Gépészet
Gépészet

Fendt Momentum – az okos vetőgép

Fendt Momentum – az okos vetőgép

Agrofórum Online

A Fendt gyártmány-portfóliója kiegészült a Momentum vetőgéppel, amely jelenleg még csak Braziliában kapható.

A Fendt Momentum vetőgép az egyik legnagyobb attrakció volt a braziliai Agrishow 2019 (Ribeirão Preto, São Paulo) kiállításon. A Momentum egy intelligens vetőgép, amely az AGCO által 2017-ben megvásárolt Precision Planting technológiáját alkalmazza.

Okos keretrendszer és szabályozható vetőelem terhelés (Delta Force)

A Precision Planting technológiát kiegészíti a DeltaForce terhelésű Smart Frame keret. José Galli a “Fendt for South America”  igazgatója szerint ezzel a technológiával megvalósítható, hogy minden egyes vetőelem azonos és egyenletes terheléssel csatlakozzon a talajhoz, függetlenül a sebességtől és a felszín változástól, aminek eredménye az egyenletes kelés, növény fejlődés és nagyobb termés. A vetőgépek ugyan csak jövőre kerülnek piacra, de az idén 30 példánnyal végeznek szántóföldi teszteket.

A Momentum vetőgép 45cm sortávolságú, 40soros változata

A Momentum vetőgép – programban 24, 30 és 40 soros kivitelű; 45, 50 cm sortávolságú változatok (műtrágya kijuttatóval vagy anélkül) készülnek. A műtrágyatartály kapacitása 5300kg. Ez a vetőgép a legnagyobb a Brazil piacon. Szállítási szélessége 4,3m. A vetőgép kamionon is könnyen szállítható, csupán a műtrágyatartályt és a kerekeket kell leszereli.

Az új vetőgép vetési pontossága kukoricában 99,6%.

A vetőgép szállítási helyzetben

Precíziós vetési technológia

A Momentum vetőgép a Precision Planting Technology által kifejlesztett vApply Granular műtrágya kijuttató berendezéssel van felszerelve, amely biztosítja, hogy minden sorban pontosan azonos mennyiség kerüljön. A vApply adapter valós idejű szabályozásáról a 20/20 Seedsense Generation 3 monitor gondoskodik.

Differenciált vetés és műtrágyázás

Ha a traktor rendelkezik a Climate FieldView-hoz hasonló terménytérkép készítő szoftverrel, akkor az említett monitorral megvalósítható a differenciált vetés és műtrágyázás. Vagyis ellenőrizhető a vetési mélység, megfigyelhető a talaj állapota, valamint a vetőelemek kapcsolata a talajjal.

A vetőgép intelligens sor csatlakozása

Fendt okos keret (Smart Frame)

A vApply Granular műtrágya kijuttató berendezéssel elátott vetőgéphez egy új keretrendszert fejlesztettek ki. A Fendt Smart Frame rendszer biztosítja, hogy minden vetőelem állandóan megfelelő kapcsolatban legyen a talajjal és a mag lehelyezés mélységét is ellenőrzi. A vetőelemek három részre osztott segédkerethez csatlakoznak, amelyeknek a terhelését kék-két hidraulikus munkahenger szabályozza, ezáltal biztosítva a megfelelő vetőelem – talaj kapcsolatot.

A vetőelemek egyenletes terhelése

DeltaForce

A Fendt Momenum vetőgép a Precision PlantingTM DeltaForce vetőelem terhelési rendszerét alkalmazza, amely szenzorokon keresztül szabályozza a vetőelemek megfelelő terhelését, biztosítva ezáltal a tarlómaradványok átvágását és a magok egyenletes mélységű elhelyezését. Ezzel a vetőgéppel a braziliai nagy gazdaságok olyan technológiához jutnak, amellyel a tökéletes vetés megvalósítható.

A Fendt Momentum brazil gyártmány

A Fendt Momentum vetőgépet az AGCO braziliai gyárában fejlesztették ki (Ibirubá in Rio Grande do Sul). A gyárban vetőgépeket, műtrágya kijuttató berendezéseket és homlokrakodókat gyártanak, amelyeket külföldre exportálnak (South America: Paraguay, Uruguay, Bolivia; és Africa).

A Fendt Momentum vetőgépet is itt fogják gyártani, ez lesz az első gép, amely nem Németországban készül.

Forrás: Jos van de Vooren, AGCO takes Fendt to the Brazilian market; Steven Vale, https://www.profi.co.uk/news/first-outing-fendt-planters

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Gyengén teljesített a traktorpiac augusztusban

2019. szeptember 9. 10:17

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 1173 darabbal, ami 53 százalékos részesedés a piacból.

Az AGCO és a CNH is partnerek az új digitális projektben

2018. április 9. 09:01

A dolgok internete (IoT) magában rejti azt a lehetőséget, hogy megnövelje a mezőgazdasági hatékonyságot, de a különböző traktor- és gépgyártóktól származó termékek jelenleg “nem beszélik” mindig ugyanazt a nyelvet, tehát nem képesek digitális információ-cserére.

Csaknem ötödével csökkent a traktorpiac szeptemberben

2019. október 7. 14:33

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 1285 darabbal, ami 53,7 százalékos részesedés a piacból.

Autóipari formatervezők a traktorpiacon

2019. július 30. 13:33

A traktorgyártók közötti piaci verseny, hasonlóan az autóiparhoz, előtérbe hozza az új formai megoldások keresését. A színek, a formák hatásának elemzése eredményeként, egyes gyártók arra a következtetésre jutottak, hogy igazi, átütő sikert csak profi formatervezők bevonásával érhetnek el.