Állattenyésztés

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

Agrofórum Online

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Biztosan minden állattartó találkozott már olyan helyzettel, amikor a tyúkudvarban „kikezdik” egymást a szárnyasok. Ez az egy-két tucatnyi egyed alkotta állományban éppúgy előfordulhat, mint a nagyüzemi tartásban.

Nem ártatlan és ártalmatlan csipkelődésről van szó (a szó szoros értelmében), hanem olyan dologról, amelynek komoly tényezők állhatnak a hátterében, és súlyos következményekkel járhat. Mivel vannak már feltűnő előjelei (egymás tollát csipkedik, vagy a falról eszik a meszet), ezért a kannibalizmus elvileg megelőzhető.

Milyen okokra vezethető vissza? Elsősorban a helyszűkére, vagyis ha magas egyedszám esik kisebb területre, de árthat az unalom, a kaparási lehetőség hiánya is. Általában a 3–7 tyúk/négyzetméter arány nevezhető egészségesnek.

A másik eset az, ha a baromfiknál ásványianyag-, vitamin- és/vagy nyomelemhiány lép fel, és ezt a tyúkok más módon nem tudják kielégíteni, csak a csipkedéssel. A tojóállományokat fokozottan érinthetik a hiánybetegségek, hiszen napi szinten rengeteg kalciumot, fehérjét, ásványi anyagokat, aminosavakat, vitaminokat és nyomelemeket veszítenek.

A kannibalizmus súlyosabb változata, amikor a baromfik vérző sebeket ejtenek egymáson, és a csipkedés akár az egyedek pusztulásához vezethet. Az állapot gyógyszeres kezelésére nincs lehetőség, de megfelelő takarmányozással a komolyabb gondok elkerülhetők. A már említett alkotóelemek mellett az árpával, zabbal, korpával bevihető nyersrost is fontos része a megfelelő táplálásnak.

Mi okozhat még kannibalizmust? A Royalfarm Hungary Kft. oldala szerint az, ha nincs elegendő etető, itató, tojófészek kihelyezve. De ludas lehet a magas stresszhatás, a levegő túl magas vagy túl alacsony párakoncentrátuma, a porszennyezettség, a szellőztetés hiánya is, sőt akár a túl erős megvilágítás, ami ingerlékennyé teszi az állatokat.

Hogyan előzhető meg a probléma? Drasztikus megoldás, de a vonatkozó törvény betartása mellett akár csőrkurtítás is végezhető, ha néhány egyednél a genetikai hajlam okozza a kannibalizmust. Kíméletesebb módszer a csomókba felfüggesztett lucerna és a homokba tekert szemes takarmány kihelyezése, miközben a nyers hústól igyekezzünk minden módon távol tartani a baromfikat. A sérült egyedeket is rögtön emeljük ki az állományból, nehogy tovább romoljon a helyzet.

(Fotó: Javier Garcia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mennyit hoznak a méhek a konyhára?

2024. december 7. 14:10

Magyarország a Föld egyik háziméhek által legsűrűbben „lakott” helye, ami átlagosan nagyjából 13 méhcsaládot jelent négyzetkilométerenként.

Őszi teendők a termékenyebb legelőkért

2024. november 24. 08:10

Az ősz kiváló időszak arra, hogy legalább 2-3 évente talajmintát vegyünk és az eredmények alapján javítsuk a legelő termékenységét.

Miért nem ehetnek a kutyák szőlőt?

2024. november 12. 10:10

A szőlő egyes kutyák számára már kis mennyiségben mérgező. Mit tegyünk, ha a kutyánk szőlőt evett?

Hogyan lehet víz nélkül halat termelni?!

2024. október 7. 08:10

A hazai halgazdálkodás helyzetéről, az ágazat nehézségeiről és lehetőségeiről beszélgettünk Lévai Ferenccel, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójával.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

Jó tésztához jó minőségű (fürj)tojás kell

2024. április 7. 10:10

A kétsopronyi Ancsin fürjészettel a világhálón bolyongva találkoztam, amikor is valami ehető ajándék után kutattam, szakítani kívánva a megszokott csokoládé-kávé-bor gourmet szentháromsággal.

Elhunyt Schmidt János, a takarmányozástudomány kiemelkedő alakja

2020. november 21. 06:36

Schmidt Jánost, a kiemelkedő tudóst 2020. november 19-én érte a halál.