20℃ 13℃
május 29. Magdolna, Magda, Ervin, Léna
Állattenyésztés

Sikeres csirke keltetés otthon: így csinálja jól!

Agrofórum Online

A csirkekeltetés otthon egy izgalmas és tanulságos folyamat, amely megfelelő előkészületekkel és odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a csirke keltetés lépéseit, a szükséges eszközöket és a legfontosabb tudnivalókat a tyúktojások keltetéséről.

1. A csirke keltetés előkészületei

1.1. Tenyésztojások kiválasztása

A sikeres keltetés alapja a jó minőségű, megtermékenyített tojás. Fontos, hogy a tojások:

  • Tiszta, sérülésmentes héjúak legyenek.
  • Ne legyenek túl kicsik vagy túl nagyok.
  • Frissen gyűjtöttek legyenek (ideális esetben 7 napon belül).

A tojásokat hűvös (12-18 °C), párás (75%) helyen tartsuk, hegyes végükkel lefelé, és naponta forgassuk őket a tárolás során.

1.2. Keltetőgép előkészítése

A keltetőgép használata előtt alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük azt. Ellenőrizzük a hőmérséklet- és páratartalom-szabályozó rendszerek működését. A gépet üresen járassuk néhány napig, hogy megbizonyosodjunk a stabil működéséről.

2. A keltetés folyamata

2.1. Tojások elhelyezése a keltetőgépben

A tojásokat hegyes végükkel lefelé helyezzük a keltetőgépbe. A keltetés során a tojásokat naponta legalább háromszor forgatni kell, hogy az embrió ne tapadjon le a héjhoz. Egyes keltetőgépek automatikus forgatóval rendelkeznek, ami megkönnyíti ezt a folyamatot.

2.2. Hőmérséklet és páratartalom beállítása

A keltetés során a következő hőmérséklet- és páratartalom-értékeket kell biztosítani:

  • 1-18. nap: 37,5-37,8 °C hőmérséklet, 55-65% páratartalom
  • 19-21. nap (bújtatás): 37,2 °C hőmérséklet, 70-85% páratartalom

A magasabb páratartalom a bújtatás során segíti a tojáshéj felpuhulását, megkönnyítve a csibék kikelését.

2.3. Lámpázás

A keltetés során a tojásokat lámpázással ellenőrizhetjük, hogy az embriók megfelelően fejlődnek-e. Az első lámpázást a 7-10. napon, a másodikat a 14-16. napon érdemes elvégezni. A lámpázás során a terméketlen vagy elhalt embriójú tojásokat el kell távolítani a keltetőgépből.

3. A csibék kikelése

A csibék általában a 21. napon kelnek ki, de előfordulhat, hogy néhány nappal korábban vagy később történik meg a kelés. A kelés jelei közé tartozik a tojás mozgolódása, csipogás és repedések megjelenése a héjon.

Fontos, hogy a kelés során ne nyitogassuk a keltetőgépet, mivel a hőmérséklet és páratartalom csökkenése veszélyeztetheti a csibék életét. A frissen kikelt csibéket hagyjuk megszáradni a keltetőgépben, majd helyezzük őket előkészített csibenevelőbe.

4. Csibenevelés az első napokban

A csibéknek meleg, száraz és huzatmentes környezetre van szükségük. Az első héten a hőmérsékletet tartsuk 32-35 °C között, majd hetente csökkentsük 2-3 °C-kal. Biztosítsunk számukra friss vizet és megfelelő tápot.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete Zsóka: mangalicatenyésztő, aki otthon van a fine dining világában is

2025. május 27. 08:10

Az Év Állattenyésztője díjas Fekete Zsóka a mangalicatenyésztéstől a fine dining asztalig kíséri végig a termékeit.

Nyári hőstressz megelőzése szarvasmarha-állományokban

2025. május 24. 16:10

A nyári hőségben hőstressz fenyegeti a szarvasmarhákat és visszaveti a termelést; árnyékolással és bőséges vízellátással ez megelőzhető.

Emu, mint alternatív haszonállat

2025. május 10. 16:10

Az emu tartása hazánkban egyre népszerűbb, de vajon megéri-e gazdaságilag, és milyen feltételekkel?

Ragadós száj- és körömfájás a járványtan szemszögéből + videó

2025. május 5. 16:30

A nemrégiben hazánkban megjelent ragadós száj- és körömfájás betegség nagy áldozatokat követelt. Videónkban a járványtan irányából közelítünk.

Elkészült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégia

2019. november 15. 14:03

Ha növelni akarjuk baromfitermék-kibocsátásunkat, a több évtizede épült baromfitartó telepek korszerűsítése és bővítése elengedhetetlen.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Újabb cseh járásban fertőz a madárinfluenza

2020. február 25. 11:46

Mintegy 400 tonnányi – közel 140 ezer – pulykát és csirkét kell leölni annak érdekében, hogy megakadályozzák a H5N8 rendkívül patogén altípusának kitörését.

Baromfiágazat: égető szükség lenne az exportra

2020. május 26. 06:37

Az exportra égető szükségünk lenne, a magyar baromfiágazat jelentősen külföldre termel. Az úgynevezett „nagyvevő országaink” részben Európában, részben Távol-Keleten vannak.