Figyelmébe ajánljuk

Nem csak az uborkához jó: ezért egyen gyakrabban kaprot!

Agrofórum Online

A kapor régóta ismert a népi gyógyászatban mint sokoldalú gyógynövény. Teáját hagyományosan vízhajtóként alkalmazták, és különféle emésztési panaszok (például puffadás, hányinger) enyhítésére, sőt álmatlanság és étvágytalanság ellen is bevetették.

Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, ezért régen sebek fertőtlenítésére is használták. Szoptatós kismamáknál a kaportea serkentheti a tejképződést, a benne található vegyületeknek pedig tumormegelőző tulajdonságot is tulajdonítanak. Bár e hagyományos felhasználások közül nem mindet támasztja alá tudományos kutatás, a kapor számos értékes hatóanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez.

A friss kapor kiváló antioxidáns forrás: különösen sok benne a C-vitamin, amely vízben oldódó antioxidánsként védi a sejteket a káros szabadgyököktől. Levelében és magjaiban flavonoidok, terpenoidok és tanninok találhatók – ezek a növényi vegyületek gyulladáscsökkentő, szívvédő és antimikrobiális hatásúak lehetnek. A kapor A-, B- és E-vitaminokban is gazdag, ásványi anyagai (pl. kalcium, magnézium, cink) pedig hozzájárulnak a csontok egészségéhez és az immunrendszer támogatásához.

Kulináris felhasználása

A kapor illatos, friss aromája a konyhában is rendkívül sokoldalúan kihasználható. Fűszernövényként a leveleit használjuk (frissen vagy szárítva), de a magja is értékes ízesítő. Az egyik legismertebb alkalmazása az uborkás ételek fűszerezése – gondoljunk a kovászos uborkára, amely elképzelhetetlen kapor nélkül.

Magyar konyhánk kedveli a kaprot például tökfőzelékben, kapros túrós lepényben vagy uborkasalátában is. Ízvilága kiválóan harmonizál a gombákkal, burgonyával és tojásos ételekkel, a túróval pedig – akár édes, akár sós formában – verhetetlen párost alkot.

Remek fűszere a halételeknek
Remek fűszere a halételeknek

Emellett remek fűszere a halételeknek (a skandináv konyhában a lazac mellé gyakran párosítják), és joghurtos mártásoknak, például a görög tzatziki is aligha készülhet nélküle. Darált vagy egész kapormaggal savanyúságokat, pácokat, kenyereket és leveseket is ízesítenek. A friss kaprot érdemes a főzés végén az ételhez adni, hogy megőrizze aromáját; szárítva vagy fagyasztva is eltehetjük, bár illatából így veszthet valamennyit.

Kerti felhasználása

Nemcsak a tányéron, hanem a kertben is hasznunkra lehet a kapor. Egynyári növény lévén könnyen termeszthető: magról vetve gyorsan kikel, és kevés gondozást igényel. Kedveli a napfényt és a jó vízelvezetésű, tápdús talajt, és akár 1 méter magasra is megnő laza, ernyős lombozatával.

A kapor akár 1 méter magasra is megnő
A kapor akár 1 méter magasra is megnő

Fűszerkertünkben érdemes helyet szorítani neki, mert erős illata számos kártevőt távol tart. Például a tapasztalatok szerint a kapor jelenléte védelmet nyújt a sárgarépa gyökértetű, levéltetvek és egyes káposztalepke-hernyók ellen, sőt a meztelencsigákat is ritkábban látni a közelében. Virágzó ernyői odavonzzák a beporzó rovarokat, valamint a hasznos katicabogarakat, amelyek segítenek féken tartani a levéltetű-populációt. Ültethetjük például uborka, hagyma vagy bab mellé társnövényként, hogy élvezzük rovarriasztó hatását.

Ne vessük túl közel bizonyos növényekhez: a kapor és a sárgarépa hajlamosak egymást keresztezve elrontani egymás ízét (ugyanez igaz az édesköményre is), ezért ezeket tanácsos távolabb ültetni egymástól! Ha hagyjuk a kaprot magot érlelni, a következő évben akár magától is kikelhet a kertben, így folyamatosan élvezhetjük friss hajtásait.

Egyéb felhasználási lehetőségek

A kapor illóolajait – amelyek fő komponensei a karvon, limonén és dillapiol – nemcsak otthon, hanem az iparban is hasznosítják. Az élelmiszeripar mellett a gyógyszer- és kozmetikai ipar is gyakran alkalmazza a kapor kivonatait: antibakteriális és aromaterápiás tulajdonságai miatt megtaláljuk például szájápoló termékekben, illatszerekben és nyugtató hatású olajkeverékekben is.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen is ápolt sírhely – Így válasszunk növényeket!

2025. október 24. 11:10

A hideg hónapokban is lehet szép, rendezett a sírhely – mutatjuk, milyen növények bírják a fagyot és igényelnek kevés gondozást.

Őszi madáretetés – mit tegyünk ki és mit ne?

2025. október 16. 08:10

Ősszel is hasznos a madáretetés, de nem mindegy, mikor és mivel segítjük tollas vendégeinket – nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Kihagyhatatlan könyvújdonság a szántóföldi termesztőknek

2025. október 9. 08:40

A mindennapos termesztési gyakorlat számára hasznos kiadványt jelentetett meg az Agrofórum Kiadó Kft.

A vadgesztenye halálos lehet – tanulja meg felismerni!

2025. október 8. 08:10

Tudja, melyik gesztenye ehető és melyik mérgező? Most megtudhatja, hogyan különböztesse meg őket biztosan!

Mire jó a diólevél? Természetes segítség a kerttől a gyógyászatig

2025. július 11. 13:10

A diólevél nem csak a fák alá hullik haszontalanul – gyógyászati célokra, kártevők ellen, sőt komposztálásra is kiválóan alkalmas.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Adjon új életet a kávézaccnak!

2023. október 14. 07:10

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Téves hiedelem, hogy a csipkebogyónak jót tesz a fagy

2023. október 20. 14:40

Bicske, hecsedli, és csipkenye. Ismerősek ezek a szavak valahonnan? Esszük-e vagy isszuk ezeket? Ehetjük és ihatjuk is, de most októberben a legfontosabb teendőnk az, hogy gyorsan megszedjük a szükséges mennyiséget a fagyok beállta előtt.