Életmód

Van-e szavatossági ideje a méznek?

Agrofórum Online

A legtöbb ember úgy véli, a méz éppen olyan, mint a cukor – és az idők végezetéig eláll. De vajon tényleg így van ez?

Ha igen, miért van minőséget jelző dátum a bolti mézes üvegek alján? Meddig áll el valójában a méz, és mit tehetünk azért, hogy ne romoljon meg?

A kamrákban általában a lekvárok és a befőttesüvegek mellett többnyire van méz is. De nem csak kenyérre lehet kenni, tehetjük teákba, üdítőkbe, süteményekbe, levesekbe, édességekbe, desszertekbe, vagy akár húsfélékbe és egytálételekbe is.

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló. Kérdés azonban, meddig áll el? Mert az állaga idővel megváltozhat: a színe sötétebbé válhat, az alja leülepedhet, az állaga sűrűbb lehet. Ilyenkor vajon megromlott a méz, vagy mi történt vele?

A helyesen tárolt méz sosem romlik meg!

Ez olyannyira biztos, hogy a régészek több ezer éves mézet is találtak már ókori, egyiptomi királysírokban és az – bár hihetetlennek hangzik – hibátlan volt, és a tudósok fogyasztásra alkalmasnak ítélték. Ha pedig egy több ezer éves méz képes ellenállni az időnek és a romlásnak, a kamránkban álló üvegek miatt sem kell nagyon aggódni.

Egy dologra azonban ügyelni kell: a mézes üvegek záródása tökéletes kell, hogy legyen. Ha ezt betartjuk, a méz hűvös, száraz helyen évtizedekig, sőt évszázadokig is eláll.

A méz egyedülállósága az összetételében rejlik: magas cukortartalma, alacsony pH-tartalma, illetve a méhek mézkészítési metódusa miatt azok a mikroorganizmusok, amelyek a többi élelmiszerben elindítják a romlási folyamatokat, csodával határos módon nem élnek meg a mézben.

Változni azért tud

Noha a méz nem romlik meg, a színe, az állaga vagy az íze változhat az idők során, ezek természetes változások. Így például a sok éven át tárolt mézes üvegekben megfigyelhető, hogy az eltevés idején áttetsző világos méz az idők folyamán sötétebb színt és sűrűbb állagot ölt.

Lehet, hogy az íze is más lesz, és az illata is változik, de ettől még ugyanolyan egészséges és fogyasztható – még akkor is, ha az üveg alján a méz kikristályosodik. Ez általában azon múlik, milyen hőmérséklet-változásnak van kitéve a kamrában állva. Minél kevesebb a környezetváltozás, annál kevesebbet változik a méz is.

Ha kikristályosodik a méz, abból tudhatjuk, hogy nem pasztőrözött mézet vettünk, hanem természeteset (amiben természetes cukrok és virágpor van). Ha ez zavar minket, csak meleg vízbe kell állítani üvegestül a mézet, és a kristályok feloldódnak. A feldolgozott mézre mindez nem igaz – mondhatni: csak a valódi, természetes méz tart örökké.

Mi számít természetesnek?

A méhészek szerint a „nyers és szűretlen” méz a „valódi” méz, tehát amit nem melegítettek túl magas hőmérsékletre és ami tartalmaz virágport is. Ezen felül a természetes méznek mindig antibiotikumoktól és peszticidektől mentesnek kell lennie. Ha ilyet vásárolunk, nem kell a romlástól tartanunk, mivel az ilyen mézek nem tudnak megromlani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ne várjuk meg, hogy a pára lecsapódjon az ablakokon!

2024. december 13. 14:40

A páralecsapódás során a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Ahogy a levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik a hideg felületen.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Egészséges fermentált ételek és italok, amelyekről ritkán hallunk

2024. december 11. 16:10

A fermentált ételek és italok erősebbé teszik az immunrendszerünket. Melyek ezek? Milyen egyéb jótékony hatással rendelkeznek ezek a termékek?

Egy szobanövény is lehet jó befektetés

2024. december 11. 08:10

A világ legdrágább szobanövénye a "Luxury Trees" weboldal szerint egy 900 éves bonsai, amelynek ára 950 000 euró.

Nem kedvez a méhészeteknek a forróság

2019. június 28. 15:03

A növények virágzási időszaka körülbelül felére csökken, emiatt a méheknek kevesebb idejük van nektárt gyűjteni.

Fontos az együttműködés a mezőgazdaságban

2018. szeptember 17. 06:45

A megyei gazdanapon és méhésztalálkozón tartott előadásában Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek.

Ezernyi baj sújtja a magyar méhészeket, szomorú időszak kezdődik

2023. szeptember 23. 17:10

Sokan feladják idén a méhészkedést a 20 ezres magyar méhésztársadalomból – jósolják az ágazat helyzetét közelről figyelők. Szinte felsorolni sem lehet, mi minden csökkentette a tevékenység jövedelmezőségét.

Nagy István: hazánk az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozik

2022. augusztus 26. 14:42

A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter.