2019. május 1. 10:42
A szőlővirág rejtélyeit kutató írásból többek között kiderül, hogy hogyan alakul ki virágkezdeményekből a virág, hogy miből áll a virágillat, és az is, hogy milyen szerepet tölt be a szőlővirág a szépségápolásban.
2019. április 15. 07:13
A metszés a termőegyensúly – azaz a termésmennyiség és a hajtásnövekedés összhangja – beállításának, fenntartásának az egyik legfontosabb termesztéstechnológiai művelete, amely végezhető ősszel és tavasszal is. A különböző időpontokban történő metszés előnyeit és hátrányait elemzi az írás, emellett három helyszínen e témában zajló kísérletek terméshozamra és -minőségre vonatkozó eredményét is közzé teszi.
2019. április 15. 06:52
A Duna menti borrégióban termő őshonos szőlőfajták borai különlegesek, egyediek, kizárólag ehhez a régióhoz kapcsolódóak. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kar Karlócai kísérleti telep szőlőfajta-gyűjteményében beállított 20 éves kísérlet eredményei alapjám mutatják be a szerzők 17 őshonos szőlőfajta termesztési és borászati értékét.
2019. április 15. 06:52
A hazai szőlőültetvények „zöldítése” során körültekintően kell eljárnunk, ugyanis többek között figyelmet kell fordítanunk az ültetvény korára, kondíciójára, a talajféleségre és a talaj vízellátottságára. Az alkalmazható megoldások között megtalálható a természetes gyomflóra meghagyása, időszakos takarónövényzet kialakítása és a fajgazdag sorköztakaró létrehozása. A szerzők az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és partnerintézményei által 2012-től végezett on-farm vizsgálatok eredményei alapján bemutatják, hogy mely fajok alkalmasak a szőlőültetvények sorköztakarására.
2019. március 24. 04:46
Az időjárás okozta káros hatások kivédésére, tompítására a dunaföldvári családi gazdaság a takarásos csemegeszőlő-termesztés különböző technológiai elemeit alkalmazza.
2019. március 23. 10:36
A csemegézés a termesztési precizitás mellett fokozottabb figyelmet, megelőző jellegű hozzáállást és kiemelt növényvédelmi szakértelmet igényel, annak ellenére, hogy azonos kórokozóktól, kártevőktől, járványoktól, időjárási nehézségektől kell évről évre megvédeni a termést, mint a borszőlő esetén.
2019. március 23. 06:48
A csemegeszőlő esetében az összetett élettani folyamatok miatt alapvető jelentőségű a tápanyagfelvételnek megfelelő harmonikus ellátás.
2019. március 23. 05:47
Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?
2019. március 22. 06:46
A csemegeszőlő nagy tápanyagigényű és a tápanyagellátás hibáira érzékeny növény. A növénytáplálás során figyelembe kell venni a talajvizsgálat és a növényanalízis eredményeit, valamint a tápelemek között fellépő antagonizmust is.
2019. március 20. 07:39
Mind a borszőlő, mind a csemegeszőlő fajták jellemző, változatos tulajdonsága a bogyó alakja. Míg az elsőnél inkább a fajtahatározást segítő jellemző, addig a csemegeszőlő esetén a piacosságot is meghatározza. A változatos bogyóformákra épülő fajtarendszerezéssel már a 19. században is foglalkoztak.