Gépészet
Gépészet

Automatikus finombeállításokkal érkezik a Case IH új kombájncsaládja

Automatikus finombeállításokkal érkezik a Case IH új kombájncsaládja

Pribelszki Péter, Bellai Tamás termék specialisták – Agro-Békés Kft.

A nyár folyamán nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be új Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát a Case IH. A Drezdában és annak térségében megrendezett szakmai programon a szakújságírók is kipróbálhatták a betakarítógépeket. A németországi szakmai napon megismerkedhettünk azokkal az újdonságokkal, amik még hatékonyabbá, még könnyebben kezelhetővé és még gazdaságosabbá teszik a szériát. A bemutató meggyőző volt, 2019 nyarán pedig már a magyar gazdálkodók is dolgozhatnak a számos automata funkcióval rendelkező gépekkel.

„Hiszünk a hatékony és fenntartható mezőgazdaságban, megbízható és nagy teljesítményű gépekkel igyekszünk növelni a termelékenységet. Innovatív technológiát kínálunk az ügyfeleink számára, és mindig egy lépéssel előrébb járunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat a partnereink számára” – hangsúlyozta bevezetőjében Dan Stuart termékmarketing igazgató a drezdai konferencián, utalva többek között az AFS precíziós gazdálkodási rendszerre, vagy a Németországban bemutatott Microsoft Hololens fejlesztésre.

Pontos és veszteségmentes ürítés két perc alatt

Az első Axial-Flow kombájn 40 éve készült el, a fejlődés pedig azóta is folyamatos. Az akkori 165 lóerőről mára 630 lóerőre növekedett a gépek motorteljesítménye. Az egyrotoros technológia viszont azóta is a Case IH arató-cséplőgépek egyik legfontosabb ismérve, így nem véletlen, hogy a gyártó ezt a tradíciót megtartva teszi még fejlettebbé kombájnjait.

A Case IH Axial-Flow 250 szériáról Sam Acker termékmenedzser beszélt a drezdai sajtónapon, ahol megtudhattuk, hogy az új kombájnokat – a 7250, a 8250 és a 9250 típusokat – 11.100 literes és 14.440 literes magtartállyal, 6,7-7,2-7,6-8,8 vagy 10,4 méter hosszú ürítőcsigával kínálják majd a termelők számára. Az ürítés sebessége akár 159 liter is lehet másodpercenként, így az 2 perc alatt befejezhető – akár menet közben is. Mindennek tanúi lehettünk a szántóföldi bemutatón is. A pontos és veszteségmentes ürítést az állítható ürítőcsigavég, az ürítőrendszer kímélését pedig az egyedülálló független magtartály-kihordócsiga kikapcsolás garantálja.

Minden eddiginél erősebb és hatékonyabb ferdefelhordó

„Az Axial-Flow 250 megjelenése nemcsak egy egyszerű modellfrissítés és ráncfelvarrás, hanem valóban egy új szériát sikerült létrehozni a 240-es kombájnokhoz képest” – fogalmazott Bogdán Gábor, az Agro-Békés Kft. kereskedelmi igazgatója az Agrofórum kérdésére.

Külső megjelenésében az Axial-Flow nem igazán változott, a burkolat alatt azonban számos új fejlesztés fedezhető fel. Erre kiváló példa a ferdefelhordó megerősítése, ami 18 százalékkal nagyobb emelőerőt biztosít. A 6,1 tonnás emelési kapacitásnak köszönhetően a kombájn a Case IH összes saját gyártású adapterével könnyedén megbirkózik, legyen az 13,7 m-es hevederes gabona-, vagy akár 16-soros szárzúzós kukoricaadapter. A módosításnak köszönhetően jelentősen növekedett az élettartam, egyszerűbb lett a karbantartás, valamint gyorsabb és pontosabb a beállítás.

„Erősebb lett a ferdefelhordó lánc és lécek is. Emellett a ferdefelhordókeret előre-hátra billentési szögét mostantól a fülkéből hidraulikusan, menet közben is beállíthatja a gépkezelő, így azonnal igazodhat az aratási körülményekhez. A vágóasztal-magasság vezérlés már menetsebesség-arányosan avatkozik be a vágóasztal talajkövetésébe, ami szintén fontos újítás, mely tökéletesen egyenletes tarlómagasságot biztosít változó betakarítási sebesség mellett is. A táblán belül folyamatosan változnak a körülmények, legyen szó a növénymagasságról, a hozamról, a terepviszonyokról, emiatt gyakran előfordul, hogy csökken a terményáram, amit csak a sebesség növelésével tudunk kompenzálni. Eddig azonban ennek részben gátja volt a menetsebesség-arányos adaptermagasság-szabályozás, amit most tökéletesen sikerült megoldani” – mondta el a szakember.

A ferdefelhordó végén, közvetlen a cséplőrotor előtt, egy integrált kőleválasztó egységet is találunk, ami a ferdefelhordóról érkező anyagáramot megfelelő pozícióban továbbítja a rotorhoz és emellett hatékony védelmet nyújt a cséplőrendszernek is. Ez szintén tovább fokozza a hatékonyságot, bár egyes országokban kőleválasztó egység nélkül is kapható kombájn, így nem elengedhetetlen, de mégis ajánlott kiegészítő.

AFS Harvest Command – jelentős támogatás, de a gépkezelőt nem váltja ki, vagy mégis?

Az új Case IH Axial-Flow 250 kombájnsorozat legjelentősebb újítása az AFS Harvest Command automatikus kombájn beállító rendszer. „Ahogy Magyarországon, úgy a világ számos pontján is egyre nagyobb kihívást jelent a szakképzett munkaerő hiánya. Ezt a gyártó is felismerte, éppen ezért egy gépkezelőt támogató rendszert dolgozott ki, ami 16 szenzorból érkező információ segítségével számos beállítási lehetőséget elvégez. Az AFS Harvest Command öt paramétert tud kezelni, mindössze a cséplőhézag beállításához és az magtartályürítés elvégzéséhez elengedhetetlen a gépkezelő” – fejtette ki Bogdán Gábor.

A szakember azt is elmondta, hogy a kombájn vezetője több beállítási lehetőség közül választhat. Van kézi beállítás, amikor a gépkezelő mindent manuálisan irányíthat, az „ACS” automatikus termény-előbeállítás, mely előre meghatározott beállításokat tartalmaz, ezen felül elérhető az automatikus teljesítményszabályozás, amely során a kombájn a terméshozam és a szemveszteség alapján saját maga változtatja a betakarítási sebességet, és immár a teljesen automatikus folyamatos beállítási rendszer is, az új Harvest Command. Ebben az esetben nemcsak automatikus terhelésszabályozás történik, hanem a kombájn folyamatosan állítja a rotor és a szelelőventilátor fordulatszámát, az előtisztító, valamint az elő-, az alsó- és a felső rosták nyílását is. A rendszer tehát optimalizálja a gép beállításait a betakarítási körülmények függvényében, ezzel maximalizálva teljesítményét. Ráadásul a vezető a szenzorok érzékenységét is meghatározhatja, így még pontosabbá téve a rendszer működését.

A kombájn teljesítménye a szemminőség alapján is beállítható, amihez a Case IH a tisztamagfelhordóra felszerelt kamerát és a felső rosta oldalán elhelyezett nyomásérzékelőket használja. Ennek köszönhetően minimalizálható a tört és sérült szemek száma, mely akár folyamatosan 0,5% alatt maradhat. A cséplés és magleválasztás optimalizálását új, a rotorpaláston elhelyezett elektromosan állítható terelővénák biztosítják, melyeket a szemminőség és a rotorveszteség alapján az AFS Harvest Command rendszer szintén folyamatosan, automatikusan állít a kívánt betakarítási módnak megfelelően.

Ugyancsak a gépkezelőt tehermentesíti az automatikus terhelésszabályzó rendszer (Feedrate Control), amely a kombájn motorterhelése és szemvesztesége alapján automatikusan állítja be a menetsebességet. A gépkezelő kiválaszthatja a betakarítás módját, amit optimális veszteségszinten, állandó áteresztőképességgel, vagy maximális kapacitással végezhet. A gépkezelő tehát eldöntheti, hogy a legjobb szemminőségre, a szemveszteség minimalizására vagy a legnagyobb hatékonyságra van szüksége. Természetesen mindegyik opció kompromisszumokkal jár, ám ha például egy érett repcét kell betakarítani, de közeledik az eső, akkor érdemes kihasználni a lehető legnagyobb áteresztőképességet, még ha nagyobb is lesz a szemveszteség.

Minden 250-es sorozatú kombájn alapkivitelben automatikus terménybeállítással (Automatic Crop Settings) rendelkezik. Ennek segítségével az adott terménytípusnak megfelelően a rendszer automatikusan beállítja a cséplő- és tisztítórendszer elemeit.

Fontos azonban, hogy az AFS Harvest Command rendszer nem helyettesíti a gépkezelőt, a kombájn működését ismerni kell, a tapasztalat nem hiányozhat a kabinból. „Arra viszont kiválóan alkalmas, hogy a fülkében ülő gépüzemeltetőt támogassa. Üzemi tesztek kimutatták, hogy egy közepesen képzett gépkezelő a Harvest Command technológiát használva 8-10%-kal eredményesebben dolgozott, mint egy profi a manuális beállításokkal” – hangsúlyozta Bogdán Gábor az Agrofórum kérdésére.

Új sebességváltó a nagyobb hatékonyság érdekében

A zárt központú hidrosztatikus meghajtás két mechanikus fokozaton – egy szántóföldi és egy közúti – keresztül biztosítja a meghajtást a járószerkezetnek. A két sebességtartományon belül pedig egy teljes terhelés alatt kapcsolható hidrosztatikus nyomatékváltó nyújt nagyobb végsebességet a kombájnnak. Így 1-es fokozatban elérhető a 18 km/h-ás, 2-es fokozatban pedig akár 40 km/h-ás végsebesség is. A rendszer további újdonsága, hogy tartományon belül megadható menesztőkar végállásához tartozó legnagyobb sebesség, illetve egy nyomásérzékelőnek köszönhetően változó domborzat vagy nedvesebb körülmények mellett is állandó betakarítási sebesség érhető el a menesztőkar állítása nélkül. Az új sebességváltó segítségével tovább nő a betakarítógépek hatékonysága, mivel nincs szükség többé álló helyben történő fokozatváltásra a változó betakarítási körülmények közt.

Előrendeléssel számos opció ajándékba jár!

Az új Case IH Axial-Flow 250 kombájnszéria december 31-éig előrendelhető az Agro-Békés Kft.-nél, ráadásul nagyon kedvező áron, rengeteg ajándék opcióval: „Ha például az első három új géphez a partner 3050-es Varicut vágóasztalt választ, akkor azt ajándékba megkapja új Axial-Flow kombájnjához. Ha ehhez még egy gyári adaptert is vásárol, akkor további extra kedvezményt nyújtunk” – árulta el lapunknak a kereskedelmi igazgató.

Hozzátette: a 250-es szériához a fejlesztéseket, újdonságokat ajándékba adják a gazdáknak, így alapáron egy teljesen felszerelt betakarítógépet kaphatnak. A termelők két technológiai csomag közül választhatnak. Az egyikkel a Harvest Command rendszer, az automata kormányzás RTK jelpontossággal, és a kamerakészlet igényelhető, míg a másikban a hátsókerékhajtás, az RTK pontosságú automata kormányzás, és a kamerakészlet található. Az előrendelési akció részleteit megtalálja az Agro-Békés Kft. weboldalán – www.agrobekes.hu, vagy érdeklődjön a területileg illetékes szakemberektől.

A nagyszabású drezdai premier után pedig reméljük, hogy mielőbb hazánkban is kipróbálhatjuk a Case IH Axial-Flow 250 széria kombájnjait. Az Agro-Békés Kft. tervei szerint a gépet a gazdálkodók már az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon is körbejárhatják január végén, a most elvetett repcét, árpát vagy búzát pedig akár az új kombájnnal is betakaríthatják.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

MTZ, John Deere kombájn, Kverneland eke - Rengeteg mezőgazdasági gépet árverez a NAV

Belarus MTZ traktor, John Deere kombájn, Kverneland eke és kultivátor, fűkasza, rendsodró, pótkocsi, vetőgép, tárcsa, és egyéb munkagépek kalapács alatt.

2018. március 3. 07:43

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

2019. január 8. 12:34

Premier: Case IH Axial-Flow 250 kombájn – videó

A Case IH három új 250-es sorozatú Axial-Flow kombájnnal jelentkezik 2019-re, a meglévő 7240, 8240 és 9240 modellek helyett. Az új sorozat számos új, automatizált funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az üzemeltetők számára, hogy a teljesítményt és a minőséget tekintve könnyebben maximalizálják a gép teljesítményét.

2018. július 27. 11:20

Gépinfo Videó

Erősebb és hatékonyabb New Holland CR kombájnok - a Revelation széria

A legújabb generációs CR Revelation kombájnokkal a legjobb minőségű tisztamag és kiválóan felhasználható szalma egy időben állítható elő a dupla rotoros cséplőrendszer kedvező tulajdonságainak köszönhetően.

2018. április 24. 08:39