Életmód, gasztronómia

Fenyőrügyszirup készítése házilag

Agrofórum Online

Tavasszal az egyik legizgalmasabb, kertben is gyűjthető gyógynövény, pontosabban növényi rész a fenyőrügy, melyből kiváló fenyőrügyszirup készíthető.

De mire jó a fenyőrügyszirup?

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Mivel így tavasszal megindulnak az ilyen megbetegedések is, így nem is csoda, hogy a fenyőrügyszirupok, natúran, és/vagy mézzel egyre keresettebbek lesznek.

Emellett persze ugyanígy a kakukkfűszirup is előkerülhet a kamrapolcról.

A leírások alapján a fenyőrügyszirup a heveny orrdugulást, torokfájást is enyhíteni tudja.

A fenyőrügysziruphoz a friss, még puha tűleveleket használjuk, a tavaszi rügyeket pontosabban. Egyes leírások szerint a fenyő gyantája és toboza is megfelelő a szirupkészítéshez.

A fenyőrügyszirup készítése

  • 1 l víz
  • 20 dkg fenyőcsúcs (fenyőrügy)
  • 1 kg cukor
  • 20 db citrompótló
  • 1 db citrom (karikázva)
  • 1 késhegynyi borkősav
fenyőrügyszirup készítése

1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet, majd másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával. Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy késhegynyinél nem több borkősavat hozzáadunk.

Alaposan zárjuk le az üveget, melyhez mindig friss lapkát használjunk.

Miért lesz hatásos várhatóan a fenyőrügyszirup?

Rengeteg illóolajat, gyantát, keserűanyagokat, tannint, bioflavonoidokat, C-vitamint, pinitolt, coniferozidot tartalmaz a szirup. Mivel ezen összetevők nyugtató és antimikrobiális hatásúak, így segítik a nyákoldást, folyósítják a hörgőváladékot, főleg, ha még valódi, termelői mézzel is kiegészítjük a szirupot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

2024. július 26. 09:10

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve.

Vaníliás-kakaós fenyő

2019. december 18. 04:36

Vészesen közeledik a karácsony és szép lassan én is ünnepi hangulatba kerülök. Ezt onnan is tudom, hogy egyre több karácsonyi recepten ötletelek, melyekből most egy egyszerű, de mégis látványos édességet hozok nektek.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.