Életmód

Így készül a gyógynövényes füstölő házilag

Agrofórum Online

Mindig is érdekeltek a természetes megoldások és a füstölők terén is azt vettem észre, hogy viszonylag ritkán lehet kapni teljesen tiszta alapanyagból készültet. Nekiálltam hát házilag füstölőt készíteni, méghozzá gyógynövényekből!

A térillatosításra használt füstölők nagy százaléka Távol-Keletről származik és mindenféle káros ragasztóanyagokkal rögzítik a pálcára a sokszor kiismerhetetlen porított anyagokat, melyek füstölőként kaphatók. Ezeknek az egészségre gyakorolt hatásai mindig bizonytalanok, főleg, ha még ellenőrizetlen helyről is vesszük őket.

Így gondoltam egyet, és motivációt gyűjtöttem gyógynövényes oldalakról, hogyan lehetne egészségesebb, vagy kevésbé káros gyógynövényes füstölőket készíteni.

Mi szükséges a füstölő házilag történő elkészítéséhez?

Ah ázi készítésű füstölőhöz valódi gyógy- és aromanövények kellenek hozzá, tehát szedtem egy csomó rozmaringot, zsályát, mentát és más aromanövényeket.

Lassan és sötétben szárítottam a leveleket, hajtásokat, hogy a szín és aroma a lehető legjobban megmaradjon, majd óvatosan a háromnegyedében száraz leveleket összekötöztem, tisztán éghető, ragasztómentes spárgával rögzítettem egymáshoz.

Ugyanígy kipróbáltam sima cérnával is, tökéletesen működött.

Füstölő házilag
A háromnegyedében száraz leveleket összekötözhetjük például tisztán éghető spárgával vagy cérnával (fotó: Pexels)

Hogyan működik füstöléskor?

A házi készítésű füstölőket minden leírás alapján teljesen másképp kell meggyújtani és másképp is kell elfüstölni, mert nincs semmi, ami megtartaná a “lábán” a kompozíciót.

Ehhez egy nagy, lapos tálkát érdemes használni, mert így a leeső, hamuvá vált növényi részek sem az asztallapra esnek. A gyulladásveszélyre ugyanúgy oda kell figyelni, mint a pálcás változatoknál.

Elég csak a teljesen kiszáradt levélköteget meggyújtani, majd elfújni, hogy csak füstölögjön, és meglepően jól működik.

Mivel sokkal erőteljesebb illata lesz, mint a bolti füstölőknek, így egy kis köteg sokkal tovább elegendő és természetesebb illatot ad majd.

Milyen növényekből készülhet?

Az alapot zsályából, rozmaringból, mentából és kakukkfűből készítettem, de kipróbáltam rózsaszirmokkal, mentavirágokkal, de még szárított narancskarikákkal is.

Az illatok messze nem olyan intenzívek, legalábbis nem abban a természetellenes formában, mintha bolti pálcás füstölővel dolgoznánk. Inkább természetes hatást keltő, és mégis illatos a végeredmény.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van-e szavatossági ideje a méznek?

2024. december 17. 16:10

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló.

Ne várjuk meg, hogy a pára lecsapódjon az ablakokon!

2024. december 13. 14:40

A páralecsapódás során a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Ahogy a levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik a hideg felületen.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Egészséges fermentált ételek és italok, amelyekről ritkán hallunk

2024. december 11. 16:10

A fermentált ételek és italok erősebbé teszik az immunrendszerünket. Melyek ezek? Milyen egyéb jótékony hatással rendelkeznek ezek a termékek?

Kutyaherba: milyen gyógynövények használhatók kutyáknál?

2023. május 7. 06:39

Közelednek a meleg napok, így a kutyáinkat is érdemes felerősíteni, hogy jobban bírják a kánikulát.

A magyar flóra egyik legszebb vadvirága: tavaszi hérics

2023. május 11. 05:37

A tavaszi hérics a boglárkafélék ősi családjának tagja. Eurázsia kontinentális területein elterjedt sztyeppnövény.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

Házipatika – dísznövények gyógyhatásai

2020. szeptember 29. 09:32

Dupla öröm olyan növényeket nevelni a kertünkben, amelyek nemcsak díszítenek, hanem bizonyos növényi részeikből készített gyógyteájukkal enyhíthetik is a panaszainkat egyes egészségügyi problémáinknál.