Gépészet
Gépészet

Bemutatkozik a Fendt e100 Vario elektromos traktor

Bemutatkozik a Fendt e100 Vario elektromos traktor

Agrofórum Online

Az elektromos kerékpárok és személygépkocsik után a mezőgazdasági traktorok villamosítása is megkezdődött. Az AGCO bemutatta a Fendt e100 Vario akkumulátorral működő, villanymotor hajtású traktorát. Ez az első gyakorlatban is alkalmazható elektromos erőgép, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot is képes töltés nélkül végigdolgozni.

1. kép. Fendt e100 Vario 50 kW-os (68 LE-s) elektromos kompakttraktor

Az idei Agritechnica 2017 kiállítás „Innovációs Díj” pályázatára 320 jóváhagyott termékinformációs kérelem érkezett. A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által kinevezett független szakértőbizottság szigorú kritériumok alapján 2 arany- és 29 ezüstmedál díjat ítélt oda a gyártóknak. Az ezüst díjazottak között szerepel a Fendt e100 Vario elektromos kompakt traktor, amelyet az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-án tartotta nemzetközi sajtótájékoztatóján, a marktoberdorfi Fendt Forumon mutatott be (1. kép).

Fendt e100 Vario hajtásrendszere

Fendt e100 Vario elektromos kompakt traktor 50 kW-os hajtásrendszere 100%-ban villamos. A traktor áramforrása 650 V-os lítium-ion nagyteljesítményű akkumulátor, amelynek kapacitása 100 kWh (2. kép). A traktort a nagyteljesítményű DC/AC inverter és a váltakozó áramú villanymotor reális üzemeltetési körülmények között öt üzemórán keresztül képes működtetni egy akkumulátor feltöltéssel.


2. kép: Fendt e100 Vario traktor 100 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorának elhelyezése

Az akkumulátor feltöltése 400 V feszültségű, 22 kW teljesítményű egyenárammal valósítható meg, a CEE szabványos, vagy telepített gyorstöltővel CCS tip.2 csatlakozón keresztül (3. kép). Ez utóbbi esetben a lemerült akkumulátor 40 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre tölthető. Az elektromos rendszer a fékezési energia egy részét is felhasználja az akkumulátor töltésére. A nagyfeszültségű rendszer biztonságos működésére az elektronikus rendszerfelügyelet vigyáz.


3. kép: A traktor lítium-ion akkumulátorának töltés csatlakozója

Teljes kompatibilitás

A Fendt e100 Vario teljes kompatibilitása alatt az kell érteni, hogy a traktorral hagyományos és az elektromos meghajtású munkagépek is működtethetők. A traktor a munkagépek teljesítményigényét a szabványos TLT kimenettel és a hidraulikus csatlakozókon keresztül is képes kiszolgálni. A traktor elől és hátul AEF szabványos ISOBUS csatlakozóval, valamint a munkagépek hajtására szolgáló villamos nagyteljesítményt átadó csatlakozóval rendelkezik (4. kép). Az akkumulátor rövid ideig képes a munkaeszköz felé 150 kW csúcsteljesítmény-szolgáltatásra.


4. kép: Fendt e100 Vario traktor hátsó elektromos és hidraulikus csatlakozói

A Fendt e100 Vario felépítésénél fogva a meglévő munkagépekkel üzemeltethető és képes az elektromos hajtású munkagépek előnyeinek megvalósítására is. A villamos hajtásrendszerrel fokozatmentes haladási sebesség valósítható meg. Álló helyzettől kezdve a teljes nyomaték rendelkezésre áll, mind a vonóerő kifejtéshez, mind a TLT-hajtáshoz.

Innovatív termo-management

A nagyteljesítményű teljesítményelektronika és a lítium-ion akkumulátor hűtését, elektronikus hőmérséklet-szabályozását teljesen új, energiahatékony termo-management végzi. Az akkumulátortól és a teljesítményelektronikától hűtéssel elvont hőenergiát a rendszer elektromos hőszivattyú segítségével a vezetőfülke klimatizálására hasznosítja. Okostelefonon követhető a traktor termo-management működése és az akkumulátorinformációk. Ha a traktor villamos hálózaton van, akkor internetes kapcsolat segítségével távolból irányítható például a vezetőfülke előzetes előmelegítése télen, illetve a klimatizálás elindítása nyáron.

A Fendt e100 Vario traktor alkalmazásának előnyei és területei

Az akkumulátorról üzemelő villanyhajtású traktorral lehetőség kínálkozik a CO2 kibocsátás jelentős csökkentésére. A Fendt e100 Vario – a hagyományos dízel traktorokkal összehasonlítva – kevés karbantartást igényel, energiahatékony, csendes, és nem bocsát ki káros anyagot. Ez a traktor használható többek között az istállóban, a növényházban, a családi gazdaságban és a kommunális munkáknál.  A csendes és környezetbarát működésének köszönhetően a Fendt e100 Vario traktort sokféle feladat elvégzésére lehet alkalmazni a városok lakóövezetében is.
A gyártó tervei szerint a sorozatgyártás megindulása után a Fendt e100 Vario már jövőre korlátozott darabszámban elérhető lesz.

Felhasznált forrás: http://www.fendt.co.uk/fendt-e100-vario.html

(Dr. Varga Vilmos – Agroforum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Részleges terminálás is végezhető a Busa forgókapájával

2024. május 20. 12:10

Ha a Busa állítható forgókapájának szögét visszább vesszük, elérhető részleges terminálás.

Gépek a KITE-től az állattenyésztők részére

2024. május 16. 16:10

Termékpalettája széles skálát ölel fel, beleértve a kaszákat, rendterítőket, rendképzőket és szervestrágya-szórókat.

A XERION 12-es széria hulladékból előállított fenntartható üzemanyaggal is működik

2024. május 13. 12:10

A 15,6 literes hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre vannak engedélyezve.

40 százalékos mínuszban a magyar mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. május 10. 16:10

A két évvel ezelőttihez képest mintegy 63 százalékos a zuhanás, 2022 áprilisában 181, tavaly ebben a hónapban 94 értékesítést regisztráltak.

Traktoróriásokkal lephetik meg a gazdákat a gyártók az idei Agritechnica kiállításon

2023. július 17. 11:40

Új Claas, John Deere és Case IH nagytraktor érkezhet a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon a várakozások szerint, de talán ott mutatkozhat be a Fendt 600 Vario erőgép is.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Végtelenül precíz és takarékos műtrágya-kijuttatást tesz lehetővé az Amazone díjazott fejlesztése

2023. szeptember 28. 16:10

Az Amazon fejlesztése megelőzi a túl- vagy alultrágyázott területek kialakulását, valamint azt, hogy kanyarodás közben a tábla határán kívülre jusson a műtrágya.

Magyar gyártmányok az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 1. 12:12

Hannoverben 2019. November 10-16 között kerül megrendezésre a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása, ahol 51 ország mintegy 2750 kiállítója mutatja be legújabb innovációit, koncepcióit és vízióit a mai és az eljövendő mezőgazdaságáról. Az előrejelzések szerint több mint 400.000 látogató várható, amelyből 100.000 feletti a külföldi.