Gépészet
Gépészet

A CLAAS és a Liebherr bemutatja az új SCORPION teleszkópos rakodó sorozatot

A CLAAS és a Liebherr bemutatja az új SCORPION teleszkópos rakodó sorozatot

Agrofórum Online

Az elismert SCORPION modellekkel a CLAAS már sok éve a teleszkópos rakodók piacának meghatározó szereplője.

Az új SCORPION 741 kompakt és fordulékony több célra használható gép

A CLAAS most az első, teljesen új SCORPION sorozatot mutatja be, melyet együttműködő partnerével, a Liebherrel fejlesztett ki. Az új SCORPION modellek nagyobb emelőereje és új kezelő támogató rendszere nagyobb teljesítményt és kényelmet, illetve nagyobb biztonságot és megbízhatóságot nyújt. Ezt számtalan új tulajdonság teszi lehetővé. Ilyen például a DYNAMIC POWER a motorvezérléshez, az új SMART LOADING kezelőtámogató rendszer a munkahidraulika és túlterhelés elleni védelem finombeállításához, a teljesen automatikus rögzítőfék, a harántkormányzás negyedik kormányzási módként, illetve a teljesen újratervezett vezetőfülke kialakítás.

Modell áttekintés

Nagyobb teljesítmény

Az új SCORPION modelleket javított munkahidraulikájuk és nagyobb, 3,2-5,6 tonnás emelőerejük emeli ki a piactársak közül, melyek optimális teljesítményt és termelékenységet biztosítanak gyorsabb rakodási ciklusuk miatt. Nagyobb igénybevételekhez 2018 decemberétől egy újabb SCORPION modell 6 tonnás emelőerővel és 9 méteres emelési magassággal lesz majd rendelhető. További komoly fejlesztés az új sorozatban a nagy teljesítményű hajtásrendszer, amely különösen kényelmes és egyidejűleg pontos rakodást tesz lehetővé. Erre szolgál a bevált VARIPOWER, illetve VARIPOWER PLUS hajtásrendszer három sebességfokozattal, melyeket kényelmesen, joystick-kal lehet irányítani. További biztonsági és kényelmi fejlesztés az elektro-hidraulikus rögzítőfék, mely azonnal aktiválódik, ha a gépkezelő elhagyja az ülést, ha megáll a gép vagy ha a gépkezelő leállítja a motort. Ahogy a gépkezelő megnyomja a gázpedált a rögzített menetirányba haladáshoz, egyben oldja a rögzítőféket is. Minden modell, az előző modellsorozathoz hasonlóan, Deutz dízelmotorokkal érkezik, melyek maximális teljesítménye 156 LE (115 kW), és megfelelnek a Stage IV (Tier4) károsanyag-kibocsátási normáknak.

Új DYNAMIC COOLING hűtőrendszer

Az új SCORPION sorozat hűtőrendszere a DYNAMIC COOLING rendszerrel lett bővítve. A DYNAMIC COOLING automatikusan szabályozza a hűtő fordulatszámát, így garantálva, hogy a legszélsőségesebb munkakörülmények esetén is állandóan az éppen aktuális igénynek megfelelő hűtést kapjon a motor. A levegőt elől szívja be a rendszer, az tovább haladva a motor körül áramlik, majd a gép hátuljánál távozik. A ventilátor-fordító rendszer is teljesen automatikusan, előre meghatározott időközönként dolgozik. Különösen koszos, piszkos munkakörülmények esetén a gép kezelője a ventilátor működési irányát gombnyomásra meg tudja változtatni.

Több modell minden munkatípushoz

Hogy bármilyen típusú kihívásnak meg tudjon felelni, a CLAAS kibővítette termékkínálatát a SCORPION 741 és 1033 modellekkel. A SCORPION 741 egy kompakt, fordulékony, több célra alkalmas gép, mely több mint 4 tonnás emelőerejével tűnik ki a mezőnyből. A különösen nagy magasságok meghódítására fejlesztették ki a CLAAS fejlesztőmérnökei a SCORPION 1033-at, mely akár 9,75 méter magasra is tud emelni. Így például szalmabálákat egészen magasra is be lehet tárolni, vagy a gabonatárolókban magasra lehet tolni vele a terményt.  


Bálaszakértő: Az új SCORPION 1033 a professzionális szalmakezeléshez optimalizálták

Jól bevált gyors eszközrögzítő

Mindkét modell rendelkezik a bevált, robusztus SCORPION eszközrögzítővel, ami a régi sorozattal is kompatibilis. A 1033 és a 741-635-ös modelleknél az új sorozatból most először elérhető az oldalsó gémvezetés. A kiegészítő támasz munka közben a nagyobb távolságra történő szállítás vagy extrémebb talajmunka esetén is nagyobb biztonságot nyújt és kíméli a gépet. Németországon kívül, azon üzemeknek, amelyek kevésbé igényesek a teleszkópos rakodó munkájára szintén rendelkezésre áll egy egyszerű felszereltségű kezdő modell VARIPOWER felszereltség nélkül.

A Liebherr vállalat szakértelme

Az új gyártási sorozat fejlesztésénél használták fel először a Liebherr építőgép specialistáinak szakértelmét. Az innovatív családi vállalkozás a jövőbeni fejlesztésekben is támogatja a CLAAS-t, mint együttműködő partner. A közös fejlesztés eredménye, hogy a teleszkópos gém forgáspontja most mélyebben helyezkedik el az alvázban, aminek következtében a látószög jobbra és hátra jelentősen megnőtt.

Új vezetőfülke kialakítás

Az új modellek fülkéit is teljesen átalakították és 360°-os kilátást nyújtanak. Minden fontos kapcsoló és vezérlőelem egyértelműen van elrendezve és ösztönösen használható. Az áttekinthető 3,5 hüvelykes kijelzőről a gépkezelő egyetlen pillantással le tudja olvasni a géppel kapcsolatos legfontosabb információkat, mint például a haladási sebesség, a kormányzás módja vagy a hidraulikaolaj-szint. 2018 tavaszától 7 hüvelykes kijelző is rendelhető, amely minden funkciót összekapcsol.

Rövidebb rakodási ciklusok SMART LOADING segítségével

Az új SCORPION modellek SMART LOADING rendszere minden rendszert összeköt a gépek optimalizálása céljából és az automatikus túlterhelés elleni védelemmel biztosítja, hogy a munkaműveletek optimálisan illeszkedjenek egymáshoz. A rögzített kanálpozíció beállítására szolgáló kanálautomatika a joystick-on egy gombnyomással aktiválható. Ezenfelül a SMART LOADING lehetővé teszi a munkahidraulika finomvezérlését úgy, hogy a magasan lévő raktározandó áruk is precízen lerakhatók. Így a munkahidraulika sebességét egyszerűen egy gombnyomással a felére lehet csökkenteni.

Optimális motorfordulatszám minden alkalmazási módnál

A SMART ROADING-gal és a DYNAMIC POWER-rel az új SCORPION modellekben két rendszer biztosítja az optimális motorfordulatszámot a közúti közlekedés és rakodás közben. A továbbfejlesztett SMART ROADING segítségével a fordulatszám alkalmazkodik a mindenkori motor-kihasználtsághoz gyorsulásnál és maximális sebességnél. Ha alacsonyabb teljesítményre van szükség, a motorfordulatszám is automatikusan csökken. A 756 és 746-os modelleknél a DYNAMIC POWER szabályozza a motorfordulatszámot a joystick kitérésének függvényében. A két rendszer kombinációja kényelmes használatot biztosít, üzemanyagot takarít meg és csökkenti a zajszintet.


A két nagy modell, SCORPION 746 és 756 nagyobb emelő- és tolóerőt nyújtanak

Jobban irányítható átlós kormányzás

Az új SCORPION modellek a megszokott első- és négykerékkormányzás, valamint a harántmozgás mellett rendelkeznek egy negyedik kormányzási móddal: a manuális átlóskormányzással. A klasszikus harántkormányzástól eltérően, itt az első tengely kormányozható marad, ami speciális alkalmazás során – mint pl. a fal mentén beragadt siló felvétele – előnyt jelent. Ezenkívül minden új teleszkópos rakodógépre opcionálisan rendelhető a CLAAS TELEMATICS. A SCORPION 741 és 736 modellek mostantól nagyméretű 500-as abroncsokkal is kaphatók, amikkel még nagyobb stabilitást érhetünk el, és a talajmunkálatok során alacsonyan tartják a talajnyomást.

Az új SCORPION modellek 2018. január 1-jétől elérhetők.

(Axiál Kft.)

Trendek a traktorfejlesztésben

2020. január 6. 12:38

Az Agritechnica kiállítás egyik célja a legújabb fejlesztési eredmények bemutatása. A traktorgyártók által kiállított modellek (sorozatgyártású, koncepció) tanulmányozása lehetőséget ad a fejlesztési trendek elemzésére.

Doosan Bobcat az Agritechnicán

2019. december 30. 12:03

A Bobcat gyártmányokhoz rendelkezésre álló több mint 100 adapter lehetővé teszi alkalmazásukat a mezőgazdaságban, a kertészetben, terep munkákban, épület- és út építésben, sőt az újrahasznosítási iparban is.

Az SDF Group az Agritechnicán

2019. december 14. 07:39

A hannoveri kiállításon az SDF csoport tagjai (Deutz-Fahr, Lamborghini, Same) gazdag programmal jelentkeztek.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Felavatták a CLAAS cég új tesztközpontját

2019. április 25. 04:34

Az új tesztállomás segítségével lerövidíthető és a termelési ciklusoktól függetleníthető a kombájnok, járvaszecskázók és traktorok fejlesztési ideje. A szimuláció lehetővé teszi a mérnökök számára a gép működési és megbízhatósági ellenőrzését még a fejlesztés korai stádiumában.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Önjáró szecskázógép, fedélzeti applikáció, minőségellenőrző kamera - Díjazott CLAAS termékek

2018. április 1. 20:21

A 2017. év díjazottaiból most a hazai olvasók számára különösen érdekes CLAAS termékeket ismertetjük.

Manufakturától a robotizációig - Lezárult a Lábassy emlékév

2018. december 4. 08:45

Az egész éves programsorozat záró rendezvényén az alapítvány, a város vezetés és az eseménynek helyt adó CLAAS Hungária Kft. vezetésének képviselői, valamint a technika történet már említett elismert kutatója szólaltak fel.