Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Agrofórum Online

Az őszi érésű almafajták esetében megkezdődött a színelő szedés, ezért ezekben az ültetvényekben legfeljebb a tárolási betegségek elleni kezelésekre van lehetőség. A téli almafajtáknál még most is szükség van a molyok alma- és keleti gyümölcsmoly) elleni védelemre, mert még mindkettő repül a csapdákba.

Emellett a kalcium tartalmú levéltrágyákat továbbra is megkövetelik a gyümölcsfák, mert a bőségesnek látszó termésnél nagy a termésfoltosodás veszélye.

A szőlőültetvényekben a korai fehér borszőlő fajták mellett már a későbbiek szürete is megkezdődött. Itt most legfeljebb a szürkerothadás fertőzést kell figyelni, és nagy veszély esetén beavatkozni. A leszüretelt táblákon kísérjük figyelemmel a lisztharmat fertőzés alakulását, mert a betegség az érőfélben levő hajtásokon könnyen megtelepszik, majd ezeken telel át. A helyenként kialakuló páradús környezetben a peronoszpóra még most is terjed a hónaljhajtásokon, ami levélszáradást eredményezhet.

Szőlő lisztharmat

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg. A tojásrakó lepkék bármely káposztaféle levelére lerakják tojásaikat, ezért az első hernyók kelésekor indokolt a védekezés a lombozaton tartózkodó lárvák ellen. A káposztaféléket károsító bagolylepke fajok elleni védelem már nagyobb kihívás a kertészek számára, mert a hernyók az első vedlés után fénykerülővé válnak, és berágják magukat a káposzta- és karfiolfejek belsejébe, ahol már megoldhatatlan feladat elpusztításuk.

Káposztalepke kártétele

Ugyancsak fontos a levéltetvek által okozott szívogatás felszámolása a termesztés során. A kisebb- nagyobb kolóniák csak felszívódó készítményekkel gyéríthetjük. A kártevők elleni védekezés során a permetlébe feltétlenül szükséges tapadásfokozó adalékot tenni , máskülönben az erősen viaszos leveleken nem tapad meg a permet.

Káposzta bagolylepke kártétele

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Itt az AMAZONE új dobása: önjáró Pantera 4503

2019. április 26. 06:39

A Pantera 4503 központi része egy Deutz 6-hengeres motor 218 lőerős motorteljesítménnyel. A kipufogógáz-utókezelés terén az AMAZONE a dízel-oxidációs katalizátorral és dízelrészecske-szűrővel felszerelt, környezetkímélő kipufogógáz-visszavezetésre helyezi a hangsúlyt.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

2019. május 25. 07:19

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti meg. A vírusok elleni védekezésben a fő gondot az jelenti, hogy ellenük csak preventíven tudunk fellépni.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.

Vetésforgó a kertben (I. rész)

2018. április 16. 10:59

Melyek azok a növények, amik egy adott évben egymás mellett termeszthetők úgy, hogy valamilyen módon segítik a mellé ültetett növény fejlődését?