Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

Agrofórum Online

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

A szikkadt talajon az első talajmunkákat már káros mellékhatások nélkül el lehet végezni. Fontos teendő a párolgási felület mielőbbi csökkentése, melyet simítózással érhetünk el legkönnyebben.

A korai vetésű, ültetésű növények számára már megkezdhető a vető- ültető ágy előkészítése. Az elsimított talajra szórjuk ki az alapműtrágyát, mely kertészeti növények esetében lehetőleg klórmentes komplex műtrágya legyen. A kiszórandó mennyiséget mindig a vetendő-ültetendő növény igénye alapján határozzuk meg. A kiszórásnál törekedjünk az egyenletességre, illetve minél előbb, lehetőleg azonnal dolgozzuk be a talajba a gyökérzóna mélységéig.

Ha az előző év során kertünkben találkoztunk talajlakó kártevők jelenlétére utaló tünetekkel, rágásnyomokkal, akkor szerezzünk be talajfertőtlenítő szert, melyet a vetéssel egy időben szórjunk ki, a felhasználási útmutatóban leírtak szerint. Kerüljük a túldozírozást, mert megfelelő hatást érünk el az engedélyokiratban feltüntetett adaggal is, ennél nagyobb dózis nem növeli a hatékonyságot, illetve pazarlás is. A talajfertőtlenítő készítmények kijuttatása során szigorúan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat, használjuk a szükséges védőfelszereléseket.

A talajok felmelegedésével egy időben már ültethető a fok- és vöröshagyma dughagymáról, de a magvetés is megkezdhető a vöröshagyma, petrezselyem, sóska, spenót, sárgarépa esetében. Készülni lehet a zöldborsó szakaszos vetésére is. Ha továbbra is elkerül bennünket az eső, érdemes a száraz vetőágyat a vetés, ültetés után hengerezéssel, tömöríteni, mert így kevésbé lesz levegős a talaj.

Kisebb területen ugyanezt elérhetjük a gereblye fokának a használatával. Nehezen csirázó növények sorjelzésére használjunk könnyen kelő magvakat, így a hónapos retek vagy saláta magját, így a ki nem kelt állományok sorai is kapálhatók gyomosodás, talajkérgesedés miatt.

Melegigényes növényeink magvait már elvethetjük napos ablakpárkányokon, télikertekben, esetleg fűtött üveg- és fóliasátrakban. Az előre palántafölddel megtöltött cserepekbe 1-2 darab magot tegyünk a vetés mélységéig, majd takarjuk be földdel és öntözzük be állott, langyos vízzel. A magvak keléséig takarjuk a talaj felszínét a kiszáradás elkerülése érdekében, de gondoskodjunk a szellőzésről, mert könnyen bepenészedik a talaj felszíne, ami a csíranövény pusztulásával járhat.

Legyen a talaj folyamatosan nyirkos, de kerüljük a túlöntözést, mert az palántadőlést okoz. A kikelt növénykéket tartsuk egyenletesen meleg helyen, mérsékelten öntözzük, 5-10 centiméteres magasság elérésekor hurkapálcikával karózzuk ki, nehogy megdőljön a palánta. A tervezett szabadföldi kiültetés előtt 1-2 héttel kezdjük meg a növények edzetését, betartva a fokozatosság elvét.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

HIBRIDBÚZA. FÓKUSZBAN AZ ALAPOZÓ MŰVELETEK ÉS A VETÉS, HISZEN „KI MINT VET, ÚGY ARAT”. (VETÉSTECHNOLÓGIA+VIDEÓK!)

Szántóföldi növényeink hozamának – kiemelten a hibridkalászosok termőképességének – maximális kihasználása érdekében nagy jelentőségük van az őszi, a terméskilátásokat megalapozó munkáknak. Tapasztalataink szerint a hibridbúza-állományok fejlődése szempontjából pedig különösen felértékelődnek ebben az időszakban a vetéssel kapcsolatos munkálatok, továbbá „a precízen és pontosan” elvégzett előkészítő, ún. alapozó műveletek.

2018. augusztus 29. 06:10

Békésben már 14 ezer hektár van víz alatt

Hétfő óta tovább nőtt a belvízzel elöntött terület Békés megyében, egy szakaszon már harmadfokú a készültség – tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

2018. március 21. 13:39

Tél végi állománymustra és tavaszi stratégia

A több éve tapasztalható enyhe telek után 2018 decemberében és idén januárban újra érezhettük a téli hideg hatásait.

2019. február 25. 08:46

Aratás utáni csend vagy mégsem?

Ma reggel arra ébredtem, hogy csend van. Miután felkeltem, nyugodtan megettem a reggelimet, megittam a kávémat, felöltöztem és elindultam. Semmi idegeskedés, semmi telefon, hajnalban nem jártam körül a határt, és nem az időjárás jelentést böngésztem. Miért? A 2018. évi gabonaaratást befejeztük. Egy fejezet lezárult, feldolgozzuk az eredményeket, és kezdjük az következő évet.

2018. július 20. 04:46