Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Agrofórum Online

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Minden növénykultúra számára hiányzik az országos eső, bőséges csapadékkal. Általánosan elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában a levéltetvek tömeges elszaporodását lehet megfigyelni.

Almásaikban folyamatos és tömeges az almamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. A kihelyezett feromon csapdák most is elhúzódó repülést jeleznek, ami folyamatos védekezést feltételez a termelők részéről. A molyok rajzása mellett kiemelkedően magas a levéltetű fertőzés, mely szinte minden hajtásvéget érint. Halaszthatatlan a kezelés felszívódó hatású rovarölővel.

A számítógépes növényvédelmi szoftverek folyamatos baktériumos tűzelhalás fertőzést jeleznek, sőt kisebb- nagyobb hajtáselhalást több gyümölcsösben meg is figyeltek. A fertőzött hajtások megsemmisítésével, illetve rézhidroxid hatóanyagú készítmények bevetésével mérsékelhetjük a károkat.

A tűzelhalás mellett általános a varasodás- és a lisztharmat fertőzésveszély, ellenük most szisztemikus és kontakt gombaölők kombinációját érdemes használni.

Szőlőültetvényeinkben csökkenőben a tarka szőlőmoly rajzása, de a későn kelő hernyók miatt rendszeresen ellenőrizni kell a virágzásnak indult szőlőfürtöket. Ebben a fenológiai stádiumban a növény fokozottan érzékeny minden fertőzés iránt, ezért az első tünetek megjelenésekor azonnal védekezzünk a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen. Fontos tudni, hogy a szürkerothadás már ebben az időszakban is megbetegítheti a szőlő fiatal hajtásait és fürtkezdeményeit.

A meggyet és a cseresznyét a levéltetvek és a cseresznyelegyek változatlanul veszélyeztetik. A cseresznyelegyek rajzása ültetvényenként erősen változó, ezért fontos a sárga fogólapok rendszeres figyelése, mert amíg tart a rajzás, addig védekezni is kell a kártevő ellen.

A szilvamoly rajzása szintén erősnek mondható. A természetes gyümölcstisztulás mellett ügyeljünk arra, hogy a maradék termés nehogy a molyok áldozata legyen. A feromon csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, a kártevőnek ugyanis három nemzedéke van. A lombozatot most a levéltetvektől kell megszabadítani, illetve előzzük meg a sztigminás levéllikasztó betegség és a vörösfoltosság megjelenését.

Javában tart a szabadföldi szamóca érése. A termést ebben az időszakban a szürkerothadás és az antraknózis veszélyezteti. Veszély esetén csak rövid várakozási idejű készítményt használhatunk a kórokozók ellen.

A meleg idő hatására gyorsan kikeltek a babvetések. a növények alig arasznyi méretűek, és általános ezeken is a fekete levéltetű fertőzés. Most még használhatunk hosszabb várakozási idejű készítményt a tetűfertőzés felszámolására.

A puszpángot most nem sanyargatja a selyemfényű puszpángmoly, ugyanis a kártevő bábozódik. Helyette a puszpángelhalásra és a puszpángrákra kell figyelni. Megelőzésképpen csak alulról öntözzük bokrainkat, így elkerülhető a fertőzés.

A károsító helyzet 2019-évi alakulása és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

A károsító helyzet 2019-évi alakulása és várható következményei (10. rész)

2020. január 15. 11:17

A hosszúra nyúlt őszök miatt különösen nagy jelentősége volt a repce regulátoros kezelésének, ami nagy területen két alkalommal is megtörtént, máskülönben a szárba indulás veszélye is fennállt.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (8. rész)

2020. január 7. 12:34

A kalászos gabonák termesztésében az időjárás változatos helyzetet teremtett 2019-ben, de már a 2018-as szezonkezdet sem bíztatott túl sok jóval az őszi kalászosok számára.

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

2019. május 23. 07:33

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak.

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.

13 forintos alma – ebből demonstráció lehet almalé helyett

2018. augusztus 21. 07:45

A Magosz elnöke szerint csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.