Gépészet
Gépészet

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

Egy igazi óriás született – Bemutatták a Krone Big X 1180 önjáró silózót

Agrofórum Online

Az 1000 LE teljesítményű önjáró silózó ma már nem ritkaság, az 1100 LE azonban újdonságnak számít a Krone háza táján is. Nem csoda, hogy az új Big X 1180 típust nagyszabású nemzetközi sajtóbemutató alkalmával ismertették meg a szakújságírókkal Németországban.

Az biztos, hogy a Krone Big X 1180 önjáró silózó nem Magyarországon fogja megdönteni az eladási rekordokat, hiszen az eleve szűk piacra talán túl nagynak is mondható az új fejlesztés. Egy-egy bérvállalkozónak azonban még így is felcsillanhat a szeme, a gyártó legújabb terméke ugyanis jelentősen növeli a hatékonyságot.

Minden eddiginél erősebb motor és több kényelmi funkció

A Berlin közelében megrendezett gépbemutatón hatalmas érdeklődés övezte a különleges külsővel rendelkező Krone Big X 1180 önjáró silózót, ami nem meglepő, hiszen minden eddiginél erősebb lett. Az eddigi csúcsot jelentő Big X 1000 már négy számjegyű teljesítménnyel rendelkezett, az új gép viszont 1156 lóerővel dolgozhat a földeken, amivel a világ legerősebb silózójává vált. Ezt pedig egy Liebherr V12-es motornak köszönheti, ami nem meglepő módon a Stage V emissziós normákat is maradéktalanul teljesíti. Az olaj- és szűrőcserék idejét a gyártónak sikerült 1000 üzemórára kitolnia, ami szintén kedvező tulajdonság. A gép akár emelhető fülkével is rendelhető, ami magas állományban rendkívül hasznos lehet, a kabin ergonomikus és kényelmes kialakítása pedig segíti a komfortos munkavégzést.

Szintén a gépkezelő munkáját teszik könnyebbé az automatikus beállítási lehetőségek, amikkel optimalizálható a betakarítás, de újdonságként mutatták be Németországban az EasyLoad automata ürítőrendszert is. A kamera alapú, 3D képelemzéssel dolgozó megoldás szabályozza a kiöntőnyílás nyitását és zárását, annak elforgatását, ráadásul a gépkezelő választhat, hogy milyen módon szeretné elvégezni a pótkocsi feltöltését – például elölről hátra, vagy éppen fordítva.

Az EasyLoad automata ürítőrendszer kamerája

A Krone szintén Németországban mutatta be XCollect vágóasztalát, ami a megnövekedett teljesítmény egyik alapfeltétele, hiszen az adapter extrém körülmények között is megbízható.

Természetesen a szenzorok sem hiányozhatnak a gépből, az opcionálisan rendelhető AgriNIR pontos adatokat szolgáltat a betakarított növény nedvesség- és tápanyagtartalmáról. Az érzékelőt a Dynamica Generale cég gyártja, ami komoly tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen, a rendszer alapja tehát már kipróbált, jól működő technológia. A rendszer képes meghatározni a szárazanyag, a keményítő, a nyersfehérje, a nyers hamu, a nyerszsír, a savdetergens rostok (ADF) és a semleges detergens rostok (NDF) mennyiségét, az adatokat pedig a fülkében található terminál eltárolja, majd azokat különböző alkalmazásokkal a gazdálkodó fel is dolgozhatja.

Az XCollect vágóasztal

OptiMaxx 250 és OptiMaxx 305 roppantóhenger

A Krone Big X 1180 önjáró silózó egyik legfontosabb innovációja az OptiMaxx 250 roppantóhenger. Újdonság, hogy a fogak 5 fokos szögben, ferdén helyezkednek el, ami még nagyobb teljesítményt és még jobb vágóhatást eredményez. A hengerek 10%-kal szélesebbek lettek, a fordulatszám pedig 7%-kal magasabb, illetve a rugószerkezet is nagyobb és hatékonyabb. A fogak 105/123-as vagy 123/144-es számban érhetőek el, előbbi a hosszú, utóbbi a rövid szecskamérethez javasolt. A fejlesztésnek köszönhetően 30, de akár 50%-os sebességkülönbség is megfigyelhető a munkaműveletben.

A megnövekedett motorteljesítmény és áteresztési képesség miatt a Big X 1180 minden eddiginél nagyobb roppantóhengert igényel, így a Krone elkészítette a piac legnagyobb átmérőjű egységét, ami így 305 mm átmérőjű lett. Ez az OptiMaxx 305. A szögletes fogak és a megnövelt méret egyedi vágóhatást szavatol, miközben a hatékonyság szintén jelentősen növekszik. A 250 mm-es változathoz képest a súrlódási felület 11%-kal nőtt, a sebesség pedig 20%-kal. A hosszú szecskamérethez 125/150, a rövid szecskamérethez 150/175 fogat lehet választani.

OptiMaxx roppantóhenger ferdén elhelyezett fogakkal

A fejlesztésnek köszönhetően a karbantartás és tisztítás elvégzése is könnyebb, egyszerűbb lett a nagy szerviznyílások miatt, ráadásul a megbízhatóságot növeli, hogy a roppantóhengerek csapágyain belüli hőmérsékletet a gépkezelők a fülkében elhelyezett monitoron is látják.

Amint az a fejlesztések felvillantásából is látszik, és a németországi gépbemutatón hamar kiderült, a Krone Big X 1180 önjáró silózó számos olyan újítást tartalmaz, amely még megbízhatóbbá, még könnyebben kezelhetővé, és minden korábbinál hatékonyabbá teszi a termékcsaládot.

Így dolgozik a magyar erdőkben a legújabb finn fakitermelő gép

Az új fakitermelő géppel lényegesen kényelmesebb és hatékonyabb a munka, mint az elődjeivel.

Gépészet Videó

Íme az AGROmashEXPO Termékfejlsztési díj győztesei

Az idei évben rekordszámú 41 db pályamű érkezett be, ami jelzi, hogy évről évre egyre többen érzik úgy, hogy érdemes elindulni ezen a megmérettetésen. Sajnos a hazai indulók száma nem nőt, sőt csökkent.

OPaLL-AGRI Saturn IV magágykészítő kompaktor Csehországból

Az OPaLL-AGRI egy csehországi családi tulajdonban működő vállalkozás, akik Brno-tól északra gyártják kimagasló ár-érték arányú munkagépeiket. A termékpalettán megtalálhatók a függesztett és félig-függesztett váltvaforgató ekék, magágykészítő kompaktorok, szántáselmunkáló hengerek, szántóföldi kultivátorok, rövidtárcsák és a tavalyi évtől a talajlazítók.

Gépészet Videó

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját.

Elment a nyár…

Augusztus van, a nagy nyári szabadságok lecsengőben, az emberek lassan visszaszállingóznak a vizek mellől, a hegyek közül a napi munkájukhoz.

2018. augusztus 29. 12:40

Talajkímélő járószerkezet CLAAS erőgépeken

A CLAAS már a tervezési folyamat során nagy figyelmet fordít a talajvédelemre.

2017. december 31. 11:30

A CLAAS bemutatja a JAGUAR 900 és 800 sorozat újdonságait, valamint az új silózó adaptereket

A 2017-es Agritechnica kiállítástól kezdődően a CLAAS új műszaki megoldásokat épít be a gépeibe.

2017. november 28. 11:10

A CLAAS új teszt- és vizsgaközpontot épít

Az új létesítmények 2018 őszi megnyitásáig még több mint 15 millió eurót fektetnek be.

2017. május 8. 15:50