30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Állattenyésztés

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

Agrofórum Online

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Biztosan minden állattartó találkozott már olyan helyzettel, amikor a tyúkudvarban „kikezdik” egymást a szárnyasok. Ez az egy-két tucatnyi egyed alkotta állományban éppúgy előfordulhat, mint a nagyüzemi tartásban.

Nem ártatlan és ártalmatlan csipkelődésről van szó (a szó szoros értelmében), hanem olyan dologról, amelynek komoly tényezők állhatnak a hátterében, és súlyos következményekkel járhat. Mivel vannak már feltűnő előjelei (egymás tollát csipkedik, vagy a falról eszik a meszet), ezért a kannibalizmus elvileg megelőzhető.

Milyen okokra vezethető vissza? Elsősorban a helyszűkére, vagyis ha magas egyedszám esik kisebb területre, de árthat az unalom, a kaparási lehetőség hiánya is. Általában a 3–7 tyúk/négyzetméter arány nevezhető egészségesnek.

A másik eset az, ha a baromfiknál ásványianyag-, vitamin- és/vagy nyomelemhiány lép fel, és ezt a tyúkok más módon nem tudják kielégíteni, csak a csipkedéssel. A tojóállományokat fokozottan érinthetik a hiánybetegségek, hiszen napi szinten rengeteg kalciumot, fehérjét, ásványi anyagokat, aminosavakat, vitaminokat és nyomelemeket veszítenek.

A kannibalizmus súlyosabb változata, amikor a baromfik vérző sebeket ejtenek egymáson, és a csipkedés akár az egyedek pusztulásához vezethet. Az állapot gyógyszeres kezelésére nincs lehetőség, de megfelelő takarmányozással a komolyabb gondok elkerülhetők. A már említett alkotóelemek mellett az árpával, zabbal, korpával bevihető nyersrost is fontos része a megfelelő táplálásnak.

Mi okozhat még kannibalizmust? A Royalfarm Hungary Kft. oldala szerint az, ha nincs elegendő etető, itató, tojófészek kihelyezve. De ludas lehet a magas stresszhatás, a levegő túl magas vagy túl alacsony párakoncentrátuma, a porszennyezettség, a szellőztetés hiánya is, sőt akár a túl erős megvilágítás, ami ingerlékennyé teszi az állatokat.

Hogyan előzhető meg a probléma? Drasztikus megoldás, de a vonatkozó törvény betartása mellett akár csőrkurtítás is végezhető, ha néhány egyednél a genetikai hajlam okozza a kannibalizmust. Kíméletesebb módszer a csomókba felfüggesztett lucerna és a homokba tekert szemes takarmány kihelyezése, miközben a nyers hústól igyekezzünk minden módon távol tartani a baromfikat. A sérült egyedeket is rögtön emeljük ki az állományból, nehogy tovább romoljon a helyzet.

(Fotó: Javier Garcia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jobb padozat, több tej? A komfort hatása a hozamra

2025. június 1. 14:10

A padozat minősége nem csupán az állatjólétet befolyásolja: a tejhozam, a lábegészség és a gazdaság jövedelmezősége is múlik rajta.

Fekete Zsóka: mangalicatenyésztő, aki otthon van a fine dining világában is

2025. május 27. 08:10

Az Év Állattenyésztője díjas Fekete Zsóka a mangalicatenyésztéstől a fine dining asztalig kíséri végig a termékeit.

Nyári hőstressz megelőzése szarvasmarha-állományokban

2025. május 24. 16:10

A nyári hőségben hőstressz fenyegeti a szarvasmarhákat és visszaveti a termelést; árnyékolással és bőséges vízellátással ez megelőzhető.

Emu, mint alternatív haszonállat

2025. május 10. 16:10

Az emu tartása hazánkban egyre népszerűbb, de vajon megéri-e gazdaságilag, és milyen feltételekkel?

Gazdaságos megoldás: csirketakarmány-kiegészítő gombatönkből

2024. június 30. 14:10

A baromfitakarmány drága, a gombatermesztés során viszont a tönk hulladékként végzi. Miért ne kapnák meg a csirkék?

Szenázsolási technológiák – mik a lehetőségeink?

2023. május 18. 10:47

Jászárokszálláson tartott előadást a SAATEN-UNION Hungária Kft. szervezésében számos, az állati takarmányozásban, szenázsolási technológiákban, valamint a humán élelmezésben felhasználható gabonafajtáink termesztésében, feldolgozásában és felhasználásában jártas szakember.

Elhunyt Schmidt János, a takarmányozástudomány kiemelkedő alakja

2020. november 21. 06:36

Schmidt Jánost, a kiemelkedő tudóst 2020. november 19-én érte a halál.

Munkavédelem: Milyen veszélyek leselkednek az állattenyésztésben dolgozókra?

2019. január 17. 11:05

Az állattenyésztésben dolgozó munkavállalókat ki kell oktatni minden rájuk leselkedő kockázatról, illetve az azok elleni védekezési módokról, az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű alkalmazásáról, a munkaeszközök, gépek, kéziszerszámok helyes használatáról a kötelezően előírt munkavédelmi oktatások keretében.