Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

Agrofórum Online

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

A szikkadt talajon az első talajmunkákat már káros mellékhatások nélkül el lehet végezni. Fontos teendő a párolgási felület mielőbbi csökkentése, melyet simítózással érhetünk el legkönnyebben.

A korai vetésű, ültetésű növények számára már megkezdhető a vető- ültető ágy előkészítése. Az elsimított talajra szórjuk ki az alapműtrágyát, mely kertészeti növények esetében lehetőleg klórmentes komplex műtrágya legyen. A kiszórandó mennyiséget mindig a vetendő-ültetendő növény igénye alapján határozzuk meg. A kiszórásnál törekedjünk az egyenletességre, illetve minél előbb, lehetőleg azonnal dolgozzuk be a talajba a gyökérzóna mélységéig.

Ha az előző év során kertünkben találkoztunk talajlakó kártevők jelenlétére utaló tünetekkel, rágásnyomokkal, akkor szerezzünk be talajfertőtlenítő szert, melyet a vetéssel egy időben szórjunk ki, a felhasználási útmutatóban leírtak szerint. Kerüljük a túldozírozást, mert megfelelő hatást érünk el az engedélyokiratban feltüntetett adaggal is, ennél nagyobb dózis nem növeli a hatékonyságot, illetve pazarlás is. A talajfertőtlenítő készítmények kijuttatása során szigorúan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat, használjuk a szükséges védőfelszereléseket.

A talajok felmelegedésével egy időben már ültethető a fok- és vöröshagyma dughagymáról, de a magvetés is megkezdhető a vöröshagyma, petrezselyem, sóska, spenót, sárgarépa esetében. Készülni lehet a zöldborsó szakaszos vetésére is. Ha továbbra is elkerül bennünket az eső, érdemes a száraz vetőágyat a vetés, ültetés után hengerezéssel, tömöríteni, mert így kevésbé lesz levegős a talaj.

Kisebb területen ugyanezt elérhetjük a gereblye fokának a használatával. Nehezen csirázó növények sorjelzésére használjunk könnyen kelő magvakat, így a hónapos retek vagy saláta magját, így a ki nem kelt állományok sorai is kapálhatók gyomosodás, talajkérgesedés miatt.

Melegigényes növényeink magvait már elvethetjük napos ablakpárkányokon, télikertekben, esetleg fűtött üveg- és fóliasátrakban. Az előre palántafölddel megtöltött cserepekbe 1-2 darab magot tegyünk a vetés mélységéig, majd takarjuk be földdel és öntözzük be állott, langyos vízzel. A magvak keléséig takarjuk a talaj felszínét a kiszáradás elkerülése érdekében, de gondoskodjunk a szellőzésről, mert könnyen bepenészedik a talaj felszíne, ami a csíranövény pusztulásával járhat.

Legyen a talaj folyamatosan nyirkos, de kerüljük a túlöntözést, mert az palántadőlést okoz. A kikelt növénykéket tartsuk egyenletesen meleg helyen, mérsékelten öntözzük, 5-10 centiméteres magasság elérésekor hurkapálcikával karózzuk ki, nehogy megdőljön a palánta. A tervezett szabadföldi kiültetés előtt 1-2 héttel kezdjük meg a növények edzetését, betartva a fokozatosság elvét.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Hamu és gyémánt

2018. november 12. 14:48

Az elmúlás gondolatának borzongásával terhes ez a hónap. Sáros, fázós és üres, mint a kiégett kemence, melynek alján már csak a hamu szürkül, de a melege már a múlté.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Precíziós eszközeink tudásának precíz kihasználása

2018. május 1. 18:20

A tavaszi munkák idején szeretnék egy-két olyan apróságot, beállítást ismertetni a „mindent tudó” eszközeinken, amely a munkánkat segítheti, és növeli a munkavégzés precizitását.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.