Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Előjöttek az első burgonyabogarak

Előjöttek az első burgonyabogarak

Agrofórum Online

Az elmúlt héten több-kevesebb csapadék szinte mindenhol esett az országban. Mennyisége csak némi felfrissülést eredményezett a növényeknek, a többhavi hiányt semmiképpen sem pótolja, tehát továbbra is a szárazság az úr. A tartós csapadékhiány a szántóföldi növényeken a kényszerfejlődés tüneteit hozta elő, az őszi kalászosok és a repce magassága meg sem közelíti az elvárható méretet, az árpa kalászol, a repcén alig van oldalelágazás. A kötöttebb talajokon már most hatalmas repedések találhatók. A gyakori szeles időszakok mellett egyébként kellemes tavaszi idő volt, sok napsütéssel, éjszakánként 10 Celsius fok körüli minimumokkal, nappal pedig időnként 20 Celsius fok feletti maximumokkal.

A kalászos gabonák betegségeinek terjedése, illetve a fertőzés erősödése a fent említett időjárási körülmények következtében lényegesen nem változott az elmúlt időszakban. A gabonalisztharmat, a szeptóriás- és más levélfoltosságot előidéző kórokozók és a sárgarozsda általában gyenge fertőzöttséget okoznak, de egyes mély fekvésű és buja növényállományú táblán a kórokozók ennél jóval nagyobb problémát is előidéznek. A szárazság okozta stresszhatást ilyenkor csak levélen keresztül felszívódó levéltrágyák kijuttatásával lehet némileg mérsékelni. Azokon a táblákon, ahol a kényszerkalászolás jelei mutatkoznak, már érdemes a kalászvédelemre is gondolni, illetve a meglévő levélfelületet megóvni a fertőzéstől.

Őszi árpa virágzás

A rovarkártevők jelenlétét kevésbé befolyásolják az időjárási körülmények, így a vetésfehérítő bogarak imágói ismét aktívabbak, fűhálózás alkalmával 15-20 imágó található 10 hálócsapásban. Az eddig lerakott tojások már sötét színűek, lárvakelés közeli állapotban vannak. Már vannak kikelt lárvák is, zömmel L1-L2-es fejlettségi fokozatúak, de a tömeges lárvakelés a közeljövőben várható. A friss imágó betelepedés és peterakás miatt elhúzódó kártételre kell számítani. A veszélyességi küszöbérték a levelek 20%-án jelentkező rágáskár.

Vetésfehérítő bogár lávák búzán

Folytatódott a levéltetvek felszaporodása, kolóniákat már a kalászkezdeményeken is látni, a növényállomány 30-50%-a fertőzött levéltetvekkel. Észlelési szinten hálózhatók a gabonapoloskák is.

Gabona-levéltetű

Az őszi káposztarepce igen heterogén, vannak még virágzó növények, de már tart a sziromhullás és a becőképződés. A fénybogarak egyedszáma és gazdasági jelentősége lecsökkent, a repce becőormányosból is kevesebb telepszik be, 10 hálócsapással 2-3 bogarat lehet fogni, feltehetően a korábbi védekezések hatására. A becőszúnyog fertőzésnek a jelenlegi szárazság nem kedvez, nagyobb kárhoz csapadékosabb idő kellene.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a kukorica fejlettsége 1-3 lombleveles, de eléggé heterogének a vetések. A kukoricabarkó kártétel csökkenőben, és inkább a táblaszélekre jellemző.

Ugyanez vonatkoztatható a napraforgóra is, de a most kelő vetéseket érdemes fokozottan figyelni, különösen azokon a helyeken, ahol máskor is voltak barkó károsítások.

Burgonyabogár imágó

Megkezdődött a burgonya kelése, a növényállományok zöme a kelés – 1-3 levél fejlődés állapotában van. Az első burgonyabogár imágók előjöttek telelőhelyükről és keresik a burgonyát. Most átlagosan 0,5-1 bogár található növényenként, de tojásokat még nem raknak.

Borsó-levéltetű

A korán vetett borsó vetéseken megkezdődött a virágzás. A növények öntözés nélkül rendkívül alacsonyak. A borsó-levéltetvek jelentősége ilyenkor rendkívül veszélyes a növényekre, ezért rendszeres növényvizsgálatot igényelnek, a fertőzés kezdetének a megállapítására.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Erősödött a lisztharmat terjedése és megjelent a varasodás is

2020. május 12. 15:09

A kisebb esők elegendők voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez. Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: már károsít a káposztalégy, rajzik a repcedarázs

2022. szeptember 7. 16:04

A repce sok potenciális kártevője miatt indokolt a vetések gyakori szemléje, mert ebben a korban még fokozottan érzékenyek a növények bármiféle károsításra.

Fokozott a veszélye a repce szárormányos imágó tojásrakásának!

2020. február 18. 11:16

A nappali melegebb idő már a hónap elején előcsalogatta a repce szárormányos imágókat téli álmukból, és a repce is készen áll a szárba szökkenéshez, fokozott a veszélye a kártevő tojásrakásának.