Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Agrofórum Online

Az őszi érésű almafajták esetében megkezdődött a színelő szedés, ezért ezekben az ültetvényekben legfeljebb a tárolási betegségek elleni kezelésekre van lehetőség. A téli almafajtáknál még most is szükség van a molyok alma- és keleti gyümölcsmoly) elleni védelemre, mert még mindkettő repül a csapdákba.

Emellett a kalcium tartalmú levéltrágyákat továbbra is megkövetelik a gyümölcsfák, mert a bőségesnek látszó termésnél nagy a termésfoltosodás veszélye.

A szőlőültetvényekben a korai fehér borszőlő fajták mellett már a későbbiek szürete is megkezdődött. Itt most legfeljebb a szürkerothadás fertőzést kell figyelni, és nagy veszély esetén beavatkozni. A leszüretelt táblákon kísérjük figyelemmel a lisztharmat fertőzés alakulását, mert a betegség az érőfélben levő hajtásokon könnyen megtelepszik, majd ezeken telel át. A helyenként kialakuló páradús környezetben a peronoszpóra még most is terjed a hónaljhajtásokon, ami levélszáradást eredményezhet.

Szőlő lisztharmat

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg. A tojásrakó lepkék bármely káposztaféle levelére lerakják tojásaikat, ezért az első hernyók kelésekor indokolt a védekezés a lombozaton tartózkodó lárvák ellen. A káposztaféléket károsító bagolylepke fajok elleni védelem már nagyobb kihívás a kertészek számára, mert a hernyók az első vedlés után fénykerülővé válnak, és berágják magukat a káposzta- és karfiolfejek belsejébe, ahol már megoldhatatlan feladat elpusztításuk.

Káposztalepke kártétele

Ugyancsak fontos a levéltetvek által okozott szívogatás felszámolása a termesztés során. A kisebb- nagyobb kolóniák csak felszívódó készítményekkel gyéríthetjük. A kártevők elleni védekezés során a permetlébe feltétlenül szükséges tapadásfokozó adalékot tenni , máskülönben az erősen viaszos leveleken nem tapad meg a permet.

Káposzta bagolylepke kártétele

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

2018. január 29. 15:22

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

Veszélyességük fokozott jelentősségű: a spanyol csupaszcsiga

2018. október 14. 03:35

A spanyol csupaszcsiga inváziós károkozó állatfaj, mely az Ibériai-félszigetről származik. Néhány évtized alatt Európa legtöbb országába eljutott, terjedése az utóbbi húsz évben vált intenzívebbé.