Figyelmébe ajánljuk

Nem csak az uborkához jó: ezért egyen gyakrabban kaprot!

Agrofórum Online

A kapor régóta ismert a népi gyógyászatban mint sokoldalú gyógynövény. Teáját hagyományosan vízhajtóként alkalmazták, és különféle emésztési panaszok (például puffadás, hányinger) enyhítésére, sőt álmatlanság és étvágytalanság ellen is bevetették.

Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, ezért régen sebek fertőtlenítésére is használták. Szoptatós kismamáknál a kaportea serkentheti a tejképződést, a benne található vegyületeknek pedig tumormegelőző tulajdonságot is tulajdonítanak. Bár e hagyományos felhasználások közül nem mindet támasztja alá tudományos kutatás, a kapor számos értékes hatóanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez.

A friss kapor kiváló antioxidáns forrás: különösen sok benne a C-vitamin, amely vízben oldódó antioxidánsként védi a sejteket a káros szabadgyököktől. Levelében és magjaiban flavonoidok, terpenoidok és tanninok találhatók – ezek a növényi vegyületek gyulladáscsökkentő, szívvédő és antimikrobiális hatásúak lehetnek. A kapor A-, B- és E-vitaminokban is gazdag, ásványi anyagai (pl. kalcium, magnézium, cink) pedig hozzájárulnak a csontok egészségéhez és az immunrendszer támogatásához.

Kulináris felhasználása

A kapor illatos, friss aromája a konyhában is rendkívül sokoldalúan kihasználható. Fűszernövényként a leveleit használjuk (frissen vagy szárítva), de a magja is értékes ízesítő. Az egyik legismertebb alkalmazása az uborkás ételek fűszerezése – gondoljunk a kovászos uborkára, amely elképzelhetetlen kapor nélkül.

Magyar konyhánk kedveli a kaprot például tökfőzelékben, kapros túrós lepényben vagy uborkasalátában is. Ízvilága kiválóan harmonizál a gombákkal, burgonyával és tojásos ételekkel, a túróval pedig – akár édes, akár sós formában – verhetetlen párost alkot.

Remek fűszere a halételeknek
Remek fűszere a halételeknek

Emellett remek fűszere a halételeknek (a skandináv konyhában a lazac mellé gyakran párosítják), és joghurtos mártásoknak, például a görög tzatziki is aligha készülhet nélküle. Darált vagy egész kapormaggal savanyúságokat, pácokat, kenyereket és leveseket is ízesítenek. A friss kaprot érdemes a főzés végén az ételhez adni, hogy megőrizze aromáját; szárítva vagy fagyasztva is eltehetjük, bár illatából így veszthet valamennyit.

Kerti felhasználása

Nemcsak a tányéron, hanem a kertben is hasznunkra lehet a kapor. Egynyári növény lévén könnyen termeszthető: magról vetve gyorsan kikel, és kevés gondozást igényel. Kedveli a napfényt és a jó vízelvezetésű, tápdús talajt, és akár 1 méter magasra is megnő laza, ernyős lombozatával.

A kapor akár 1 méter magasra is megnő
A kapor akár 1 méter magasra is megnő

Fűszerkertünkben érdemes helyet szorítani neki, mert erős illata számos kártevőt távol tart. Például a tapasztalatok szerint a kapor jelenléte védelmet nyújt a sárgarépa gyökértetű, levéltetvek és egyes káposztalepke-hernyók ellen, sőt a meztelencsigákat is ritkábban látni a közelében. Virágzó ernyői odavonzzák a beporzó rovarokat, valamint a hasznos katicabogarakat, amelyek segítenek féken tartani a levéltetű-populációt. Ültethetjük például uborka, hagyma vagy bab mellé társnövényként, hogy élvezzük rovarriasztó hatását.

Ne vessük túl közel bizonyos növényekhez: a kapor és a sárgarépa hajlamosak egymást keresztezve elrontani egymás ízét (ugyanez igaz az édesköményre is), ezért ezeket tanácsos távolabb ültetni egymástól! Ha hagyjuk a kaprot magot érlelni, a következő évben akár magától is kikelhet a kertben, így folyamatosan élvezhetjük friss hajtásait.

Egyéb felhasználási lehetőségek

A kapor illóolajait – amelyek fő komponensei a karvon, limonén és dillapiol – nemcsak otthon, hanem az iparban is hasznosítják. Az élelmiszeripar mellett a gyógyszer- és kozmetikai ipar is gyakran alkalmazza a kapor kivonatait: antibakteriális és aromaterápiás tulajdonságai miatt megtaláljuk például szájápoló termékekben, illatszerekben és nyugtató hatású olajkeverékekben is.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fa kivágása otthon: mikor kötelező a szakember?

2025. november 21. 11:10

A házi fakivágás sokszor több kockázatot rejt, mint gondolnánk. Mutatjuk, mikor nem éri meg saját kezűleg belevágni.

Csúnyán visszaüthet, amit a fák ültetésénél évek óta csinálunk

A klímaváltozás és az új kártevők korában a városi faállomány jövőjét a genetikai sokféleség biztosítja. Enélkül gyors összeomlás várható.

Hungarikum, amit Európa kitiltana – mi lesz a libamájjal?

2025. november 11. 11:10

A hízott libamáj előállítása régóta a nemzetközi állatvédő szervezetek célkeresztjében áll. Több ország betiltotta a kényszeretetést.

Dísznövények szerepe a városi zajcsökkentésben

A városi zajterhelés nem csak mérhető, hanem a tudatos növénytelepítéssel is mérsékelhető – ismerjük meg a mechanizmusokat!

Mennyi idő alatt bomlik le a gumi?

2022. szeptember 2. 05:38

2009-ben az EU-ban a használt gumiabroncsok 96%-át újrahasznosították, 1999-ben ez az arány még csak 50% volt.

Téves hiedelem, hogy a csipkebogyónak jót tesz a fagy

2023. október 20. 14:40

Bicske, hecsedli, és csipkenye. Ismerősek ezek a szavak valahonnan? Esszük-e vagy isszuk ezeket? Ehetjük és ihatjuk is, de most októberben a legfontosabb teendőnk az, hogy gyorsan megszedjük a szükséges mennyiséget a fagyok beállta előtt.

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

Mindent a kakaóról

2020. január 19. 05:51

Melyik fajtájából készül a legfinomabb étcsokoládé? Milyen fajtáit és hol termesztik? Hogy néz ki maga a növény? Íme a kakaó!