Egyéb szakmai közlemények

Nyár, dinnye, szeletem

AMC

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is útjára indította „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezésű dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztérium támogatásával.

A promóció során az Agrármarketing Centrum munkatársai 2018. július 17-én a fonyódligeti, július 18-án pedig a zánkai Erzsébet-táborban kínáltak friss sárga- és görögdinnyét az ott nyaraló gyerekeknek.

A mézédes hazai dinnye a nyár egyik slágere. Idén a sok napsütésnek köszönhetően különlegesen jó minőségű termést arattak a gazdák, a szezon is már korábban, június végén elkezdődött. A sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz, víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami a fejlődő szervezet számára kimondottan előnyös.

Az Erzsébet-táborokban nyaraló gyermekek minden évben nagy örömmel fogadják a friss dinnyét, hiszen ez a gyümölcs az egyik kedvencük. Az Agrármarketing Centrum Fonyódligeten 1500, Zánkán pedig 2500 kg sárga- és görögdinnyét osztott szét, ami remek frissítőnek és hűsítőnek bizonyult a nyári melegben, ráadásul rendkívül egészséges is.

Az AMC fontosnak tartja a fiatalabbakkal megismertetni a friss, helyi termékek fogyasztásának fontosságát, hogy aztán később felnőttként, tudatos vásárlóként válasszanak. A kampányról Végváriné Henter Lilla, az AMC szóvivője elmondta: „A munkánk legszebb része, egyben a leghitelesebb visszajelzés a gyerekek felhőtlen öröme és hálája. Volt, aki életében először most evett dinnyét, más azt mondta, hogy ilyen finomat még soha nem kóstolt korábban. Ezekért a mondatokért is tartjuk fontosnak, hogy már négy éve folyamatosan jelen legyünk az Erzsébet-táborokban is a kampány alatt.”

A kóstoltatásnak minden évben helyet ad a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor. A táborokat szervező és lebonyolító Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára, Hornyák Tibor elmondta: „Az Erzsébet-táborok nem csak a gyermekek élménydús és biztonságos kikapcsolódását és a megfelelő minőségű és mennyiségű étkezéseket biztosítják. A szervező Erzsébet Alapítvány az ételallergiával küzdő, például lisztérzékeny és cukorbeteg gyermekek étrendjére is külön odafigyel.

Már a táborokba történő jelentkezés pillanatában elkezdődik a speciális igények felmérése és az egészséges étkezés is kiemelt szerepet kap. Éppen ezért a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokban nyaraló gyerekek számára 11 héten át, hetente összesen 2600 kg friss gyümölcsöt biztosítunk, és örömmel adunk teret olyan kezdeményezéseknek, amelyek az egészséges életmódra és a rendszeres gyümölcsfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet.”

Az Erzsébet-táborokon kívül a nyár folyamán számos belföldi rendezvényen (VOLT Fesztivál, Belvárosi Foci Mozi) kóstoltatott dinnyét az AMC a közös kampány keretében. A kampány elsődleges célja, hogy minél többen keressék és fogyasszák a kiváló minőségű hazai dinnyét. Jelenleg évente fejenként 13-15 kg-ot fogyasztanak Magyarországon ebből a nyári gyümölcsből.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ártalmatlan gyomból komoly baj – mit kell tudni a toklászról?

2025. július 12. 13:10

A nyári hónapok alattomos veszélye a toklász – egy apró növényi rész, amely akár súlyos sérüléseket is okozhat kedvenceinknek.

Madár csapódott az ablaknak? Ne hibázzon a segítségnyújtásnál!

2025. június 27. 08:10

Egyre gyakoribb, hogy a madarak ablaknak csapódnak vagy berepülnek a lakásba. Fontos tudni, hogyan segíthetünk rajtuk – és mit ne tegyünk!

Tényleg az oleander szender a legszebb lepke?

2025. június 22. 13:10

Különleges színek, gyors röptű test: az oleander szender sokak szerint a legszebb lepke. De vajon tényleg megérdemli ezt a címet?

Tönkölybúza rejtett ereje egészségtrend vagy csoda?

2025. június 17. 14:10

A tönkölybúza egyre népszerűbb az egészségtudatos étrendekben – de valóban jobbat nyújt, mint a modern búza?

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

2019. április 8. 14:18

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérik az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

NAK: könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás

2023. január 17. 08:43

Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetniük - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).