Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a csendes, nagyobb időjárási frontoktól mentes időjárás. Jelentősebb mennyiségű eső sehol sem esett, a kisebb esők pedig nem zavarták az őszi mezőgazdasági munkákat. A korábban learatott napraforgótáblákon folyik a talaj előkészítése az őszi kalászosok vetéséhez. A forgatás nélküli talaj-előkészítést nehezíti, hogy a nagy szártömeget csak szárzúzással és többszöri tárcsázással lehet eltüntetni a talaj felszínéről. A kukorica betakarítása egyre nagyobb erőkkel folyik, a száraz idő kedvez az aratásnak. A nagyobb őszi esőzések elmaradása miatt eddig alacsonynak mondható a kukorica csőfuzáriózis fertőzés.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai is jelzik, hogy közeleg a növényvédelmi szezon vége. A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés szempontjából fontosabb kártevőkből a csapdák már csak néhány egyedet fognak. A heti fogásokban még a gamma bagolylepke, a vetési bagolylepke és a kukoricamoly bukkan fel, de alacsony létszámuk miatt már nem tudják a növény-egészségügyi helyzetet befolyásolni.

Kukoricamoly kártétele száron

Őszi káposztarepce-táblákon keveset változott a helyzet. A kártevők áttelepülése tovább folytatódik a zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú növényekről a repcetáblákra. Emiatt a vetések zömét már több alkalommal rovarölő szeres kezelésben kellett részesíteni a nagyobb repcebolha és repcedarázs kártételek elkerülése érdekében. Az augusztus végén – szeptember elején elvetett és esőt is kapott vetések zöme fejlődésben eljutott a regulátoros kezelés optimális időpontjához. Egyre több a 6-8 kiterült leveles fejlettségű növényállomány, amelyek permetezésével nem szabad várni, nehogy túl erősen menjenek a növények téli nyugalomba. Inkább a repce gyökérzete és gyökérnyaki része erősödjön, ami kedvező a zavartalan kitelelés szempontjából.

6-8 leveles repce

A kukorica aratásakor nagyon fontos a szármaradványok minél tökéletesebb felszecskázása és apró darabokra történő zúzása, ugyanis a kukoricamoly a szártövi részen telel át, hernyó alakjában. A minél tökéletesebb aprítással lehetőség nyílik ennek megakadályozására. Erre a munkaműveletre az idén is nagy szükség van, látva, hogy az országos moly fertőzöttségi adatok 35-40 százalékos tő fertőzöttségi adatokat mutatnak. Vannak még gazdaságok, melyek az aratás után elfelejtkeznek a további munkaműveletekről, és még tavasszal is ágaskodó kukoricaszárat látni földjükön. Ezek a területek lesznek kiinduló forrásai a jövő évi kukoricamoly fertőzésnek.

Kukoricaérés

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek. A mostani idő igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához, ezért ajánlatos figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását, főként az elvetett táblák szegélyeiben. A levéltetvek betelepedését jól követhetjük sárgatálak vagy ragacsos fogólapok kihelyezésével.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések

2018. április 17. 09:00

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések.

Szakmázzunk a Bayer-rel! - A repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez

2019. november 4. 10:23

A kelő és a fiatal repceállományoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a kártevők elleni védelemre.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Kipergés-ellenálló hibridek a változó igényekhez

2019. május 31. 07:38

A meleg és aszályos nyár hatására fellépő tápanyag- és vízhiány következtében a növények túl hamar száradnak le, ami a becők korai beéréséhez vezethet.