Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Agrofórum Online

Az őszi érésű almafajták esetében megkezdődött a színelő szedés, ezért ezekben az ültetvényekben legfeljebb a tárolási betegségek elleni kezelésekre van lehetőség. A téli almafajtáknál még most is szükség van a molyok alma- és keleti gyümölcsmoly) elleni védelemre, mert még mindkettő repül a csapdákba.

Emellett a kalcium tartalmú levéltrágyákat továbbra is megkövetelik a gyümölcsfák, mert a bőségesnek látszó termésnél nagy a termésfoltosodás veszélye.

A szőlőültetvényekben a korai fehér borszőlő fajták mellett már a későbbiek szürete is megkezdődött. Itt most legfeljebb a szürkerothadás fertőzést kell figyelni, és nagy veszély esetén beavatkozni. A leszüretelt táblákon kísérjük figyelemmel a lisztharmat fertőzés alakulását, mert a betegség az érőfélben levő hajtásokon könnyen megtelepszik, majd ezeken telel át. A helyenként kialakuló páradús környezetben a peronoszpóra még most is terjed a hónaljhajtásokon, ami levélszáradást eredményezhet.

Szőlő lisztharmat

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg. A tojásrakó lepkék bármely káposztaféle levelére lerakják tojásaikat, ezért az első hernyók kelésekor indokolt a védekezés a lombozaton tartózkodó lárvák ellen. A káposztaféléket károsító bagolylepke fajok elleni védelem már nagyobb kihívás a kertészek számára, mert a hernyók az első vedlés után fénykerülővé válnak, és berágják magukat a káposzta- és karfiolfejek belsejébe, ahol már megoldhatatlan feladat elpusztításuk.

Káposztalepke kártétele

Ugyancsak fontos a levéltetvek által okozott szívogatás felszámolása a termesztés során. A kisebb- nagyobb kolóniák csak felszívódó készítményekkel gyéríthetjük. A kártevők elleni védekezés során a permetlébe feltétlenül szükséges tapadásfokozó adalékot tenni , máskülönben az erősen viaszos leveleken nem tapad meg a permet.

Káposzta bagolylepke kártétele

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.

Tiszta vetőmag - sikeres növénytermelés - II. CHH Élelmiszer- és takarmányipari szakmai nap - Győr

2019. április 2. 07:11

A szakmai nap programjában előadások és interaktív gépbemutató szerepelt. A szakmai előadásokat meghívott intézményi és egyetemi előadók, illetve a CHH Műszaki Kft. szakemberei tartották.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.