A csirkekeltetés otthon egy izgalmas és tanulságos folyamat, amely megfelelő előkészületekkel és odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.
Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a keltetés lépéseit, a szükséges eszközöket és a legfontosabb tudnivalókat a tyúktojások keltetéséről.
1. A keltetés előkészületei
1.1. Tenyésztojások kiválasztása
A sikeres keltetés alapja a jó minőségű, megtermékenyített tojás. Fontos, hogy a tojások:
- Tiszta, sérülésmentes héjúak legyenek.
- Ne legyenek túl kicsik vagy túl nagyok.
- Frissen gyűjtöttek legyenek (ideális esetben 7 napon belül).
A tojásokat hűvös (12-18 °C), párás (75%) helyen tartsuk, hegyes végükkel lefelé, és naponta forgassuk őket a tárolás során.
1.2. Keltetőgép előkészítése
A keltetőgép használata előtt alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük azt. Ellenőrizzük a hőmérséklet- és páratartalom-szabályozó rendszerek működését. A gépet üresen járassuk néhány napig, hogy megbizonyosodjunk a stabil működéséről.
2. A keltetés folyamata
2.1. Tojások elhelyezése a keltetőgépben
A tojásokat hegyes végükkel lefelé helyezzük a keltetőgépbe. A keltetés során a tojásokat naponta legalább háromszor forgatni kell, hogy az embrió ne tapadjon le a héjhoz. Egyes keltetőgépek automatikus forgatóval rendelkeznek, ami megkönnyíti ezt a folyamatot.
2.2. Hőmérséklet és páratartalom beállítása
A keltetés során a következő hőmérséklet- és páratartalom-értékeket kell biztosítani:
- 1-18. nap: 37,5-37,8 °C hőmérséklet, 55-65% páratartalom
- 19-21. nap (bújtatás): 37,2 °C hőmérséklet, 70-85% páratartalom
A magasabb páratartalom a bújtatás során segíti a tojáshéj felpuhulását, megkönnyítve a csibék kikelését.
2.3. Lámpázás
A keltetés során a tojásokat lámpázással ellenőrizhetjük, hogy az embriók megfelelően fejlődnek-e. Az első lámpázást a 7-10. napon, a másodikat a 14-16. napon érdemes elvégezni. A lámpázás során a terméketlen vagy elhalt embriójú tojásokat el kell távolítani a keltetőgépből.
3. A csibék kikelése
A csibék általában a 21. napon kelnek ki, de előfordulhat, hogy néhány nappal korábban vagy később történik meg a kelés. A kelés jelei közé tartozik a tojás mozgolódása, csipogás és repedések megjelenése a héjon.
Fontos, hogy a kelés során ne nyitogassuk a keltetőgépet, mivel a hőmérséklet és páratartalom csökkenése veszélyeztetheti a csibék életét. A frissen kikelt csibéket hagyjuk megszáradni a keltetőgépben, majd helyezzük őket előkészített csibenevelőbe.
4. Csibenevelés az első napokban
A csibéknek meleg, száraz és huzatmentes környezetre van szükségük. Az első héten a hőmérsékletet tartsuk 32-35 °C között, majd hetente csökkentsük 2-3 °C-kal. Biztosítsunk számukra friss vizet és megfelelő tápot.
Kiemelt kép: Pixabay