2023. november 19. 15:10
A hagymafélék fogyasztása közismerten nagyon egészséges, számos, táplálkozási szempontból nélkülözhetetlen ásványi és vitaminforrás mellett baktériumölő hatásuk is van.
2023. november 17. 10:10
Sajnos éghajlatunk a friss zöldségfélék fogyasztását csak 6 hónapon keresztül teszi lehetővé, a téli, kora tavaszi, késő őszi hónapokban kénytelenek vagyunk tartósított vagy tárolt zöldségféléket fogyasztani, amelyek táplálkozási értéke nem azonos a tavaszi vagy a nyári, napfényben gazdag időben nevelt és szedett friss zöldségfélék beltartalmi értékével.
2023. november 14. 12:40
A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).
2023. november 7. 10:10
A gyökérzöldségek esetében felmerülő minőségi hibák okait vizsgálva, kétségtelenül első helyre kívánkoznak a rossz talajszerkezetből és a nem megfelelő talaj-előkészítésből adódó fejlődési zavarok, de a talaj kedvezőtlen tápanyagösszetétele is sok esetben közrejátszik.
2023. november 6. 10:10
Sajnos az elmúlt években a gyökérzöldségfélék termőterületének csökkenése mellett sok kifogás volt a megtermelt áru minőségével kapcsolatban, ami egyrészt növényvédelmi, másrészt termesztéstechnológiai hibákból adódott.
2023. október 31. 12:10
Bár a burgonyát világszerte termesztik, időről-időre a termesztőknek olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek, ha nincsenek rájuk felkészülve, komoly terméskiesést okozhatnak.
2023. október 30. 16:40
Az ősszel betakarított zöldségek érzékenyek lehetnek a korai, éjszakai hideg-betörésekre, ám olykor a megelőző intézkedések sem bizonyulnak elegendőnek, a növények pedig megsérülnek. De miből tudhatjuk, mekkora a fagykár, visszafordítható-e ez az állapot?
2023. október 21. 15:10
Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.
2023. október 19. 15:10
Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.
2023. október 18. 13:10
Kedves Olvasónk kérdezte, hogy miért zöldebb a szomszéd füve, mint az övé, amikor ő naponta öntözi. A kérdésre rövidebben és hosszabban is lehet válaszolni.