Augusztusi őszibarackok

Az őszibarack fő fogyasztási szezonja hazánkban augusztusban van. A szüreti időszaka ugyan június közepétől szeptember végéig tart, de júniusban és júliusban a cseresznye, a meggy, a kajszi, a bogyósok, szeptemberben pedig az alma, a körte és a szilva jelentős konkurenciát jelent számára. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte a teljes szezonban, de augusztusban feltétlenül főként a hazai kertekben termett őszibarackot fogyasztottuk.

2019. február 13. 05:36

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

A Malagrow Kft. sok éve meghatározó szereplő a kertészeti kultúrák területén, ezért Deme Jánost, a cég gyümölcstermesztési szakmai vezetőjét kérdezem az elmúlt évek során felhalmozódott tapasztalatairól.

2019. január 29. 08:47

Három új hazai nemesítésű rezisztens almafajta: Bellona, Damara és Isolda

Az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Gyümölcstermesztési Tanszékén a ’90-es években indított rezisztencianemesítési program – mely később Corvinus Almanemesítési Program névvel vált ismertté – eredményeiből már négy multirezisztens (ʻArtemisz’, ʻCordelia’, ʻHesztia’, ʻRosmerta’) és két varasodásra toleráns fajta (ʻKarneol’ és ʻRodonit’) került be a termesztésbe.

2019. január 15. 08:32

Ha szeder, akkor legyen tüskementes?

A vadon élő és termesztett szeder fajok a Rubus nemzetség Eubatus alnemzetségéhez tartoznak, Európában és Észak-Amerikában honosak. Az itt lévő fajok közös jellemzője, hogy a gyümölcs a meghúsosodott vacokkúppal együtt válik le, levelük összetett, gyümölcsük általában fekete. Mintegy 350 faj tartozik ide, és mindegyik földrészen nagy a genetikai változatosságuk.

2019. január 15. 08:19

Szamóca lisztharmat és a védekezési lehetőségek

A világ bogyósgyümölcs termesztésében a szamócának van a legnagyobb szerepe, amit a széles földrajzi elterjedése is elősegített. Az elmúlt 20 évben dinamikusan nőtt a termőfelület és a fogyasztás is. A piaci igények folyamatos változásával próbálják tartani a lépést a termesztők és a munkájukat segítő szakemberek.

2019. január 15. 08:02

A gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék hidegigénye

A mérsékelt égövi lombhullató fák, így a nálunk termesztett gyümölcsfajok is egy bizonyos hidegmennyiséget igényelnek a téli nyugalmi időszak során a mélynyugalmi állapotuk megszűnéséhez, és ahhoz, hogy zavartalanul tudjanak továbbfejlődni, a következő tavasszal kivirágozni, majd termést érlelni. A cikk ismerteti a téli nyugalmi állapot kialakulásának fiziológiai hátterét, a mélynyugalmi időszak végének meghatározását lehetővé tevő módszereket. A hidegigény kiszámításának bemutatása mellett arra is választ kaphatunk, hogy miként válasszunk fajtát a hidegigény alapján.

2018. december 1. 08:18

Hagyományteremtő együttműködés az agrárszakképzésben a gyümölcstermesztés korszerűsítéséért

A gyümölcstermesztés korszerűsítésének lehetőségeiről rendeztek tanácskozással egybekötött bemutatót az AM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumban.

2018. október 12. 06:51

Ha tél, akkor körteszezon

A körte évszázadokkal ezelőtt sokkal jelentősebb szerepet játszott az emberi táplálkozásban, mint manapság. Sok helyen alapvető élelmezési cikknek számított, sokkal inkább, mint az alma.

2018. október 5. 04:04

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele és a védekezés lehetőségei

A sorozat legfrissebb részében egy többnyire dióféléken károsító, oligofág faj, a nyugati dióburok-fúrólégy földrajzi elterjedését, biológiáját és az ellene való védekezési lehetőségeket mutatjuk be. A hazánkban zárlati kártevőt Magyarországon először 2011 októberében Kőszeg külterületén találták meg.

2018. szeptember 28. 06:02

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

2018. szeptember 18. 08:56