Gépészet
Gépészet

Fendt Momentum – az okos vetőgép

Fendt Momentum – az okos vetőgép

Agrofórum Online

A Fendt gyártmány-portfóliója kiegészült a Momentum vetőgéppel, amely jelenleg még csak Braziliában kapható.

A Fendt Momentum vetőgép az egyik legnagyobb attrakció volt a braziliai Agrishow 2019 (Ribeirão Preto, São Paulo) kiállításon. A Momentum egy intelligens vetőgép, amely az AGCO által 2017-ben megvásárolt Precision Planting technológiáját alkalmazza.

Okos keretrendszer és szabályozható vetőelem terhelés (Delta Force)

A Precision Planting technológiát kiegészíti a DeltaForce terhelésű Smart Frame keret. José Galli a “Fendt for South America”  igazgatója szerint ezzel a technológiával megvalósítható, hogy minden egyes vetőelem azonos és egyenletes terheléssel csatlakozzon a talajhoz, függetlenül a sebességtől és a felszín változástól, aminek eredménye az egyenletes kelés, növény fejlődés és nagyobb termés. A vetőgépek ugyan csak jövőre kerülnek piacra, de az idén 30 példánnyal végeznek szántóföldi teszteket.

A Momentum vetőgép 45cm sortávolságú, 40soros változata

A Momentum vetőgép – programban 24, 30 és 40 soros kivitelű; 45, 50 cm sortávolságú változatok (műtrágya kijuttatóval vagy anélkül) készülnek. A műtrágyatartály kapacitása 5300kg. Ez a vetőgép a legnagyobb a Brazil piacon. Szállítási szélessége 4,3m. A vetőgép kamionon is könnyen szállítható, csupán a műtrágyatartályt és a kerekeket kell leszereli.

Az új vetőgép vetési pontossága kukoricában 99,6%.

A vetőgép szállítási helyzetben

Precíziós vetési technológia

A Momentum vetőgép a Precision Planting Technology által kifejlesztett vApply Granular műtrágya kijuttató berendezéssel van felszerelve, amely biztosítja, hogy minden sorban pontosan azonos mennyiség kerüljön. A vApply adapter valós idejű szabályozásáról a 20/20 Seedsense Generation 3 monitor gondoskodik.

Differenciált vetés és műtrágyázás

Ha a traktor rendelkezik a Climate FieldView-hoz hasonló terménytérkép készítő szoftverrel, akkor az említett monitorral megvalósítható a differenciált vetés és műtrágyázás. Vagyis ellenőrizhető a vetési mélység, megfigyelhető a talaj állapota, valamint a vetőelemek kapcsolata a talajjal.

A vetőgép intelligens sor csatlakozása

Fendt okos keret (Smart Frame)

A vApply Granular műtrágya kijuttató berendezéssel elátott vetőgéphez egy új keretrendszert fejlesztettek ki. A Fendt Smart Frame rendszer biztosítja, hogy minden vetőelem állandóan megfelelő kapcsolatban legyen a talajjal és a mag lehelyezés mélységét is ellenőrzi. A vetőelemek három részre osztott segédkerethez csatlakoznak, amelyeknek a terhelését kék-két hidraulikus munkahenger szabályozza, ezáltal biztosítva a megfelelő vetőelem – talaj kapcsolatot.

A vetőelemek egyenletes terhelése

DeltaForce

A Fendt Momenum vetőgép a Precision PlantingTM DeltaForce vetőelem terhelési rendszerét alkalmazza, amely szenzorokon keresztül szabályozza a vetőelemek megfelelő terhelését, biztosítva ezáltal a tarlómaradványok átvágását és a magok egyenletes mélységű elhelyezését. Ezzel a vetőgéppel a braziliai nagy gazdaságok olyan technológiához jutnak, amellyel a tökéletes vetés megvalósítható.

A Fendt Momentum brazil gyártmány

A Fendt Momentum vetőgépet az AGCO braziliai gyárában fejlesztették ki (Ibirubá in Rio Grande do Sul). A gyárban vetőgépeket, műtrágya kijuttató berendezéseket és homlokrakodókat gyártanak, amelyeket külföldre exportálnak (South America: Paraguay, Uruguay, Bolivia; és Africa).

A Fendt Momentum vetőgépet is itt fogják gyártani, ez lesz az első gép, amely nem Németországban készül.

Forrás: Jos van de Vooren, AGCO takes Fendt to the Brazilian market; Steven Vale, https://www.profi.co.uk/news/first-outing-fendt-planters

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Kiváló háttértámogatás, megbízható erőgépek - A Tedej Zrt.-nél már bizonyítottak a FENDT traktorok

2019. április 14. 18:21

Minden traktorukat körültekintően választják ki, az utóbbi években már visszavásárlási garanciát is kérnek a forgalmazóktól. Figyelembe veszik a fogyasztást, a várható szervizköltségeket, és a háttértámogatást is.

Három Fendt Vario traktor is új fogyasztási rekordot állított fel a DLG tesztjein

2018. április 18. 13:03

A DLG teszt programjában a Fendt 1042 Vario és a Fendt 1046 Vario kategóriájában a legjobb eredményt érte el, a Fendt 1050 Vario pedig fajlagos fogyasztásban állított fel új rekordot,

Sikeres kiállítást tudhat maga mögött az AXIÁL

2019. május 16. 07:17

Véget ért a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melyen az AXIÁL Kft. is kiállított 1500 négyzetméteren. A mezőgazdaságigép-forgalmazó cég elsősorban az állattartás technológiájára fókuszált.