Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, de jól aszalni is meg kell tanulni ahhoz, hogy finom és jó minőségű legyen a végeredmény.

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat. Aszalni sokféleképpen lehet, vannak  gyorsabb és lassabb verziók, a napon való aszalástól egészen az aszalógéppel történőig.

Az alapanyagok előkészítése aszaláshoz

Az aszalásnál is, mint bármelyik tartósító eljárásnál fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk. Így elkerülhető az esetleges romlási folyamat az aszalási procedúra során. Ráadásul, mivel a meleg levegőt keringtetjük, egy-egy penészes folt miatt akár az egész aszalóban lévő alapanyag penészesedésnek is indulhat.

Gyümölcsök esetében az a jó, ha a gyümölcs éppen érett és nem túlérett, vagy még éretlen.

A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, hogy a szövetei ne szívjanak fel plusz vizet. Szárítsuk meg és szükség esetén hámozzuk is meg. Egyes gyümölcsök héjastól is száríthatók, mint az alma és szilva, de például a barackot érdemes lehet meghámozni. Sok recept úgy is írja, hogy a barack aszalásánál blansírozzuk meg a gyümölcsöt, hogy elváljon a héjától és utána kis szikkasztás után menjen a szárítókeretekre aszalásra.

A nagyobb gyümölcsöket és lédúsakat érdemes vékony karikákra vágni, hogy könnyebben aszalódjanak. Minden esetben magozzuk ki a gyümölcsöket.

Az összevágott gyümölcsök legyenek egyforma vastagok, hogy egyszerre és egyenletesen aszalhatók legyenek.

Mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk! (fotó: Pexels)

Mitől barnul be a gyümölcs és hogyan tegyünk ellene?

Egyesek a gyümölcsöket cukorba előfőzik vagy megforgatják porcukorba, mások megmerítik aszkorbinsavas vízbe, hogy ne kezdjenek el megbarnulni. Alapvetően mindkettő jó megoldás lehet.

A gyümölcsöknél a barnulási folyamatért az orto-kinon nevű vegyületek a felelősek. Ez magában színtelen, de amikor reakcióba lép aminosavakkal és oxigénnel, melanint termel – ettől színeződik el a gyümölcshús.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A kereskedelemben sokféle aszalógép típussal találkozunk. Sokszor látunk kör alakúakat, szögleteseket, állítható hőfokút és stabil fix hőfokon működőeket is.

Gyakorlott aszalványkészítőként azt tudom mondani, hogy minden gyümölcs és zöldség esetében eltérő hőfokon lesz ideális az aszalási folyamat. Egy chilipaprikánál sok kapszaicint vesztünk, ha túl magas hőfokon aszalunk. Ugyanígy a gyümölcsöknél is megbarnulhat, kiszáradhat, és esetenként akár meg is éghet a gyümölcs, ha túl magas a hőfok.

Ebből következik, hogy érdemes olyan aszalót választani, melyen van hőfokszabályzó.

A másik érdekesség a kérdésben, hogy a légkeverésnél egy aszalóberendezésben egyenletesen el kell oszlatni a keringő levegőt. Ne lehessenek benne olyan csücskök, ahol megáll a levegő, vagy nem elég a hőfok. Így én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlom a szögletes aszalókat sem.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket

2018. november 3. 07:33

Az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.

Az innovatív tárolóládák jelentősége az agráriumban

2020. február 24. 08:35

A Schoeller Allibert vállalat olyan műanyag ládákat gyárt, melyek időtállók, megóvják még a kényes ömlesztett árucikkeket is, ráadásul környezetkímélők is.

Nem lesz hiány magyar almából – A vevőktől is függ a termelők megélhetése

2022. október 6. 10:12

A magyar almának van jövője, a legnépszerűbb gyümölcsből az áruházakban idén sem lesz hiány - mondta az Agrármarketing Centrum (AMC) almafogyasztást népszerűsítő kampányának szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?