Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: aggasztó a kukorica és a napraforgó állapota

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: aggasztó a kukorica és a napraforgó állapota

Agrofórum Online

Kisebb szünetekkel, de tartja magát a júliusi nyár. A rekkenő meleget csak itt-ott enyhíti egy-egy zápor, zivatar, de országos eső nem tud kialakulni. A zavartalan aratás a vége felé tart, igen vegyes termésátlagokkal, a kukorica és a napraforgó állapota országszerte aggasztóvá vált, kivéve, ahol öntözni tudtak.

A kalászos növények tarlóin ütemesen folyik a tarlóhántás, mert az aszály ellenére a tarlókon gyorsan megjelennek a nyárra jellemző gyomnövények, főként a fenyércirok, a mezei acat és a parlagfű, de más T4-es életformájúak is. Kis szerencsével talán az elszóródott magvak is kikelnek majd. A zöldülő növényeken, elsősorban a keresztesvirágúakon és ahol kikelt az elszóródott repce nagy tömegben gyülekeznek a földibolhák, hogy táplálékhoz és nedvességhez jussanak. Ekkora tömegben nagy veszélyt jelentenek a „zöldítéshez” vetendő növényekre.

 Ez az időpont a legalkalmasabb a nehezen irtható gyomnövények (fenyércirok, mezei acat, aprószulák, selyemmályva, stb.) gyérítésére, mert a kijuttatott gyomirtó szer könnyen eljut a gyökérrendszerbe.

A kukorica állapota többfelé válságos, a felső levelek megégtek, az alsók pedig leszáradtak. A kukoricamoly rajzása most szünetel, az eddig kikelt hernyók főként L3-as fejlettségűek, a szárban rágva haladnak a cső irányába. A fertőzött csövek aránya változó, de a korábbi évek tendenciáját követve ott magasabb, ahol nem védekeztek, illetve a szárat nem kellő figyelemmel aprították fel. A monokultúrás táblákon és azok környezetében az amerikai kukoricabogarak folyamatosan, nagy számban látogatják a növények címerét és a csőkezdeményeket. A kihelyezett sárga ragacsos lapokon a heti fogás eléri a 800-1000 darabot is. A lerágott bibeszálak miatt hiányos szemképződésre lehet számítani. A kártevő elleni védekezést csak nagy körültekintéssel, a megporzó rovarok kímélésével lehet végezni, mert nagyon sok méh virágport és vizet gyűjt a kukorica címerén. A nagy melegben sokszor éjszakára is kint maradnak a növényeken.

Földi bolhák repce árvakelésen

A napraforgó állapota is jól jelzi, hogy mikor kapott csapadékot. A fejlettség ettől függően igen változó, van, ahol csak térdig érő, másutt pedig akár 2 m-es is lehet. Sok helyen tapasztalható napégés a tányérok peremén. Folyamatosan telepszenek be a mezei-és lucerna poloskák, de a károsítás még most sem tömeges. A hőség és a szárazság miatt változatlanul alacsony a levél-és a szárbetegségek jelenléte, csupán az alternáriás megbetegedés figyelhető meg a növények néhány százalékán.

A burgonya táblákon most a burgonyabogár kisebb csoportjai figyelhetők meg, főként idősebb lárvákból. Az öntözött területeken gyenge alternáriás-és fitoftórás levélfertőzés miatt folyamatosan védekezni kell. A fertőzési ciklus ekkora hőmérséklet mellett kb. 1 hétre tehető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

800 liter növényvédő szer szivárgott ki a pótkocsiból

2022. május 14. 09:16

Németországban súlyos baleset történt egy traktorszerelvénnyel.

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15. 09:34

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.