Gépészet
Gépészet

A sűrűsoros kukorica betakarítása

A sűrűsoros kukorica betakarítása

Agrofórum Online

Lincoln Hughes a 2011-es, aszályos szezonban kezdett foglalkozni a sűrűsoros kukoricatermesztés gondolatával, amikor a Nevadához (Missouri állam) közeli gazdaságában a szárazság miatt csupán 3400 kg/ha terméseredményt ért el.

„Meglátogattam néhány gazdálkodót Missouriban és Tennessee-ben, akik hasonló talajon és hasonló körülmények között gazdálkodnak. Beszéltem néhány minnesotai gazdálkodóval is, akik az északi területeken keskenyebb sortávolsággal próbálkoztak a kedvezőbb fényviszony előnyeinek érvényesítése érdekében. A tapasztaltak alapján úgy döntöttem, hogy a következő szezonban 200 ha területen 38,1 cm sortávolsággal vetek, és a betakarításhoz a Calmer Corn Heads cégtől kölcsönzök egy sorfüggetlen kukorica adaptert.

Az első tapasztalat az volt, hogy a sűrűsoros állományban a kukoricák átmérője kétszerese lett a hagyományos, 76,2 cm-es állományénak, és a növények alatti talajfelszín teljes takarásban volt, ami megkönnyítette a gyomok elleni védekezést. Egyik szomszédomtól szereztem egy infrahőmérőt, és egy forró napon (+37,8 oC) megmértem a hőmérsékletet mindkét állományban. A 76,2 cm-es állományban +35,6 oC-ot, a szomszéd sűrűsoros állományban viszont csak +31,7 oC-ot mértünk. 

A terméseredményeket apám szomszédos gazdaságának eredményeivel hasonlítottam össze, ahol a 76,2 cm-es állományban 15 különböző fajtát és műtrágyázási adagmennyiséget vizsgáltak. Körforgó öntöző berendezés alatt 16,3 t/ha eredményt ért el, míg én az út másik oldalán a 38,1 cm-es öntözött állományomban 18,4 t/ha-t. A többi tábla eredményei szintén a sűrűsor előnyeit bizonyították, mivel 0,5-2 t/ha többletet mutattak. A kedvező eredmények hatására úgy döntöttem, hogy a következő évben már 1600 ha-t vetek sűrűsorral.” 

Hughes-nak számos követője akadt, akik szintén terméstöbbletről számoltak be, sőt, további előnyként említették a vetőgép-kihasználás növekedését, mivel a szóját és a kukoricát is azonos sortávolsággal tudták vetni.

Probléma a betakarításkor jelentkezik, mivel a hagyományos adapterek 76,2cm-es sortávolságra készülnek, viszont több gazdálkodó vetett 30,5-61 cm-es sortávolságra, annak érdekében, hogy kihasználják a szezon előtti takarónövény és gyomszabályozás, a jobb nedvességhasznosítás, valamint a napfénynek való kitettség előnyeit.

Mi a megoldás? Olyan adapterek alkalmazása, amelyek képesek hatékonyan betakarítani a nem teljesen egyvonalban, illetve az adapterrel párhuzamosan álló növényeket, vagy sorfüggetlen betakarításra képesek. Napjainkban csupán néhány gyártó készít keskeny és ultra-keskeny állomány betakarítására alkalmas adaptereket, és kevesen hagyományos tervezésű, de tetszőleges irányban haladva is jól dolgozó változatokat.

Lássuk a választékot.

Calmer Corn Heads gyártmányok
Marion Calmer nyugat Illinois-i farmer, feltaláló és gépgyártó 1995-ben alkotta meg 38,1 cm méretű, sorfüggetlen adapterét, amelyet 15 évig gyártott. Napjainkban már komplett gyártmány skálát ajánl 30,5-38,1-50,8- és 76,2 cm sortávval és különféle kiegészítőkkel (BT Choppers száraprító, univerzális ferde felhordó ház és egyéb extra részegységek).

Külön megrendelés alapján minden Calmer adapterhez szállítanak automata magasság- és dőlésszög állító berendezést és automatikus kormányzást.

Calmer szerint növekszik az érdeklődés a sűrűsoros adapterek iránt, mivel az ilyen állomány 5%-os terméstöbbletet eredményez. De jó azok számára is, akik fekvő kukoricát akarnak betakarítani.

A cégtől Amerikában kölcsönözni is lehet adaptereket, ami olcsóbb, mint újonnan megvásárolni. A Calmer adaptereket legnagyobb sikerrel a silókukorica termelők használják, akik10%-kal nagyobb tömegteljesítményt képesek elérni. A sűrűsoros adapterek a lejtős területen gazdálkodóknál is nagy sikereket érnek el, mivel ez a technológia segíti az erózió elleni védelmet, továbbá azok is szeretik, akiknél a gyomirtás problémás, mivel az állomány gyorsabban betakarja a talajfelszínt. 

Mainero gyártmányok
„Ez a szezon az első, amikor az USA-ban kereskedelmi forgalomba kerül az Argentin Mainero cég sorfüggetlen adaptere” – mondta Steve Hood (Hood&Co) importőr. A Mainero MDD-100 adapterek alkalmasak tetszőleges sortávú állomány betakarítására a fogásiránytól függetlenül. A Mainero cég 65 éves tapasztalattal rendelkezik az adapter gyártásban, és 5 éve készíti a szabadalmaztatott sorfüggetlen változatokat. Először Dél-Amerikában forgalmazták, és csak az ottani tapasztalatok után kívánják Észak-Amerikában is bevezetni. Először Kansas City környékén tartottak bemutatókat, és most vezetik be a piacra.

A bevezető ár magába foglalja az összes hardveregységet, beleértve a függesztő szerkezetet és a hidraulikus adapter szabályzást is.

Capello gyártmányok

„Az olasz Capello Quasar adaptereket ugyan nem tervezték keskeny vagy extra keskeny állományokhoz, de a kialakításuk lehetővé teszi, hogy ilyen körülmények között is használni lehessen” – mondta Jerod Johnson, a WTP Implements Division és a Capello USA igazgatója (Sioux Falls, South Dakota).

Az adapter elemeinek alakja és szilárdsága, valamint a teljes profilja lehetővé teszi alkalmazását bármilyen sortáv és haladási irány esetében. Mindezeket igazolja a tavalyi wiscosini tapasztalat, ahol a 8 soros 76,2 cm-es, szabványos Quasar adapter sikeresen dolgozott 38,1 cm-es állományban.  

Forrás: Dan Crummett, Farm Equipment

(Dr. Jóri J István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium a zöldsorban: Massey Ferguson szálastakarmány gépek bemutató

2024. április 16. 08:10

A Massey Ferguson 2018-tól gyárt és értékesít prémium minőségű szálastakarmány gépeket, köztük kaszákat, rendképzőket és rendterítőket. Alábbi cikkünkben mutatjuk be a legnépszerűbb hazai MF gépeket, amelyek mind elérhetők készletről a hazai márkakereskedőknél!

Megújult Case IH bálázógépek: megnövelt teljesítmény, időtállóbb anyagok és gépkezelőt tehermentesítő automatika

2024. április 16. 05:40

Díjnyertes formatervezés, egyedi funkciók, kevesebb kezelői beavatkozást igénylő automatikák – a Case IH bálázók a kezdetek óta egyszerűvé teszik a bálázást a gazdáknak.

50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegy a Väderstadtól

2024. április 11. 16:10

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es kopóhegyet. Formájának köszönhetően a Marathon Edge kiváló talajbahatoló képességgel rendelkezik, mindemellett jelentősen hosszabb élettartamot biztosít.

Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 méteres munkaszélességgel

2024. április 10. 13:40

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű új Precea 6000-TCC kiegészíti a legutóbbi Agritechnica kiállításon bemutatott 9 és 12 méter munkaszélességű gépek nagy teljesítményű technológiáját.

A legjobb CASE IH ajánlatok egy helyen

2018. május 17. 05:44

Összegyűjtöttük Neked a legütősebb CASE IH traktor- és kombájnajánlatokat! Találsz benne újdonságokat, bemutatógépet és sok hasznos kiegészítőt is.

A traktorok, kombájnok és aratógépek ára 7 százalékkal emelkedik

2021. május 24. 10:19

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a Deere & Co az év hátralévő részében arra számít, hogy az ellátási lánc nyomása erősödni fog.

TRION: új szalmarázóládás és hibrid betakarítógépek a CLAAS-tól

2021. augusztus 15. 05:36

A három új TRION modellsorozattal a CLAAS példátlan módon bővíti a termékkínálatot a 258 lóerős 5 ládás géptől a 435 lóerős dupla rotoros hibrid kombájnig.

Pesszimista a John Deere vezetősége

2019. november 28. 12:17

Régiós tekintetben az Egyesült Államokban és Kanadában számít a mezőgazdasági üzletágban 5 százalékos mínuszra a vállalat a 2020-as pénzügyi évben, míg a világ többi részén, így Európában is stagnálásra számítanak.