Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erőteljes az árpatáblákon a gabonalisztharmat fertőzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erőteljes az árpatáblákon a gabonalisztharmat fertőzés

Agrofórum Online

November első dekádjában tovább tart a gyakran borús, ködös időjárás. A jelentősebb csapadékot hozó időjárási frontok eddig elkerülték a kárpát medencét, inkább csak kisebb eső hullott, így a talaj felső rétege csak a ködszitálástól nedvesedik át. A nappali és éjszakai hőmérséklet között alig néhány fok az eltérés. A jelenlegi hőmérséklet kedvez a már kikelt kalászos gabonának és az őszi káposztarepcének a növekedésben, de a még nemrég elvetett búza kelését lelassította. Néhány gabona és repce kórokozó és kártevő fejlődése és terjedése a hűvösebb idő ellenére most is megfigyelhető.

A szeptember végén, október elején elvetett, azóta már bebokrosodott őszi árpán sorra jelennek meg a levélfoltosságot előidéző kórokozók tünetei. A leggyakoribb tünet a hálózatos levélfoltosságtól ered, de sok levélen megfigyelhető a kávébarna levélfoltosság is. A bujább árpatáblákon már erőteljes gabonalisztharmat fertőzés is megindult, annak ellenére, hogy már alacsonyabb a hőmérséklet. A gabonalevéltetű fertőzés terjedési üteme kissé alábbhagyott, így mérséklődött a gabonavírusok átviteli veszélye is, de a valós fertőzési értékeket csak tavasszal láthatjuk, most maszkírozódnak a vírustünetek.

fómás levéltünetek repcén

Az őszi káposztarepce táblák fejlődésének szintén kedvez a jelenlegi időjárás, egyes táblákon már kissé túlfejlettek a növények. Sok helyen tápanyaghiányra utaló lilulás figyelhető meg. A borongós, hosszú nedvességborítást előidéző időjárás kedvez a peronoszpórás és fómás levéltünetek terjedésének, pláne ott, ahol eddig elmaradt a regulátoros növekedésszabályozás. A túlfejlett táblák tulajdonosai most mérlegelik, hogy indokolt e a második regulátoros kezelés, mert a túlzottan erős növekedés károsan hat a téli fagyállóságra. A nyugat-dunántúli repce vetéseken tavasz helyett már most megjelentek az aktiválódott repceszárormányos imágók. Vizuálisan, fűhálózással, sárga ragacsos fogólapokkal vagy sárgatálas megfigyeléssel eldönthetjük, hogy indokolt lehet e a védekezés elrendelése. A veszélyességi küszöbérték fűhálózással 10-20 bogár 10 hálócsapásban, vagy pedig 3 naponta 15 imágó a sárgatálakban vagy a fogólapokon.

A mezei pocok kolóniák kialakulása állandósult a repce és gabona vetések szegélyeiben, ezért indokolt a rendszeres ellenőrzés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

2023. május 27. 05:32

A napraforgó és a repce évről évre a termesztett kétszikű kultúrnövények döntő hányadát adják mind a vetésforgóban betöltött szerepük, mind a jövedelmezőségük miatt. Annak ellenére, hogy a kétszikűek rendjének eltérő osztályába tartoznak, a gombaölő szeres védelmük mégis nagyon sok közös elemet hordoz.

Káros a fán élő taplógomba?

2022. október 27. 04:37

Káros a fán élő taplógomba? A gomba kivágásával megszabadulhatunk tőle?

A 130 éves Budai Arborétumról

2023. október 18. 05:40

A Budai Arborétum története gyakorlatilag elválaszthatatlanul összekapcsolódik a kertészeti oktatás kialakulásával Magyarországon. Október 13-15. között került megrendezésre az „Őszkert” 2023 Őszi Kertészeti Napok, melynek keretein belül az arborétum fennállását is ünnepelték a résztvevők.

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

2019. január 16. 06:36

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászos gabona termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is.