Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

Agrofórum Online

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

A szikkadt talajon az első talajmunkákat már káros mellékhatások nélkül el lehet végezni. Fontos teendő a párolgási felület mielőbbi csökkentése, melyet simítózással érhetünk el legkönnyebben.

A korai vetésű, ültetésű növények számára már megkezdhető a vető- ültető ágy előkészítése. Az elsimított talajra szórjuk ki az alapműtrágyát, mely kertészeti növények esetében lehetőleg klórmentes komplex műtrágya legyen. A kiszórandó mennyiséget mindig a vetendő-ültetendő növény igénye alapján határozzuk meg. A kiszórásnál törekedjünk az egyenletességre, illetve minél előbb, lehetőleg azonnal dolgozzuk be a talajba a gyökérzóna mélységéig.

Ha az előző év során kertünkben találkoztunk talajlakó kártevők jelenlétére utaló tünetekkel, rágásnyomokkal, akkor szerezzünk be talajfertőtlenítő szert, melyet a vetéssel egy időben szórjunk ki, a felhasználási útmutatóban leírtak szerint. Kerüljük a túldozírozást, mert megfelelő hatást érünk el az engedélyokiratban feltüntetett adaggal is, ennél nagyobb dózis nem növeli a hatékonyságot, illetve pazarlás is. A talajfertőtlenítő készítmények kijuttatása során szigorúan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat, használjuk a szükséges védőfelszereléseket.

A talajok felmelegedésével egy időben már ültethető a fok- és vöröshagyma dughagymáról, de a magvetés is megkezdhető a vöröshagyma, petrezselyem, sóska, spenót, sárgarépa esetében. Készülni lehet a zöldborsó szakaszos vetésére is. Ha továbbra is elkerül bennünket az eső, érdemes a száraz vetőágyat a vetés, ültetés után hengerezéssel, tömöríteni, mert így kevésbé lesz levegős a talaj.

Kisebb területen ugyanezt elérhetjük a gereblye fokának a használatával. Nehezen csirázó növények sorjelzésére használjunk könnyen kelő magvakat, így a hónapos retek vagy saláta magját, így a ki nem kelt állományok sorai is kapálhatók gyomosodás, talajkérgesedés miatt.

Melegigényes növényeink magvait már elvethetjük napos ablakpárkányokon, télikertekben, esetleg fűtött üveg- és fóliasátrakban. Az előre palántafölddel megtöltött cserepekbe 1-2 darab magot tegyünk a vetés mélységéig, majd takarjuk be földdel és öntözzük be állott, langyos vízzel. A magvak keléséig takarjuk a talaj felszínét a kiszáradás elkerülése érdekében, de gondoskodjunk a szellőzésről, mert könnyen bepenészedik a talaj felszíne, ami a csíranövény pusztulásával járhat.

Legyen a talaj folyamatosan nyirkos, de kerüljük a túlöntözést, mert az palántadőlést okoz. A kikelt növénykéket tartsuk egyenletesen meleg helyen, mérsékelten öntözzük, 5-10 centiméteres magasság elérésekor hurkapálcikával karózzuk ki, nehogy megdőljön a palánta. A tervezett szabadföldi kiültetés előtt 1-2 héttel kezdjük meg a növények edzetését, betartva a fokozatosság elvét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Rendkívüli aszály van a Dél-Alföldön

2019. március 22. 13:47

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a gazdák nevében kéréssel fordult Nagy István miniszter úrhoz, hogy a hivatalos öntözési idény kezdetét hozzák előre.

Hamu és gyémánt

2018. november 12. 14:48

Az elmúlás gondolatának borzongásával terhes ez a hónap. Sáros, fázós és üres, mint a kiégett kemence, melynek alján már csak a hamu szürkül, de a melege már a múlté.

Több mint kétezer hektáron pusztultak ki Tolna megyében őszi vetésű növények

2018. április 26. 15:33

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Tolnában a 43 723 hektáron vetett őszi búza 1356 hektáron pusztult ki.

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

2019. október 3. 13:05

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.