormonja. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba, nehogy a termés vagy a növény károsodjon.

Fajtajellemzők és szedési trükkök

Bizonyos fajták eleve lassabban érnek be, különösen a nagyobb bogyójú paradicsomok. Ha gyorsítani szeretnénk, a félig érett terméseket szedjük le és érleljük utólag meleg, szellős helyen – a szármaradvány meghagyásával. Egy érett banán vagy alma mellé téve a kibocsátott etiléngáz is felgyorsítja a pirosodást.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Paradicsom kártevői szabadföldi termesztésben

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Mi okozza a paradicsom bogyóinak felrepedését a kertben?

2025. augusztus 10. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy a paradicsom bogyói mitől repedhetnek fel? Mit tehetek a probléma megfékezése érdekében?