Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a csendes, nagyobb időjárási frontoktól mentes időjárás. Jelentősebb mennyiségű eső sehol sem esett, a kisebb esők pedig nem zavarták az őszi mezőgazdasági munkákat. A korábban learatott napraforgótáblákon folyik a talaj előkészítése az őszi kalászosok vetéséhez. A forgatás nélküli talaj-előkészítést nehezíti, hogy a nagy szártömeget csak szárzúzással és többszöri tárcsázással lehet eltüntetni a talaj felszínéről. A kukorica betakarítása egyre nagyobb erőkkel folyik, a száraz idő kedvez az aratásnak. A nagyobb őszi esőzések elmaradása miatt eddig alacsonynak mondható a kukorica csőfuzáriózis fertőzés.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai is jelzik, hogy közeleg a növényvédelmi szezon vége. A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés szempontjából fontosabb kártevőkből a csapdák már csak néhány egyedet fognak. A heti fogásokban még a gamma bagolylepke, a vetési bagolylepke és a kukoricamoly bukkan fel, de alacsony létszámuk miatt már nem tudják a növény-egészségügyi helyzetet befolyásolni.

Kukoricamoly kártétele száron

Őszi káposztarepce-táblákon keveset változott a helyzet. A kártevők áttelepülése tovább folytatódik a zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú növényekről a repcetáblákra. Emiatt a vetések zömét már több alkalommal rovarölő szeres kezelésben kellett részesíteni a nagyobb repcebolha és repcedarázs kártételek elkerülése érdekében. Az augusztus végén – szeptember elején elvetett és esőt is kapott vetések zöme fejlődésben eljutott a regulátoros kezelés optimális időpontjához. Egyre több a 6-8 kiterült leveles fejlettségű növényállomány, amelyek permetezésével nem szabad várni, nehogy túl erősen menjenek a növények téli nyugalomba. Inkább a repce gyökérzete és gyökérnyaki része erősödjön, ami kedvező a zavartalan kitelelés szempontjából.

6-8 leveles repce

A kukorica aratásakor nagyon fontos a szármaradványok minél tökéletesebb felszecskázása és apró darabokra történő zúzása, ugyanis a kukoricamoly a szártövi részen telel át, hernyó alakjában. A minél tökéletesebb aprítással lehetőség nyílik ennek megakadályozására. Erre a munkaműveletre az idén is nagy szükség van, látva, hogy az országos moly fertőzöttségi adatok 35-40 százalékos tő fertőzöttségi adatokat mutatnak. Vannak még gazdaságok, melyek az aratás után elfelejtkeznek a további munkaműveletekről, és még tavasszal is ágaskodó kukoricaszárat látni földjükön. Ezek a területek lesznek kiinduló forrásai a jövő évi kukoricamoly fertőzésnek.

Kukoricaérés

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek. A mostani idő igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához, ezért ajánlatos figyelemmel kísérni a fertőzés alakulását, főként az elvetett táblák szegélyeiben. A levéltetvek betelepedését jól követhetjük sárgatálak vagy ragacsos fogólapok kihelyezésével.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

A pluszok domináltak a gabonapiacon – csak a szójabab jelentett kivételt

2020. március 26. 08:02

A búza kurzusát a kenyér iránti növekvő kereslet mellett a technikai alapon kereskedők vételei hajtották felfelé.

Készüljön fel az őszi növényvédelemre a Nufarmer Magazin 31. számából!

2021. augusztus 31. 06:54

Változik a klíma, amihez alkalmazkodnia kell a technológiánknak is. Mire számítsunk, hogyan reagáljunk?

Hamarosan: Új repceszakkönyv

2018. augusztus 8. 08:28

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.