Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Agrofórum Online

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Minden növénykultúra számára hiányzik az országos eső, bőséges csapadékkal. Általánosan elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában a levéltetvek tömeges elszaporodását lehet megfigyelni.

Almásaikban folyamatos és tömeges az almamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. A kihelyezett feromon csapdák most is elhúzódó repülést jeleznek, ami folyamatos védekezést feltételez a termelők részéről. A molyok rajzása mellett kiemelkedően magas a levéltetű fertőzés, mely szinte minden hajtásvéget érint. Halaszthatatlan a kezelés felszívódó hatású rovarölővel.

A számítógépes növényvédelmi szoftverek folyamatos baktériumos tűzelhalás fertőzést jeleznek, sőt kisebb- nagyobb hajtáselhalást több gyümölcsösben meg is figyeltek. A fertőzött hajtások megsemmisítésével, illetve rézhidroxid hatóanyagú készítmények bevetésével mérsékelhetjük a károkat.

A tűzelhalás mellett általános a varasodás- és a lisztharmat fertőzésveszély, ellenük most szisztemikus és kontakt gombaölők kombinációját érdemes használni.

Szőlőültetvényeinkben csökkenőben a tarka szőlőmoly rajzása, de a későn kelő hernyók miatt rendszeresen ellenőrizni kell a virágzásnak indult szőlőfürtöket. Ebben a fenológiai stádiumban a növény fokozottan érzékeny minden fertőzés iránt, ezért az első tünetek megjelenésekor azonnal védekezzünk a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen. Fontos tudni, hogy a szürkerothadás már ebben az időszakban is megbetegítheti a szőlő fiatal hajtásait és fürtkezdeményeit.

A meggyet és a cseresznyét a levéltetvek és a cseresznyelegyek változatlanul veszélyeztetik. A cseresznyelegyek rajzása ültetvényenként erősen változó, ezért fontos a sárga fogólapok rendszeres figyelése, mert amíg tart a rajzás, addig védekezni is kell a kártevő ellen.

A szilvamoly rajzása szintén erősnek mondható. A természetes gyümölcstisztulás mellett ügyeljünk arra, hogy a maradék termés nehogy a molyok áldozata legyen. A feromon csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, a kártevőnek ugyanis három nemzedéke van. A lombozatot most a levéltetvektől kell megszabadítani, illetve előzzük meg a sztigminás levéllikasztó betegség és a vörösfoltosság megjelenését.

Javában tart a szabadföldi szamóca érése. A termést ebben az időszakban a szürkerothadás és az antraknózis veszélyezteti. Veszély esetén csak rövid várakozási idejű készítményt használhatunk a kórokozók ellen.

A meleg idő hatására gyorsan kikeltek a babvetések. a növények alig arasznyi méretűek, és általános ezeken is a fekete levéltetű fertőzés. Most még használhatunk hosszabb várakozási idejű készítményt a tetűfertőzés felszámolására.

A puszpángot most nem sanyargatja a selyemfényű puszpángmoly, ugyanis a kártevő bábozódik. Helyette a puszpángelhalásra és a puszpángrákra kell figyelni. Megelőzésképpen csak alulról öntözzük bokrainkat, így elkerülhető a fertőzés.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Magas az alma raktárkészlete az unióban

2019. április 29. 07:46

Ha a készletek egy részét nem dobják ki vagy nem adják az állatoknak (ami a termelők számára gyakorlatilag ugyanazt jelenti), akkor Lengyelország több mint 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Demonstrálnak az almatermelők

2018. augusztus 21. 14:53

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson.