Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már általános a kukoricamoly fertőzés

Már általános a kukoricamoly fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását a változékonyság jellemezte. A nappali és az éjszakai hőmérséklet egyaránt visszaesett, napközben kiszámíthatatlan eloszlásban kisebb- nagyobb záporok, zivatarok alakultak ki. Helyenként a csapadék jeget is hozott, károkat idézve az aratandó kalászos gabonában és más növénykultúrákban.

Az őszi árpát és a repcét már learatták, a búza java része is a magtárakba került, jó ütemben halad a tarlóhántás is. Kellő talajnedvesség mellett gyors árvakelés kialakulására lehet számítani.

A kukorica állományok állapota a korábbi csapadékos időszak miatt jónak mondható. Gyomosodás inkább csak a táblaszélekre jellemző, de több helyen a gazdák körbekaszálással tisztítják meg a táblaszéleket is a gyomoktól. A korai rajzáskezdet miatt napjainkra általánosnak mondható a kukoricamoly fertőzés.

Kukoricamoly kártétele

Sokszor a növények 50 %-a is fertőzött a kártevő hernyójával, ami a közvetlen terméskiesés mellett az érés előtti állapotban a szárak törésével fenyeget, melyhez elegendő egy erősebb szeles nap is. A hernyók most még a szárban tartózkodnak, de a csőkezdemények kifejlődése után azokat is meglátogatják. Ilyenkor az érett cső letörhet a szárról, amit már a kombájn sem képes learatni. Eddig még kevés gyapottok bagolylepke hernyó telepedett be a kukoricacsövekbe, pedig korán jelentkeztek az első lepkék, eddig elmaradt a tömegszaporodás.

Kukorica gyapottok bagolylepke hernyója

Minden esetre folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket, akárcsak az amerikai kukoricabogár esetében, mert a kirajzó bogarak egyre nagyobb tömegben telepszenek a kukorica csövek bajuszára. Több fotó jelezte, hogy más, virágzó növényt is meglátogatnak érési táplálkozás céljából peterakás előtt, nem kizárólagosan kukoricán táplálkozva kezdik imágó életüket. A kukorica levelein táplálkoznak a kirajzott vetésfehérítő bogár imágók is, de ők hamarosan nyugalmi állapotba vonulnak, levélhámozgatásuk inkább látványos, mintsem különösebben káros.

A napraforgó már régóta virágzik, mely jó jel a méhészek és a gazdák számára is, ugyanis így több idő áll rendelkezésre a teljes tányér megtermékenyülésére. A méheknek végre jó a virágzási időszak a katasztrofális akácvirágzás után. A korábbi, kórokozóknak is megfelelő időjárás ellenére növénykórtani szempontból kedvező a helyzet. Kevés fertőzött növényt látni, pedig fejlettek az állományok, páradús a mikrokörnyezet. Elvétve található néhány szklerotíniától elhervadt növényt, de más kórokozó tüneteit egyelőre nem lehet látni.

Napraforgó szklerotíniás tőhervadása

A száron és a leveleken jelentkező diaportés, fómás, alternáriás, makrofominás tünetek megjelenésére egyelőre még várni kell.

Napraforgó diaporte tünete

 

Napraforgó alternária száron

 

Napraforgó fómás fertőzés

Úgy tűnik, hogy a megfelelő vetésváltás és a korai, preventív állományvédelem, magas biológiai hatékonyságú készítményekkel képes elodázni az első tünetek megjelenését. Ennek ellenére nem hanyagolható el a napraforgó tányérok védelme, mert az már a termés védelmét szolgálja.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Növekszik a bolharágás kártétele az őszi káposztarepcén

2019. október 1. 08:17

A repce állományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött, várva az első növényekre.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

A nagy termelők közül csak Lengyelországban lesz több repce

2019. május 7. 11:22

Az enyhe tél révén megfelelően fejlődött a repce Európában, ugyanakkor ez a rovarkártevők nagyobb számával is fenyeget.

Bayer Farm: növényvédelmi technológiákkal ismerkedtek az egyetemi hallgatók

2019. június 19. 09:41

A szihalmi Goldfarm Kft. telephelyén látta vendégül a legújabb növényvédelmi technológiák és fajták iránt érdeklődőket a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletága.

Repcevetést megelőző talajmunkák – Tarlóhántás, szántás, elmunkálás, tömörítés

2019. július 24. 06:55

 Az őszi káposztarepce sikeres termesztése nem képzelhető el jó minőségben elvégzett alapozó talajmunkák hiányában. A repce a növényvédelem mellett ugyanis a talaj kultúrállapotára is kifejezetten igényes növény.