Életmód, gasztronómia

Így készül a gyógynövényes füstölő házilag

Agrofórum Online

Mindig is érdekeltek a természetes megoldások és a füstölők terén is azt vettem észre, hogy viszonylag ritkán lehet kapni teljesen tiszta alapanyagból készültet. Nekiálltam hát házilag füstölőt készíteni, méghozzá gyógynövényekből!

A térillatosításra használt füstölők nagy százaléka Távol-Keletről származik és mindenféle káros ragasztóanyagokkal rögzítik a pálcára a sokszor kiismerhetetlen porított anyagokat, melyek füstölőként kaphatók. Ezeknek az egészségre gyakorolt hatásai mindig bizonytalanok, főleg, ha még ellenőrizetlen helyről is vesszük őket.

Így gondoltam egyet, és motivációt gyűjtöttem gyógynövényes oldalakról, hogyan lehetne egészségesebb, vagy kevésbé káros gyógynövényes füstölőket készíteni.

Mi szükséges a füstölő házilag történő elkészítéséhez?

Ah ázi készítésű füstölőhöz valódi gyógy- és aromanövények kellenek hozzá, tehát szedtem egy csomó rozmaringot, zsályát, mentát és más aromanövényeket.

Lassan és sötétben szárítottam a leveleket, hajtásokat, hogy a szín és aroma a lehető legjobban megmaradjon, majd óvatosan a háromnegyedében száraz leveleket összekötöztem, tisztán éghető, ragasztómentes spárgával rögzítettem egymáshoz.

Ugyanígy kipróbáltam sima cérnával is, tökéletesen működött.

Füstölő házilag
A háromnegyedében száraz leveleket összekötözhetjük például tisztán éghető spárgával vagy cérnával (fotó: Pexels)

Hogyan működik füstöléskor?

A házi készítésű füstölőket minden leírás alapján teljesen másképp kell meggyújtani és másképp is kell elfüstölni, mert nincs semmi, ami megtartaná a “lábán” a kompozíciót.

Ehhez egy nagy, lapos tálkát érdemes használni, mert így a leeső, hamuvá vált növényi részek sem az asztallapra esnek. A gyulladásveszélyre ugyanúgy oda kell figyelni, mint a pálcás változatoknál.

Elég csak a teljesen kiszáradt levélköteget meggyújtani, majd elfújni, hogy csak füstölögjön, és meglepően jól működik.

Mivel sokkal erőteljesebb illata lesz, mint a bolti füstölőknek, így egy kis köteg sokkal tovább elegendő és természetesebb illatot ad majd.

Milyen növényekből készülhet?

Az alapot zsályából, rozmaringból, mentából és kakukkfűből készítettem, de kipróbáltam rózsaszirmokkal, mentavirágokkal, de még szárított narancskarikákkal is.

Az illatok messze nem olyan intenzívek, legalábbis nem abban a természetellenes formában, mintha bolti pálcás füstölővel dolgoznánk. Inkább természetes hatást keltő, és mégis illatos a végeredmény.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Ehető virágok: ezeket ültetjük a konyhakertbe

2022. június 14. 07:36

A konyhakertet feldobhatjuk ehető virágokkal is, melyek ráadásul sok esetben a biokert alapnövényei is.

Ha viszket, ha vérzik: kezelje cickafarkkal!

2024. május 5. 16:10

A cickafark évszázadok óta használt gyógynövény, amelynek vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

Így szedjük a kakukkfüvet

2024. szeptember 28. 10:10

A kakukkfű kiváló fűszer- és gyógynövény. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor metsszük és szedjük annak érdekében, hogy új hajtásokat hozzon.