Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, csapadéktól mentes kora őszi idő jellemezte. A száraz idő kedvezett a kukorica betakarítási munkáinak és az őszi búza vetésének, de a repce fejlődése és az őszi árpa kelése nedvesség hiányában megállt vagy nagyon vontatottá vált.

Az augusztus utolsó dekádjában elvetett repcék 6-8 leveles fejlettségűek, a későbbi vetésűek igen heterogén növényállományúak. A szárazság ellenére a vetések gyomosodása megindult.

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben. A ruderális területek és évelő pillangós táblák szomszédságában valamint a korábbi napraforgó és kukorica területekről egyre intenzívebb a pocok betelepedése az őszi káposztarepce és őszi árpa vetésekbe. Egyes helyeken már a veszélyes szintet meghaladó a fertőzés a táblaszélek 2-3 méteres sávjában, de előfordul már kiterjedtebb betelepedés. A száraz, kellemesen meleg időben zavartalan a mezei pocok kolóniák szaporodása. Szükséghelyzeti engedéllyel ismét használható a Redentin rágcsálóirtó csalétek, de a felhasználás feltételeit szigorúan be kell tartani. A mezei pocok fertőzés erősödése a gyümölcsös ültetvények gyepesített és ezért háborítatlan részein is jól megfigyelhető. Ezeken a területeken tárcsázással, talajmarózással eredményesen gyéríthető a populáció.

A kukorica aratása során törekedjünk a minél alacsonyabb tarló kialakítására, illetve szárzúzózással aprítsuk fel a szármaradványokat, mert az egész országra jellemző az igen magas kukoricamoly fertőzöttség. A kártevő hernyó alakjában telel át a kukoricaszár gyökérnyak közeli részében, ezért olyan fontos a tökéletes száraprítás.

Az őszi káposztarepce állományok egy része elérte a 6-8 leveles állapotot. Most időszerű az őszi regulátoros kezelés a növekedés intenzitásának csökkentése érdekében. A lombozat fejlődése helyett a regulátorozás hatására inkább a gyökérzet és a gyökérnyaki rész erősödik, ami elősegíti a jobb télállóság kialakulását. A felhasználásra engedélyezett készítmények fontos „mellékhatása”, hogy fungicidként megvédi a repcét az őszi gombás eredetű fertőzésektől.

Az őszi árpa kelése már megkezdődött, a búza még a talajban van, de az őszi időjárás hatására az egyéb pázsitfűféle növényeken erősödő sárgarozsda fertőzés alakult ki. Kedvezően nedves időben ez a fertőzés könnyen átterjedhet az árpára és a búzára is, ami jövő tavasszal kiinduló forrása lehet egy korai sárgarozsda járványnak.

búza sárgarozsda

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Tél végi állománymustra és tavaszi stratégia

A több éve tapasztalható enyhe telek után 2018 decemberében és idén januárban újra érezhettük a téli hideg hatásait.

2019. február 25. 08:46

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

2018. augusztus 14. 06:24

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

2018. március 8. 10:24

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat.

2019. február 5. 07:51