Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, csapadéktól mentes kora őszi idő jellemezte. A száraz idő kedvezett a kukorica betakarítási munkáinak és az őszi búza vetésének, de a repce fejlődése és az őszi árpa kelése nedvesség hiányában megállt vagy nagyon vontatottá vált.

Az augusztus utolsó dekádjában elvetett repcék 6-8 leveles fejlettségűek, a későbbi vetésűek igen heterogén növényállományúak. A szárazság ellenére a vetések gyomosodása megindult.

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben. A ruderális területek és évelő pillangós táblák szomszédságában valamint a korábbi napraforgó és kukorica területekről egyre intenzívebb a pocok betelepedése az őszi káposztarepce és őszi árpa vetésekbe. Egyes helyeken már a veszélyes szintet meghaladó a fertőzés a táblaszélek 2-3 méteres sávjában, de előfordul már kiterjedtebb betelepedés. A száraz, kellemesen meleg időben zavartalan a mezei pocok kolóniák szaporodása. Szükséghelyzeti engedéllyel ismét használható a Redentin rágcsálóirtó csalétek, de a felhasználás feltételeit szigorúan be kell tartani. A mezei pocok fertőzés erősödése a gyümölcsös ültetvények gyepesített és ezért háborítatlan részein is jól megfigyelhető. Ezeken a területeken tárcsázással, talajmarózással eredményesen gyéríthető a populáció.

A kukorica aratása során törekedjünk a minél alacsonyabb tarló kialakítására, illetve szárzúzózással aprítsuk fel a szármaradványokat, mert az egész országra jellemző az igen magas kukoricamoly fertőzöttség. A kártevő hernyó alakjában telel át a kukoricaszár gyökérnyak közeli részében, ezért olyan fontos a tökéletes száraprítás.

Az őszi káposztarepce állományok egy része elérte a 6-8 leveles állapotot. Most időszerű az őszi regulátoros kezelés a növekedés intenzitásának csökkentése érdekében. A lombozat fejlődése helyett a regulátorozás hatására inkább a gyökérzet és a gyökérnyaki rész erősödik, ami elősegíti a jobb télállóság kialakulását. A felhasználásra engedélyezett készítmények fontos „mellékhatása”, hogy fungicidként megvédi a repcét az őszi gombás eredetű fertőzésektől.

Az őszi árpa kelése már megkezdődött, a búza még a talajban van, de az őszi időjárás hatására az egyéb pázsitfűféle növényeken erősödő sárgarozsda fertőzés alakult ki. Kedvezően nedves időben ez a fertőzés könnyen átterjedhet az árpára és a búzára is, ami jövő tavasszal kiinduló forrása lehet egy korai sárgarozsda járványnak.

búza sárgarozsda

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

2018. november 4. 08:30

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

2018. szeptember 14. 08:12

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

2018. július 4. 08:27

RAPOOL-REPCÉK: DARIOT – a sebezhetetlen

A DARIOT az első képviselője annak a speciális RAPOOL nemesítési irányzatnak, amelynek célja hagyományos nemesítési eszközökkel megoldást találni azokra a problémákra, amelyek a repcetermelők számára a neonikotinoid csávázás hiánya miatt jelentkeznek.

2018. augusztus 2. 18:02