Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Csak a lakott járatokban irtsuk a mezei pockokat! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Csak a lakott járatokban irtsuk a mezei pockokat! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Október első napjaiban folytatódott a csendes kora őszi időjárás, csupán egy gyenge hidegfront vonult át a Kárpát-medencén. Csapadék szórványosan esett, de nem áztatta át a talaj felszínét. Az időjárás elősegítette az őszi kalászosok vetőágy-előkészítését, valamint a kukorica betakarítását.

Az ország szinte minden tájegységében, de különösen az Alföld déli megyéiben a mezei pocok tömegszaporodása kritikus szintet ért el. Az évelő pillangós területek, ruderáliák mellett felgyorsult a repce vetések szegélyébe a rágcsálók betelepedése.

Mezei pocok

A napraforgó elővetemények után vetendő őszi árpa és búza területeken már a napraforgó betakarítása idején kezdődött a kolóniák kialakulása, melyet alig csökkentett a vetőágy előkészítés. Hasonló a helyzet a füvesített gyümölcskultúrákban is.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmények felhasználási szabályai különösen szigorúak, a rágcsálóirtókat csak a lakott járatokba szabad szórni, teljes felületi kezelés szigorúan tilos!

Az őszi káposztarepce fejlettségi állapota vetésidőtől függően 2-4 valódi leveles, a repce és földibolhák már kevésbé károsítják a növényeket. Tájegységektől függően a repcedarazsak viszont jóval nagyobb veszélyt jelentenek, mert az L1-L3-as fejlettségű álhernyókon túlmenően bővel figyelhetők meg tojásrakó nőstény darazsak, valamint már korábban lerakott tojások.

Repcedarázs imágó

Naplemente előtti órákban, áteső fényben könnyen láthatjuk a röpködő darazsakat. A nyárutói meleg egyaránt kedvez az imágók rajzásához és az álhernyók táplálkozásának. A felső talajréteg kiszáradása miatt lelassult a repce fejlődése, ezért még sokáig tart a növények számára kritikus növényvédelmi állapot, mely most elsősorban a rovarkártevőknek kedvez.

A levéltetvek betelepedése folyamatos, és erős. A fertőzés napjainkra elérte a repcevetések 50%-át. A szárnyas egyedek kialakították kolóniáikat, a párás-meleg idő különösen kedvező az újabb fertőzések kialakulására.

Szárnyas levéltetű árpán

Az őszi kalászosok közül az árpa vetése elkezdődött, a vetőágy általában poros, de az alsóbb rétegekből felszálló talajpára elegendő nedvességet biztosít a csírázás megindulásához. A gabona árvakeléseken tovább szaporodtak a különböző levélfoltosságot előidéző betegségek, a gabonalisztharmat és a vörösrozsda.

A friss vetésekre történő átfertőzés lehetőségének a jelenlegi időjárási körülmények csak gabona-gabona utáni vetés esetén van esélye, bár az árokpartok, gyepes területek vörösrozsda fertőzöttsége szintén magas.

Árvakeléseken szintén megfigyelhetők a gabonalevéltetű fajok szárnyas egyedei, ezért hamarosan várható a friss kelésű kalászos gabonákra a levéltetű betelepedés és a gabonavírusok behurcolása.

A kukorica fuzáriumos csőfertőzés nagysága jelenleg stagnál, a száraz-meleg gátolja a kórokozó terjedését. Erősödésére csapadékosabb időjárás esetén lehet számítani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelent a szilvamoly első nemzedéke

2024. április 18. 07:10

A korábbi tartósan meleg időjárás főként a rovarkártevőknek kedvezett, így megélénkült a rajzásuk.

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 16. 16:10

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

Helyenként katasztrofális a kajszin okozott kár – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 10. 14:40

A gyümölcsfélék többsége elvirágzott vagy már a terméskötődés időszaka tart, ezért a védekezés szempontjainál ezt kell figyelembe venni.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

A kukorica határidős ára most a legalacsonyabb augusztus óta

2023. március 10. 07:34

A chicagói határidős piacon a kukorica árszintje augusztus óta a legalacsonyabb értékre csökkent csütörtökön.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Két hónapos csúcsra ért a búza árjegyzése

2020. július 10. 08:41

Párizsban a vevők uralták a piacot, a fontos termékek árjegyzése kivétel nélkül emelkedett a következő határidőre.

Hétvégére drágult a kukorica és a szójabab Amerikában

2023. március 4. 07:37

Európában a hét utolsó kereskedési napján a malmi búza és a kukorica olcsóbb, a repce pedig drágább lett, miközben a takarmánybúza kurzusa ugyanazon a szinten maradt, mint csütörtökön volt.