Gépészet
Gépészet

Amerikához képest sem vagyunk elmaradva – Precíziós gazdálkodás a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Amerikához képest sem vagyunk elmaradva – Precíziós gazdálkodás a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Agrofórum Online

Balogh Sándor a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetőjeként 2010-ben gondolkodott el először a precíziós gazdálkodás bevezetésén 800 hektáros területükre. Hajdú-Bihar megyében heterogén, réti csernozjom talajokon dolgoznak, ami fontos volt a végső elhatározásban. A területen, aminek 10 százaléka öntözhető, kukoricát, napraforgót, repcét, őszi búzát és szóját termesztenek, de mintegy 100 hektáron szántóföldi zöldségtermesztés is folyik.

„Évekkel ezelőtt úgy éreztük, hogy lépésváltásra lenne szükség az inputanyagok kijuttatásában, de átlagosan hiába fokoztuk a műtrágya mennyiségét, gazdaságilag nem vezetett eredményre. Ekkor vetődött fel az a gondolat, hogy a heterogén tábláinkon belül is változtassunk a dózison a magasabb hozam érdekében. Ezért indultunk el a precíziós gazdálkodás irányába. Először egy RTK alapú sorvezetőt szereztünk be, majd 2013-tól olyan eszközöket vásároltunk, amelyek alkalmasak voltak a differenciált kijuttatásra – legyen szó tápanyagról, növényvédő szerről vagy vetőmagról. Mostanra a teljes területünkön így gazdálkodunk, és az eredményeink nagyon jók, lineáris emelkedést figyelhettünk meg az elmúlt években” – fogalmazott a szakmai konferencián Balogh Sándor.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy az első lépéseket is a KITE Zrt. szakembereivel tették meg, ami nem volt kérdéses, hiszen már 25 éve dolgoznak együtt a céggel. Mindig jó kapcsolatuk volt a fejlesztési osztállyal, így rendszeresen kipróbálhatták a legújabb technológiákat.

Tesztüzemként kapnak szaktanácsot

Gyakorlatilag mind a mai napig egymást segítve, együtt tanulják a precíziós gazdálkodást, két éve a KITE és a Debreceni Egyetem vezetésével megalakult konzorcium egyik tesztüzemeként dolgoznak. „Ennek az együttműködésnek számos előnye van. Szorosabb a kapcsolatunk a KITE Zrt.-vel, kipróbálhatjuk a legújabb módszereket, gépeket, ehhez pedig mi adjuk a területet, az infrastruktúrát, a gépparkot, az embereket – tehát a gazdálkodói oldalt. A Debreceni Egyetem pedig a kapott információkat elemzi ki” – fogalmazott a szakember, aki megjegyezte azt is, hogy 2012 óta gyűjtenek adatokat, amelyek sok tapasztalattal szolgálnak.

A precíziós gazdálkodás egyik legnagyobb kihívására, az adatok feldolgozására a KITE Zrt. szaktanácsadóit hívták segítségül, ennyi információt ugyanis házon belül nem tudnak kezelhetővé, a gyakorlatban használhatóvá tenni. A vállalatnak ugyanakkor megvan a szükséges háttere ahhoz, hogy kezelhető, értékes információkat állítsanak elő a Balogh-Farm Tépe Kft. számára.

Balogh Sándor szerint azt nagyon nehéz konkrétan megmondani, hogy számokban mit jelentett az elmúlt évek fejlődése, ennél sokkal fontosabb az, hogy az egész egy szemléletváltással kezdődött. „Amikor változtattunk a módszereinken, rájöttünk, hogy mindenre ugyanannyira oda kell figyelni. A rosszabb területekre is. A legfontosabb újítás az volt, hogy mindenhol időben, jól, precízen, átgondoltan juttattuk ki az inputanyagokat, és ez vezetett a növekedéshez.”

Tovább fejlesztenék és finomítanák a technológiát

A fejlesztések természetesen nem álltak le a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél, ám a közeljövőben a finomításon, valamint az elhasználódó eszközök cseréjén van a hangsúly. Az elv, hogy az új gépek beszerzésénél még profibb, még finomabb technológia érkezzen a gazdaságba. Erre kiváló példa a tavaly vásárolt betakarítógép, amit a legfejlettebb hozammérővel szereltek fel, mondván, a beruházás mértékéhez képest csak csekély összegről van szó, egy ilyen kiegészítő eszköz hozzáadott értéke viszont jelentős.

A közép- és hosszútávú tervezést segítette a KITE Zrt. januári precíziós konferenciája is. „Mi rendszeresen részt veszünk a KITE téli továbbképzésén, és ez akkor is így volt, mikor még nem foglalkoztunk a precíziós gazdálkodással. Mindig hallok olyan gondolatokat, amikre érdemes odafigyelni. Fontos, hogy kielemzett kísérletek eredményeiről számolnak be nekünk – többek között a saját területeinken végzettekről is. Esténként pedig baráti beszélgetéseken vehetünk részt. Emellett természetesen mindig szó esik a legújabb technológiákról, trendekről, amikre akár meg is kezdhetjük a felkészülést” – foglalta össze tapasztalatait Balogh Sándor.

Beszélgetésünk végén még egy fontos tapasztalatát megosztotta velem. Mint mondta, tavaly részt vehetett egy amerikai tanulmányi úton, amely során számos farmot meglátogathatott. „Azt láttam, hogy aki itthon élen jár a precíziós gazdálkodásban, az egy kicsit sincsen elmaradva az USA területén használt technológiáktól, eszközöktől”.

Irány Brazília - Az AGCO megkezdte a Fendt márka bevezetését Braziliába

2019. május 20. 11:17

Az AGCO cég igen jelentős beruházást hajtott végre annak érdekében, hogy segítse a brazíliai farmerek tevékenységének eredményességét.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Vörös jövő kérdőjelekkel

Elsődleges célunk mindig is a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása volt, melyet a CASE IH márka képviseletével és ügyfeleink számára a termelés biztonságát garantáló műszaki háttér és egyéb szolgáltatások segítségével biztosítottunk.

A siker feltétele az agráriumban a digitalizáció - Agrofield 4.0 konferencia

2018. február 6. 12:08

Filozofálhatunk azon, hogy a precíziós gazdálkodás a múlt, a jelen vagy esetleg a jövő, de itt van.

Precíziós eszközeink tudásának precíz kihasználása

2018. május 1. 18:20

A tavaszi munkák idején szeretnék egy-két olyan apróságot, beállítást ismertetni a „mindent tudó” eszközeinken, amely a munkánkat segítheti, és növeli a munkavégzés precizitását.

Változzon-e a talajművelés?

2018. augusztus 26. 19:18

Mindenhol van mit javítani, de most a kérdés ennél sokkal sarkosabban vetődik fel: legyen-e talajművelés?

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

2018. december 12. 07:44

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.