Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Nagy teljesítmény és megbízhatóság a kis gazdaságban is – Hardi permetezőgéppel

Nagy teljesítmény és megbízhatóság a kis gazdaságban is – Hardi permetezőgéppel

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

Gyuricza István és sógora 1984 óta foglalkozik mezőgazdasággal Enyingen, 130 hektáros vállalkozásukat szinte a semmiből építették fel, ráadásul még napjainkban is főállású munka mellett termesztenek őszi búzát, napraforgót, kukoricát és őszi árpát. Korábban repcével és mákkal is foglalkoztak, de mostanra csak a négy leggyakoribb kultúrát vetik.

A kis családi gazdaság udvarában felsorakozó géppark tagjaként egy új Hardi Navigator 3000 is megbújik, ami elsőre kissé meglepő lehet, hiszen 130 hektáron nem megszokott a hasonló eszközök alkalmazása, bár a Balaton térségében hamar meggyőztek arról, hogy megfontolt és jó döntést hoztak az év eleji vásárláskor.

„Gyorsaság és a megbízhatóság. Ez volt a fő szempont a permetezőgép kiválasztásánál, és azért vásároltunk prémium kategóriás gépet, mert tudjuk, hogy visszahozza az árát. Növényvédelemről beszélünk, ami pontos, időben elvégzett munkát kíván, ráadásul hiába 130 hektárról van szó, a gomba-, rovar- és gyomirtás során ennek a területnek a nagy részét kétszer, háromszor is le kell permetezni, ami máris nagyjából 3-400 hektár” – kezdte beszélgetésünket Gyuricza István, aki még most is a székesfehérvári nehézfémöntödébe jár dolgozni, így nem csoda, hogy a minél gyorsabb munkavégzés fontos érv volt a nagy teljesítményű szivattyúval ellátott Hardi Navigator mellett. Egy munkás nap végén ugyanis nem mindegy, hogy mennyi időt lehet megspórolni a földeken.

Jelentősen megnőtt a területteljesítmény

A két enyingi gazdálkodó 18 méteres Delta Force szórókerettel tavasszal vásárolta meg a Hardi vontatott permetezőgépet, azóta pedig szinte folyamatosan használták. A munkaszélesség sem véletlen, hiszen a tapasztaltok szerint ez az, amivel a saját és bérelt táblákon a leghatékonyabban tudnak dolgozni. „Az előző permetezőgépünk is 18 méteres volt. Bevált, éppen megfelelőek a tábláinkhoz. A területteljesítményünk azonban most jelentősen növekedett. Egyrészt a régi 2000 literes volt, a Hardi pedig 3000, amihez társul még 500 liter mosóvíz-tartály. Másrészt a Navigatorral 15-18 kilométer/óra sebességgel is haladhatunk munka közben. Ez azt jelenti, hogy akár 20, de 15 hektárt biztosan lepermetezünk óránként. Amikor ilyen változatos, kiszámíthatatlan az időjárás, mint az idei évben, akkor ez nagyon fontos” – fogalmazott az enyingi gazdálkodó, aki azt is hozzátette, hogy az új gép a három manuálisan, kézzel állítható fúvókának köszönhetően a permetezésre alkalmas időszakot is kiszélesítette, hiszen kisebb légmozgás mellett is pontos és precíz a munka.

A permetezőgépen jelenleg manuális, elektromos szakaszolás működik, hiszen a traktor még nem rendelkezik robotkormányzással, bár ennek beépítése a tervek között szerepel. A permetezőgép azonban már az automata szakaszolás nélkül is sokkal pontosabb, a GPS és az érintőképernyős kijelző segítségével ugyanis minimálisra csökkenthető az átfedés, amit a sebességarányos kijuttatás még hatékonyabbá tesz. Míg a régi permetezőgépet egy 100 lóerő teljesítményű MTZ húzta, addig a feltöltött állapotában nagyjából 70 mázsás Hardit a maximális hatékonyság elérése érdekében egy 145 lóerő teljesítményű CASE IH vontatja, ami egy domboldalon is megfelelő erőt szavatol.

„A Delta Force keret rugózása nagyon jó, mindemellett a stabilitását kell kiemelni, ezért is választottuk ezt a típust” – tudtam meg a beszélgetés során, amiből az is kiderült, hogy a tanulás sem volt túl nehéz feladat. Az forgalmazó szakemberei a beüzemelés során minden szükséges információval ellátták a gazdálkodókat, a gép kezelése ráadásul eleve egyszerű, gazdabarát. „Minden munkánál és új eszköznél szükség van egy kis ráhangolódásra, de a fülkében mindent úgy alakítottak ki, hogy az praktikus legyen. Kényelmesen ülök, a kormány, a GPS, a vezérlőmonitor a kezemre esik, egyetlen felesleges mozdulatot sem kell tennem. Nagyon hatékony az egész rendszer”.

Kiemelt szempont volt a megbízható háttértámogatás

Az első hónapok tapasztalatai nagyon jók, ám Gyuricza István ezen nem lepődött meg, hiszen tudták, hogy milyen gépet vásárolnak. Több gazdatársukat is megkérdezték, mit ajánlanak, két barátjuknak is Hardi permetezője van már régóta. Szerencsére a gyakorlatban még nem kellett személyesen tesztelniük az forgalmazó szervizhátterét, ám előzetesen arról is meggyőződtek, hogy a forgalmazó gyorsan, és hatékonyan hárítaná el a problémákat, ami szezonban különösen fontos, hiszen egy gombás fertőzés óriási károkat tud okozni, ha a permetezőgép néhány napig egy helyben áll, és nem képes elvégezni a növényvédelmi munkálatokat. „A háttértámogatás mindig az egyik legfontosabb szempont, hiszen hiába új egy gép, hiába prémium kategóriás, probléma bármikor bármivel előfordulhat, ha pedig megesik, akkor nem várhatunk a megoldásra”.

„Sógorommal a kezdetektől fogva úgy próbáltuk alakítani az életünket, hogy öregkorunkra, ha megmarad az egészségünk, tudjuk folytatni a gazdálkodást, ehhez pedig a lehető legjobb eszközökre van szükségünk. A minőségről ugyanúgy gondolkodunk: ha kell, akkor kicsit összébb húzzuk a nadrágszíjat, és valahogyan megoldjuk, de nem sajnáljuk rá a forintot” – zárta beszélgetésünket Gyuricza István az enyingi határban, ahol élő Facebook bejelentkezésünk során is körbejártuk a Hardi Navigator 3000 vontatott permetezőgépet.

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

2019. október 21. 09:45

A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus.

Moro Aratri az ekespecialista - Olaszország eke szegmensének piacvezetője az Agroázis kínálatában

2019. október 21. 08:42

A Moro Aratri gyárat 1957 november 5-én a Moro család alapította, amelyből kifejlődött a jelenlegi Moro Aratri, ami mára egy modern vállalkozás, amely tudást, műszaki ismereteket és célirányos ipari technológiákat alkalmaz a mezőgazdaság érdekében.

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

MTZ, John Deere kombájn, Kverneland eke - Rengeteg mezőgazdasági gépet árverez a NAV

2018. március 3. 07:43

Belarus MTZ traktor, John Deere kombájn, Kverneland eke és kultivátor, fűkasza, rendsodró, pótkocsi, vetőgép, tárcsa, és egyéb munkagépek kalapács alatt.

Használtan is jó választás! - Hardi permetezőgépek az Agroázistól

2018. február 26. 08:07

Az Agroázis szakemberei az eladott használt gépet az újakhoz hasonlóan beüzemelik, a gépkezelőt pedig megfelelő oktatásban részesítik.

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

2018. augusztus 7. 08:41

A francia HUBERTRACK HHT-100 típusjelzésű, új, innovatív gumihevederes eszközhordozó rendkívül hasznos lehet a mezőgazdasági termelők számára.

Gépészet Videó

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.