Állattenyésztés

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

Agrofórum Online

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Biztosan minden állattartó találkozott már olyan helyzettel, amikor a tyúkudvarban „kikezdik” egymást a szárnyasok. Ez az egy-két tucatnyi egyed alkotta állományban éppúgy előfordulhat, mint a nagyüzemi tartásban.

Nem ártatlan és ártalmatlan csipkelődésről van szó (a szó szoros értelmében), hanem olyan dologról, amelynek komoly tényezők állhatnak a hátterében, és súlyos következményekkel járhat. Mivel vannak már feltűnő előjelei (egymás tollát csipkedik, vagy a falról eszik a meszet), ezért a kannibalizmus elvileg megelőzhető.

Milyen okokra vezethető vissza? Elsősorban a helyszűkére, vagyis ha magas egyedszám esik kisebb területre, de árthat az unalom, a kaparási lehetőség hiánya is. Általában a 3–7 tyúk/négyzetméter arány nevezhető egészségesnek.

A másik eset az, ha a baromfiknál ásványianyag-, vitamin- és/vagy nyomelemhiány lép fel, és ezt a tyúkok más módon nem tudják kielégíteni, csak a csipkedéssel. A tojóállományokat fokozottan érinthetik a hiánybetegségek, hiszen napi szinten rengeteg kalciumot, fehérjét, ásványi anyagokat, aminosavakat, vitaminokat és nyomelemeket veszítenek.

A kannibalizmus súlyosabb változata, amikor a baromfik vérző sebeket ejtenek egymáson, és a csipkedés akár az egyedek pusztulásához vezethet. Az állapot gyógyszeres kezelésére nincs lehetőség, de megfelelő takarmányozással a komolyabb gondok elkerülhetők. A már említett alkotóelemek mellett az árpával, zabbal, korpával bevihető nyersrost is fontos része a megfelelő táplálásnak.

Mi okozhat még kannibalizmust? A Royalfarm Hungary Kft. oldala szerint az, ha nincs elegendő etető, itató, tojófészek kihelyezve. De ludas lehet a magas stresszhatás, a levegő túl magas vagy túl alacsony párakoncentrátuma, a porszennyezettség, a szellőztetés hiánya is, sőt akár a túl erős megvilágítás, ami ingerlékennyé teszi az állatokat.

Hogyan előzhető meg a probléma? Drasztikus megoldás, de a vonatkozó törvény betartása mellett akár csőrkurtítás is végezhető, ha néhány egyednél a genetikai hajlam okozza a kannibalizmust. Kíméletesebb módszer a csomókba felfüggesztett lucerna és a homokba tekert szemes takarmány kihelyezése, miközben a nyers hústól igyekezzünk minden módon távol tartani a baromfikat. A sérült egyedeket is rögtön emeljük ki az állományból, nehogy tovább romoljon a helyzet.

(Fotó: Javier Garcia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy áll hazánk vízgazdálkodása + videó

2025. július 22. 16:10

Hazánk a ,,vizek országa"...de sajnos egyre kevesebb használható víz jut a mezőgazdaságnak is. Hogy látja a szakértő?

Hőgutaveszély a baromfiudvarban: nyári útravaló gazdáknak

2025. július 17. 13:10

A pulykák, kacsák és fürjek tartása nyáron külön odafigyelést igényel: mutatjuk, mire kell ügyelni a hőstressz megelőzése érdekében.

Miért tartanak egyre többen futókacsát?

2025. július 11. 08:10

A futókacsák különleges külsejükkel és természetes kártevőirtó képességükkel egyre népszerűbbek a házikertben.

Veszélyben az európai állattenyésztés – mi áll a visszaesés mögött?

2025. július 6. 16:10

2024-ben tovább csökkent az EU állatállománya: a szarvasmarha-, sertés-, juh- és kecskelétszám is apadt. Mi áll a folyamat mögött?

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Szenázsolási technológiák – mik a lehetőségeink?

2023. május 18. 10:47

Jászárokszálláson tartott előadást a SAATEN-UNION Hungária Kft. szervezésében számos, az állati takarmányozásban, szenázsolási technológiákban, valamint a humán élelmezésben felhasználható gabonafajtáink termesztésében, feldolgozásában és felhasználásában jártas szakember.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.