Életmód

Egészséges fermentált ételek és italok, amelyekről ritkán hallunk

Agrofórum Online

Fontos, hogy egész évben, de különösen a téli hónapokban a lehető leggyakrabban fogyasszunk fermentált ételeket.

A probiotikumok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb emésztést és az erősebb immunitást, valamint a gyorsabb testsúlycsökkenést.

Az erjesztés nemcsak az élelmiszerek eltarthatóságát javítja, hanem a jótékony baktériumok, vagyis a probiotikumok számát is növeli a bélrendszerben. Az erjesztés egy olyan folyamat, amelynek során a baktériumok és az élesztőgombák lebontják a cukrokat.

Íme, nyolc erjesztett étel és ital, amelyek kimutathatóan javítják az általános egészségi állapotot és az emésztés:

1. Kefir

A kefir úgy készül, hogy a tejhez kefirkultúrát adnak. Ennek eredménye egy sűrű, fanyar ízű italféleség, amelynek az íze a joghurtéhoz hasonló. A kutatások szerint a kefir fogyasztása segíti az emésztést és csökkenti a gyulladásos folyamatokat.

Az állatkísérletek szerint a kefirrel etetett állatok hamarabb gyógyultak meg a különböző bélfertőzésekből. Egy tanulmány eredménye szerint napi 200 milliliter kefir fogyasztása hat héten keresztül csökkentette a gyulladásos markerek számát. Ezek köztudottan hozzájárulnak krónikus betegségek kialakulásához, mint a szívbetegség vagy a rák.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik több héten át kefirt fogyasztottak, nőtt a csontok sűrűsége a kontrollcsoporthoz képest.

2. Tempeh

A tempeh erjesztett szójababból készül, amelyet tömör péppé préselnek. Ez a nagy fehérjetartalmú húspótló készítmény sütve, párolva vagy pirítva is fogyasztható.

A tempeh magas probiotikum-tartalma mellett számos olyan tápanyagban gazdag, amelyek hozzájárulhatnak az általános egészségi állapot javításához. A szójafehérje például segít csökkenteni a szívbetegségek bizonyos kockázati tényezőit.

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása hat héten keresztül az LDL (rossz) koleszterinszint 3,2%-os csökkenését és az összkoleszterinszint 2,8%-os csökkenését eredményezte.

Emellett a tempehben található növényi vegyületek antioxidánsként hatnak, amelyek csökkentik a szabad gyökök felhalmozódását. A tempeh remek választás mind a vegetáriánusok, mind a húsevők számára.

3. Natto

A natto a hagyományos japán konyha egyik legfontosabb probiotikus élelmiszere. A tempehhez hasonlóan erjesztett szójababból készül. A nattot gyakran rizzsel körítik és emésztést elősegítő reggeliként tálalják. Erős íze és nyálkás állaga van.

Nagy rosttartalmú, 100 gramm 5,4 g rostot tartalmaz. A rostok elősegítik az egészséges emésztést és enyhítik a székrekedéses problémákat. A natto magas K-vitamin-tartalmú, így nagyban hozzájárul a csontok egészségéhez.

Egy több száz japán nő bevonásával végzett kísérlet szerint a natto fogyasztása összefüggésbe hozható a menopauza utáni csontvesztés csökkenésével. A natto erjesztése során egy nattokináz nevű enzim is keletkezik. Ezt a vérrel kapcsolatos betegségek kezelésére és vérnyomáscsökkentésre használják.

4. Kombucha

A kombucha egy erjesztett tea, amely szénsavas, savanykás, de roppant egészséges. Zöld vagy fekete teából készül.

Az állatkísérletek szerint a kombucha fogyasztása hozzájárulhat a máj védelméhez a káros vegyi anyagoknak való kitettség okozta károsodással szemben. A kombucha emellett segít a rákos sejtek elpusztulásában és a terjedésük megakadályozásában.

Az állatkísérletekben azt is megállapították, hogy a kombucha segítségével csökkenthető a vércukor-, a triglicerid- és az LDL-koleszterinszint. Antioxidáns-tartalma immunerősítő és rákmegelőző hatású. A kombucha, növekvő népszerűségének köszönhetően, a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban megtalálható.

5. Miso

A miso a japán konyha egyik leggyakoribb ízesítő anyaga. A szójabab erjesztésével, sóval és kojival, egy gombafajtával készül. Leggyakrabban a misolevesben található meg, amely egy misopasztából és húslevesből készült, ízletes étel. Ezt a levest hagyományosan reggelire szolgálják fel.

Egy régebbi, 21 852 japán nőn végzett vizsgálat szerint a misoleves fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Egy másik, több mint 40 000 ember bevonásával végzett vizsgálat szerint a misoleves fogyasztása a japán nőknél csökkentette a stroke kialakulásának kockázatát.

A miso ezen túlmenően segíthet a vérnyomás csökkentésében és a szív egészségének védelmében is. Magas sótartalma azonban egészségügyi kockázatokkal is járhat. Japán kutatók a misoleves fogyasztását összefüggésbe hozták a gyomorrák kialakulásának kockázatával. Ez a ráktípus ugyanis összefügg a magas nátriumtartalmú étrenddel.

6. Kimchi

A kimchi egy népszerű koreai köret, amely általában erjesztett káposztából vagy más erjesztett zöldségből, például retekből készül. Számos pozitív egészségügyi hatással büszkélkedik, különösen hatékony a koleszterinszint csökkentésében és az inzulinrezisztencia mérséklésében.

Az inzulin felelős a glükóz a vérből a szövetekbe történő szállításáért. Ha hosszú ideig magas inzulinszint áll fenn, a szervezet már nem reagál rá a megszokott módon, ami magas vércukorszintet és inzulinrezisztenciát eredményez.

Egy vizsgálatban 21 prediabéteszes ember 16 héten keresztül friss vagy erjesztett kimchit evett. A vizsgálat végén azoknál, akik fermentált kimchit ettek, csökkent az inzulinrezisztencia, a vérnyomás és a testsúly.

7. Savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy közkedvelt savanyúság, amely tejsavbaktériumok segítségével erjesztett, aprított káposztából készült. Kalóriaszegény, de rengeteg rostot, valamint C- és K-vitamint tartalmaz.

A többi zöld leveles zöldségből készült ételhez hasonlóan ez is nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint, olyan antioxidánsokat, amelyek elősegíthetik a szem egészségét és csökkenthetik a szembetegségek kockázatát.

A savanyú káposzta az emésztés egészségét is támogathatja. Egy 34, irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő emberrel végzett norvégiai vizsgálatban azok, akik savanyú káposztát adtak az étrendjükhöz, jelentős javulást tapasztaltak az IBS tüneteiben. A savanyú káposztát számtalan ételben felhasználhatjuk, beleértve a ragukat, leveseket és szendvicseket.

8. Probiotikus joghurt

A joghurt erjesztett tejből készül, leggyakrabban tejsavbaktériumok felhasználásával. Sok fontos tápanyagban gazdag, beleértve a kalciumot, a káliumot, a foszfort, a riboflavint és a B12-vitamint.

A joghurt fogyasztása rengeteg jótékony hatással is összefüggésbe hozható. Egy kutatás szerint az erjesztett tejtermékek, beleértve a probiotikus joghurtot, segíthetnek csökkenteni a vérnyomást.

Egy másik tanulmány a nagyobb mennyiségű joghurtfogyasztást a csont sűrűségével és a fizikai funkciók javulásával hozta összefüggésbe az idősebb korosztálynál. A kutatások szerint a rendszeres (natúr) joghurt fogyasztása a testsúlynövekedés megelőzésében is segíthet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy szobanövény is lehet jó befektetés

2024. december 11. 08:10

A világ legdrágább szobanövénye a "Luxury Trees" weboldal szerint egy 900 éves bonsai, amelynek ára 950 000 euró.

Miért egészséges a fekete lencse?

2024. december 10. 06:40

A fekete lencsének a legtöbb fajtánál kissé vastagabb a héja, ami megakadályozza, hogy főzés közben szétessen.

Lejárathoz közeli élelmiszereket vizsgáltak, elkeserítő az eredmény

2024. december 9. 16:10

Az utóbbi időben egyre több bolt, étterem és pékség kínál különféle olcsó élelmiszercsomagokat az aznapi készletből.

Téli depresszió ellen: citromfű a teától az illóolajig

2024. december 7. 05:40

A gondos kertészek előkaphatják a citromfüvet teának, az aromaterapeuták az illóolajokat. Téli depresszió ellen mindegyik megoldás kiváló lesz!

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.

Megszabadulhat a felesleges zsírtól is savanyú káposztával

2024. november 22. 13:10

A savanyú káposzta gazdag probiotikum- és vitaminforrás. Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például erősíti az immunrendszert.

Egyre több a mesterséges tej az élelmiszerekben

2023. augusztus 19. 05:40

A vállalatok világszerte dolgoznak azon, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő olyan mesterséges tejet, amely rendkívül hasonlít a tehéntejhez. A laboratóriumban előállítható terméknek környezetbarátnak és olcsónak kell lennie.

15 fermentált élelmiszer az egészséges bélrendszerért

2023. december 2. 07:10

Talán nem is sejti, milyen sokféle erjesztett étel létezik a világon, ami nagyon jót tenne az emésztésének és az egészségének – de mégsem fogyasztja őket rendszeresen.