Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, de jól aszalni is meg kell tanulni ahhoz, hogy finom és jó minőségű legyen a végeredmény.

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat. Aszalni sokféleképpen lehet, vannak  gyorsabb és lassabb verziók, a napon való aszalástól egészen az aszalógéppel történőig.

Az alapanyagok előkészítése aszaláshoz

Az aszalásnál is, mint bármelyik tartósító eljárásnál fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk. Így elkerülhető az esetleges romlási folyamat az aszalási procedúra során. Ráadásul, mivel a meleg levegőt keringtetjük, egy-egy penészes folt miatt akár az egész aszalóban lévő alapanyag penészesedésnek is indulhat.

Gyümölcsök esetében az a jó, ha a gyümölcs éppen érett és nem túlérett, vagy még éretlen.

A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, hogy a szövetei ne szívjanak fel plusz vizet. Szárítsuk meg és szükség esetén hámozzuk is meg. Egyes gyümölcsök héjastól is száríthatók, mint az alma és szilva, de például a barackot érdemes lehet meghámozni. Sok recept úgy is írja, hogy a barack aszalásánál blansírozzuk meg a gyümölcsöt, hogy elváljon a héjától és utána kis szikkasztás után menjen a szárítókeretekre aszalásra.

A nagyobb gyümölcsöket és lédúsakat érdemes vékony karikákra vágni, hogy könnyebben aszalódjanak. Minden esetben magozzuk ki a gyümölcsöket.

Az összevágott gyümölcsök legyenek egyforma vastagok, hogy egyszerre és egyenletesen aszalhatók legyenek.

Mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk! (fotó: Pexels)

Mitől barnul be a gyümölcs és hogyan tegyünk ellene?

Egyesek a gyümölcsöket cukorba előfőzik vagy megforgatják porcukorba, mások megmerítik aszkorbinsavas vízbe, hogy ne kezdjenek el megbarnulni. Alapvetően mindkettő jó megoldás lehet.

A gyümölcsöknél a barnulási folyamatért az orto-kinon nevű vegyületek a felelősek. Ez magában színtelen, de amikor reakcióba lép aminosavakkal és oxigénnel, melanint termel – ettől színeződik el a gyümölcshús.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A kereskedelemben sokféle aszalógép típussal találkozunk. Sokszor látunk kör alakúakat, szögleteseket, állítható hőfokút és stabil fix hőfokon működőeket is.

Gyakorlott aszalványkészítőként azt tudom mondani, hogy minden gyümölcs és zöldség esetében eltérő hőfokon lesz ideális az aszalási folyamat. Egy chilipaprikánál sok kapszaicint vesztünk, ha túl magas hőfokon aszalunk. Ugyanígy a gyümölcsöknél is megbarnulhat, kiszáradhat, és esetenként akár meg is éghet a gyümölcs, ha túl magas a hőfok.

Ebből következik, hogy érdemes olyan aszalót választani, melyen van hőfokszabályzó.

A másik érdekesség a kérdésben, hogy a légkeverésnél egy aszalóberendezésben egyenletesen el kell oszlatni a keringő levegőt. Ne lehessenek benne olyan csücskök, ahol megáll a levegő, vagy nem elég a hőfok. Így én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlom a szögletes aszalókat sem.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

2020. március 24. 11:16

A 0 ℃ alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatott. A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Melyik napszakban együk a gyümölcsöt?

2024. december 25. 16:10

Cukorbetegség vagy emésztési panaszok esetén figyelni kell a bevitt mennyiségre, és hogy milyen más ételekkel együtt kerül a tányérra!