Házikert
Házikert

Gyömbér vagy gyömbérgyökér? Nem ugyanaz!

Gyömbér vagy gyömbérgyökér? Nem ugyanaz!

Agrofórum Online

A gyömbért nagyjából mindenki ismeri, hiszen a legtöbb zöldségesnél, élelmiszerboltban kapható. Na, de mi is az a gyömbérgyökér?

A gyömbérgyökér (Geum) egy igen kellemes megjelenésű kerti dísznövény. A szimpla és duplaszirmú virágaik is gyakoriak, manapság egyre jobban kezd elterjedni a kertészetek kínálatában is.

Milyen igénye van a gyömbérgyökérnek?

Jó vízáteresztő, nedves talajban fejlődik a legszebben.

Homokos és közepesen vályogos talajban érzi jól magát igazán. Ha van lehetőség, akkor a naposabb virágágyásokba tegyük, minimum félárnyékba. Árnyékban kevesebb virág lesz rajta, vagy akár el is maradhat a virágpompa.

Magasságra az ágyások elejére, közepére érdemes ültetni, mert fajtától függően 20-60 cm magasak, de térállásban 20-30 cm helyet igényelnek.

Mint a szellőrózsák, ugyanúgy összeültetéseknél mutat igazán szépen.

A gyömbér (Zingiber) rizómáját lehet megvenni a zöldségeseknél (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-egeszseges-csesze-szaraz-161556/)

Nagy előnye, hogy a nyári kánikulát is jól bírja, talán még jobban, mint a szellőrózsa. Így ez tipikusan az a növény, ami ha szépen megkedvelte a helyét, akkor akár egy hetes nyaralásra is elmehetünk, ugyanúgy virágpompával fog minket visszavárni, akár öntözés nélkül is.

Áprilisban és szeptemberben könnyen, tőosztással szaporítható, ami szintén az előnyei közé tartozik. A legtöbb fajtája meddővirágú, tehát magról nem lehet szaporítani.

Miben tér el a gyömbértől?

Egyrészt még rokoni szálak sem kötik össze őket, másrészt a gyömbér (Zingiber), melynek a rizómáját lehet megvenni a zöldségeseknél, egy ehető növény, míg a Geum, gyömbérgyökér nem.

A gyömbérgyökér levele a szamóca leveleihez hasonlít leginkább, ezzel ellentétben a gyömbéré (Zingiber) az egyszikű növényekre jellemző levélforma.

Virágukat tekintve is eltérőek: a Geum virága a rózsafélékre jellemző formát mutat, míg a Zingiberé a liliomfélék virágfelépítését hozza. Ez utóbbi ráadásul rizómáról könnyebben szaporítható, míg a Geum tőosztással szaporítható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Kínai barátcserje: illatos érdekesség a kertben

2022. szeptember 13. 06:37

A melegedő éghajlatunk miatt értékes kerti növény is lehet a barátcserje, hiszen jól bírja a szárazságot, 2-3 méter magasra növő cserje lesz belőle.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Mi fertőzi meg a muskátlikat?

2020. június 18. 13:36

Ék alakban sárguló, kissé száradó foltokat találtam a muskátli leveleken. A tünetek csak pár levél esetében fedeztem fel. Mi fertőzhette meg a muskátlimat?