Állattenyésztés

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

Agrofórum Online

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Biztosan minden állattartó találkozott már olyan helyzettel, amikor a tyúkudvarban „kikezdik” egymást a szárnyasok. Ez az egy-két tucatnyi egyed alkotta állományban éppúgy előfordulhat, mint a nagyüzemi tartásban.

Nem ártatlan és ártalmatlan csipkelődésről van szó (a szó szoros értelmében), hanem olyan dologról, amelynek komoly tényezők állhatnak a hátterében, és súlyos következményekkel járhat. Mivel vannak már feltűnő előjelei (egymás tollát csipkedik, vagy a falról eszik a meszet), ezért a kannibalizmus elvileg megelőzhető.

Milyen okokra vezethető vissza? Elsősorban a helyszűkére, vagyis ha magas egyedszám esik kisebb területre, de árthat az unalom, a kaparási lehetőség hiánya is. Általában a 3–7 tyúk/négyzetméter arány nevezhető egészségesnek.

A másik eset az, ha a baromfiknál ásványianyag-, vitamin- és/vagy nyomelemhiány lép fel, és ezt a tyúkok más módon nem tudják kielégíteni, csak a csipkedéssel. A tojóállományokat fokozottan érinthetik a hiánybetegségek, hiszen napi szinten rengeteg kalciumot, fehérjét, ásványi anyagokat, aminosavakat, vitaminokat és nyomelemeket veszítenek.

A kannibalizmus súlyosabb változata, amikor a baromfik vérző sebeket ejtenek egymáson, és a csipkedés akár az egyedek pusztulásához vezethet. Az állapot gyógyszeres kezelésére nincs lehetőség, de megfelelő takarmányozással a komolyabb gondok elkerülhetők. A már említett alkotóelemek mellett az árpával, zabbal, korpával bevihető nyersrost is fontos része a megfelelő táplálásnak.

Mi okozhat még kannibalizmust? A Royalfarm Hungary Kft. oldala szerint az, ha nincs elegendő etető, itató, tojófészek kihelyezve. De ludas lehet a magas stresszhatás, a levegő túl magas vagy túl alacsony párakoncentrátuma, a porszennyezettség, a szellőztetés hiánya is, sőt akár a túl erős megvilágítás, ami ingerlékennyé teszi az állatokat.

Hogyan előzhető meg a probléma? Drasztikus megoldás, de a vonatkozó törvény betartása mellett akár csőrkurtítás is végezhető, ha néhány egyednél a genetikai hajlam okozza a kannibalizmust. Kíméletesebb módszer a csomókba felfüggesztett lucerna és a homokba tekert szemes takarmány kihelyezése, miközben a nyers hústól igyekezzünk minden módon távol tartani a baromfikat. A sérült egyedeket is rögtön emeljük ki az állományból, nehogy tovább romoljon a helyzet.

(Fotó: Javier Garcia/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy birka nem birka: társas lények a kert végében

2025. június 15. 11:10

Sokan álmodnak saját birkáról, de mit kell tudni, mielőtt beköltöznek a kertbe? Gyakorlati tanácsok kezdőknek, közérthetően.

Jobb padozat, több tej? A komfort hatása a hozamra

2025. június 1. 14:10

A padozat minősége nem csupán az állatjólétet befolyásolja: a tejhozam, a lábegészség és a gazdaság jövedelmezősége is múlik rajta.

Fekete Zsóka: mangalicatenyésztő, aki otthon van a fine dining világában is

2025. május 27. 08:10

Az Év Állattenyésztője díjas Fekete Zsóka a mangalicatenyésztéstől a fine dining asztalig kíséri végig a termékeit.

Nyári hőstressz megelőzése szarvasmarha-állományokban

2025. május 24. 16:10

A nyári hőségben hőstressz fenyegeti a szarvasmarhákat és visszaveti a termelést; árnyékolással és bőséges vízellátással ez megelőzhető.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

Jó tésztához jó minőségű (fürj)tojás kell

2024. április 7. 10:10

A kétsopronyi Ancsin fürjészettel a világhálón bolyongva találkoztam, amikor is valami ehető ajándék után kutattam, szakítani kívánva a megszokott csokoládé-kávé-bor gourmet szentháromsággal.

Elhunyt Schmidt János, a takarmányozástudomány kiemelkedő alakja

2020. november 21. 06:36

Schmidt Jánost, a kiemelkedő tudóst 2020. november 19-én érte a halál.