A goji bogyó vitaminokban gazdag, immunerősítő szuperétel – de nem mindegy, hogyan és mennyit fogyasztunk belőle.
A goji bogyó (más néven farkasbogyó vagy Lycium barbarum) egy Kínából, Mongóliából és Tibetből származó, piros színű szuperélelmiszer, amelyet évszázadok óta használnak a hagyományos gyógyászatban. Nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, természetes immunerősítő, és még a mentális teljesítményre is pozitívan hathat.
Egészségügyi előnyei
A goji bogyó kiváló forrása a C-vitaminnak, antioxidánsoknak és poliszacharidoknak, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, és fokozzák a szervezet védekezőképességét. A benne található zeaxantin és béta-karotin hozzájárul a jó látáshoz, csökkenti az időskori makuladegeneráció kockázatát, és javítja a bőr állapotát is.
Kutatások szerint rendszeres fogyasztása javíthatja a közérzetet, az alvásminőséget, a memóriát és a koncentrációs képességet. Épp ezért tanuláshoz, szellemi munkához is érdemes bevetni. Csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét és elősegítheti a vérnyomás szabályozását.
A goji bogyó alacsony glikémiás indexű, így fogyasztása kevésbé ingadoztatja a vércukorszintet, és segíthet a cukorháztartás egyensúlyban tartásában.

Hogyan fogyasszuk?
Szárított formában: A leggyakoribb módja a fogyasztásnak. Snackként is finom, de zabkásához, müzlihez, salátához vagy joghurthoz is keverhető.
Teaként: Egy marék szárított bogyót forrázzon le forró vízzel, és hagyja ázni kb. 10 percig!
Smoothie-ban vagy turmixban: Áztassa be előtte vízbe, majd mixelje más gyümölcsökkel!
Léként: Bio goji bogyólevet is vásárolhat, amit naponta 50-100 ml mennyiségben ajánlott fogyasztani.
Kapszula vagy por formájában: Kényelmes megoldás étrend-kiegészítőként.
A legtöbb szakértő napi 20-30 gramm szárított goji bogyó fogyasztását ajánlja. Ez nagyjából 2-3 evőkanálnyi mennyiség. Amennyiben még nem fogyasztott korábban goji bogyót, kezdjen napi 1 evőkanállal (kb. 10 g), majd fokozatosan növelje az adagot. Így könnyebben észreveheti, ha a szervezete érzékenyen reagál.
Mire figyelj a goji bogyó fogyasztásakor?
Bár a goji bogyó kiváló tápanyagforrás és sok pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, néhány fontos tényezőt érdemes szem előtt tartani, hogy a fogyasztása ne okozzon kellemetlenségeket vagy egészségügyi problémát.
Először is, ha rendszeresen szed gyógyszereket, különösen véralvadásgátlókat (mint a warfarin), cukorbetegség elleni készítményeket vagy vérnyomáscsökkentő szereket, fontos tudnia, hogy a goji bogyó befolyásolhatja ezek hatását.
Bizonyos hatóanyagokkal kölcsönhatásba léphet, ezért mindenképp konzultáljon orvosával mielőtt beillesztené a napi étrendedbe, különösen akkor, ha hosszú távon tervezi fogyasztását.
A másik lényeges szempont, hogy figyelje a teste jelzéseit fogyasztása után. A legtöbb ember jól tolerálja, de előfordulhatnak enyhe mellékhatások, különösen, ha túl nagy mennyiségben fogyasztja. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a puffadás, enyhe hasmenés, vagy akár fejfájás és szédülés.
Ritkábban allergiás reakciók is jelentkezhetnek – például bőrkiütés, viszketés –, főként azoknál, akik egyébként is érzékenyek például pollenre vagy más növényi allergénekre. Ha ilyesmit tapasztal, érdemes megszakítani a fogyasztását, és ha a tünetek fennmaradnak, orvoshoz fordulni.
A goji bogyónak enyhe vízhajtó és hashajtó hatása is lehet, különösen nagy mennyiségben fogyasztva. Ez azt jelenti, hogy a túlzott bevitel – például napi több maréknyi – kiszáradáshoz vagy ásványi anyag egyensúly felborulásához vezethet. Ezért a mértékletesség kulcsfontosságú – napi 20-30 gramm szárított goji bogyó bőségesen elegendő a pozitív hatások eléréséhez.
Képek: Pixabay