Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Agrofórum Online

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Minden növénykultúra számára hiányzik az országos eső, bőséges csapadékkal. Általánosan elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában a levéltetvek tömeges elszaporodását lehet megfigyelni.

Almásaikban folyamatos és tömeges az almamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. A kihelyezett feromon csapdák most is elhúzódó repülést jeleznek, ami folyamatos védekezést feltételez a termelők részéről. A molyok rajzása mellett kiemelkedően magas a levéltetű fertőzés, mely szinte minden hajtásvéget érint. Halaszthatatlan a kezelés felszívódó hatású rovarölővel.

A számítógépes növényvédelmi szoftverek folyamatos baktériumos tűzelhalás fertőzést jeleznek, sőt kisebb- nagyobb hajtáselhalást több gyümölcsösben meg is figyeltek. A fertőzött hajtások megsemmisítésével, illetve rézhidroxid hatóanyagú készítmények bevetésével mérsékelhetjük a károkat.

A tűzelhalás mellett általános a varasodás- és a lisztharmat fertőzésveszély, ellenük most szisztemikus és kontakt gombaölők kombinációját érdemes használni.

Szőlőültetvényeinkben csökkenőben a tarka szőlőmoly rajzása, de a későn kelő hernyók miatt rendszeresen ellenőrizni kell a virágzásnak indult szőlőfürtöket. Ebben a fenológiai stádiumban a növény fokozottan érzékeny minden fertőzés iránt, ezért az első tünetek megjelenésekor azonnal védekezzünk a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen. Fontos tudni, hogy a szürkerothadás már ebben az időszakban is megbetegítheti a szőlő fiatal hajtásait és fürtkezdeményeit.

A meggyet és a cseresznyét a levéltetvek és a cseresznyelegyek változatlanul veszélyeztetik. A cseresznyelegyek rajzása ültetvényenként erősen változó, ezért fontos a sárga fogólapok rendszeres figyelése, mert amíg tart a rajzás, addig védekezni is kell a kártevő ellen.

A szilvamoly rajzása szintén erősnek mondható. A természetes gyümölcstisztulás mellett ügyeljünk arra, hogy a maradék termés nehogy a molyok áldozata legyen. A feromon csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, a kártevőnek ugyanis három nemzedéke van. A lombozatot most a levéltetvektől kell megszabadítani, illetve előzzük meg a sztigminás levéllikasztó betegség és a vörösfoltosság megjelenését.

Javában tart a szabadföldi szamóca érése. A termést ebben az időszakban a szürkerothadás és az antraknózis veszélyezteti. Veszély esetén csak rövid várakozási idejű készítményt használhatunk a kórokozók ellen.

A meleg idő hatására gyorsan kikeltek a babvetések. a növények alig arasznyi méretűek, és általános ezeken is a fekete levéltetű fertőzés. Most még használhatunk hosszabb várakozási idejű készítményt a tetűfertőzés felszámolására.

A puszpángot most nem sanyargatja a selyemfényű puszpángmoly, ugyanis a kártevő bábozódik. Helyette a puszpángelhalásra és a puszpángrákra kell figyelni. Megelőzésképpen csak alulról öntözzük bokrainkat, így elkerülhető a fertőzés.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Növekszik a bolharágás kártétele az őszi káposztarepcén

2019. október 1. 08:17

A repce állományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött, várva az első növényekre.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Magas az alma raktárkészlete az unióban

2019. április 29. 07:46

Ha a készletek egy részét nem dobják ki vagy nem adják az állatoknak (ami a termelők számára gyakorlatilag ugyanazt jelenti), akkor Lengyelország több mint 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak.

Több ezer tonna eladatlan almával nem tudnak mit kezdeni a szabolcsi termelők

2019. március 18. 12:17

Eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza meg.