Figyelmébe ajánljuk

Hogyan csökkentheti a kortizolszintet az ashwagandha?

Agrofórum Online

A rohanó mindennapok feszültsége felemészti az energiáját? Az ashwagandha a természet egyik leghatékonyabb stresszoldója, amely segít visszanyerni a nyugalmát és belső egyensúlyát.

Az ashwagandha (Withania somnifera) egy évelő gyógynövény, amely a burgonyafélék családjába tartozik. Elsősorban India, a Közel-Kelet, valamint Afrika szárazabb, melegebb vidékein honos. Megjelenése jellegzetes: bokros felépítésű, apró zöldes virágokat és piros, bogyós termést hoz, gyökerét és levelét egyaránt felhasználják.

Neve a szanszkrit nyelvből ered, jelentése „ló illata”, ami egyrészt a friss gyökér aromájára, másrészt a hagyományos hiedelem szerint a „ló erejére” utal. Az ashwagandha több mint három évezrede része az ájurvédikus (ősi indiai) gyógyászatnak, ahol nagy becsben tartják mint erőt, vitalitást és ellenálló képességet támogató növényt.

Három évezrede része az ájurvédikus (ősi indiai) gyógyászatnak

Így hat a szervezetünkre

Az ashwagandha a természet egyik legkülönlegesebb kincse, amelynek hatóanyagai, elsősorban a withanolide-típusú vegyületek, finoman hangolják a szervezet stresszre adott reakcióját. Elősegítve a hormonális egyensúly megőrzését és a kortizolszint optimális szinten tartását. Őrizze meg sejtjei vitalitását azáltal, hogy kihasználja az ashwagandha erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait, melyek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz mérsékléséhez és a sejtkárosodás megelőzéséhez!

Támogatás magas kortizol szint esetén 

Amennyiben szervezete tartósan magas kortizolszinttel küzd (ez a mellékvesék által termelt úgynevezett stresszhormon) , amely hosszú távon felboríthatja a hormonális egyensúlyt és gyengítheti az immunrendszert –, az ashwagandha különösen értékes szövetségese lehet. Természetes módon segíthet mérsékelni a túlzott kortizoltermelést. Ezáltal támogathatja a szervezet regenerációs folyamatait és a belső harmónia helyreállítását.

Ugyanakkor ne feledje: hormonális betegségek vagy más egészségügyi állapot esetén feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával, hiszen bizonyos kórképek vagy gyógyszeres terápiák mellett fokozott odafigyelést igényel az adagolás és az alkalmazás módja!

A helyes alkalmazás 

Engedje, hogy az ashwagandha harmonikusan beépüljön napi rutinjába! Kezdje alacsony dózissal, és fokozatosan emelje, hogy szervezete fokozatosan szokhassa hozzá a hatóanyagok erejéhez! Válassza meg az ön számára legideálisabb formát – legyen az por, kapszula, kivonat vagy tea. Vegye figyelembe, hogy a por formában 3-6 gramm, míg standardizált kivonat esetén heti 300-600 mg mennyiség vált be leggyakrabban a klinikai vizsgálatok alapján!

Használja tudatosan az időzítést! Reggel segíthet az energiaszint és a stresszkezelés támogatásában, este pedig hozzájárulhat az ellazuláshoz és a nyugodt alváshoz. Mindig vegye étkezés közben vagy azt követően, hogy fokozza az felszívódást és csökkentse az esetleges gyomorpanaszokat! Tartson rendszeres szüneteket! A legtöbb kutatásban 90 napos szakaszokat alkalmaztak, utána érdemes szünetet tartani, hogy fenntartható maradjon a hatás és minimalizálja a hosszú távú mellékhatások kockázatát! 

Mindenképpen érdemes figyelnie, hogyan reagál a szervezete, és ha bármilyen kellemetlenség lép fel – például gyomorérzékenység, fejfájás vagy túlzott álmosság – ne habozzon csökkenteni az adagot vagy tanácsot kérni szakembertől! Amennyiben gyógyszert szed vagy krónikus egészség állapota van, feltétlenül konzultáljon orvosával, hogy elkerülje az esetleges kölcsönhatásokat!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fa, ami csendben dolgozik értünk a városban

Az eperfa visszatérhet a városainkba: árnyékot ad, hőtűrő és gondozásmentesebb, mint sok ma használt díszfa.

Hosszú távú dió- és mandulatárolás: hűtő vagy fagyasztó a jobb?

2025. szeptember 16. 16:10

Penész, egerek, keserű íz – a dió és mandula legnagyobb ellenségei. Íme a bevált módszerek a biztonságos tároláshoz.

Vigyázat! Ez a díszes gyümölcs nem ehető!

2025. szeptember 13. 08:10

A narancseper látványos, mérgező termése dekorációnak és rovarriasztónak is kiváló – de csak óvatosan gyűjtse!

Mérgező lehet a cukkini? Így ismerje fel a veszélyt!

2025. szeptember 6. 08:10

A keserű ízű cukkini mérgező lehet: a cucurbitacin nevű vegyület súlyos panaszokat okozhat, ezért fontos a felismerése és kerülése.

Miért virágzik nyár végén a körtefa?

2022. szeptember 14. 04:36

Az elmúlt hetekben körtefánkon virágok jelentek meg. Láttam a környékünkön olyan, főleg fiatal fákat, melyek levetették leveleiket is. Mi okozhatja ezt a szokatlan idejű virágzást?

Városi zöldítés: egy biztosan megtérülő beruházás

2021. május 18. 06:36

A Wageningen University & Research (WUR) évek óta kutatja a zöld városok hatásait. Sok egyéb pozitív hatása mellett a városi növénytelepítés javítja a környezeti feltételeket, miközben elősegíti a biológiai sokféleség gyarapodását.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Megelőzhető az, hogy a saláta felmagozzon?

2022. augusztus 14. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként lehet megelőzni a saláta felmagzását?