8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Életmód, gasztronómia

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

Agrofórum Online

A sikeres befőzésnek megvannak az alapvető higiéniai szabályai és fortélyai. Ezeken fogunk most végigmenni, hiszen gyártóként már 9 évnyi tapasztalattal, plusz a nagyszülőktől ellesett praktikákkal rendelkezem.

Most, hogy itt a szezon csúcsa, jön a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább talán a tartósítási eljárások sokasága.

A befőzés inkább a gyümölcsalapú élelmiszerekre vonatkozik, a zöldségek és fűszerek már tartósítás fogalomkörbe tartoznak.

A legfontosabb higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

Az első és talán a legfontosabb az, hogy mindig egészséges gyümölcsöt dolgozzunk fel, vagy alaposan vágjuk ki a rossz részeket! Ugyanez igaz a zöldségekre is.

Emellett egy nagyon alapos mosás is kell, mert például a sárgarépa barázdáiba is meg tud ülni szennyeződés és nagyjából ez minden zöldségre és gyümölcsre igaz lehet.

A saját készítésű szilvalekvárnak nincsen párja
A saját készítésű szilvalekvárnak nincsen párja (fotó: Pixabay)

Aztán a higiéniához tartozik az üveg és a lapka is. Többször zsűriztem lekvárversenyeken, mint zsűrielnök és mondanom sem kell, hogy még kistermelői szinten is kóstoltam kovászos uborka ízű szilvalekvárt, vagy savanyú káposztás barackot. Szürreális. Ilyenkor az esetek 99%-ban a nem megfelelően elmosott üveg és a kupak (lapka) volt a felelős. Már nem vagyok elég bátor zsűrizni lekvárokat emiatt.

Ugyanígy higiéniai gond, ha penészesedés jelenik meg a lekvár tetején, de előfordulhat az is, hogy nem zár jól a kupak.

Honnan látjuk, hogy zár a kupak?

Egyrészt nem szivároghat. Ha a kupak be van „huppadva”, akkor biztosan vákuum alatt van. A romlás egyik fő jele, amikor a vákuum kienged és elkezd a kupak felül púposodni. Ilyenkor másképp is szisszen a kupak a kinyitáskor. A szisszenés is az erjedési mérték függvénye.

Az új kupakot, üveget is ki kell fertőtleníteni

Akár forró vízben forralva, akár ecetes vízbe áztatva: az új lapkákat és üvegeket is át kell nézni, ki kell mosni. Sokszor tárolás alatt is elkoszolódik, ami szintén romlási veszélyt jelent.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!