Gépészet
Gépészet

Hat gyakorlati szempont – egy Kverneland permetezőgép

Hat gyakorlati szempont – egy Kverneland permetezőgép

Agrofórum Online

Augusztusban Bábolnán mutatta be új önjáró permetezőgépét a Kverneland. A fejlesztés hat kiemelt szempont szerint történt: kiváló folyadékmenedzsment, stabilitás, összekapcsolhatóság, precíziós permetezés, könnyű üzemeltetés és intelligens elektronika. A gyártó végül egy rendkívül modern, gazdaságra szabható permetezőgépet hívott életre, amiről a magyar termelők is meggyőződhettek, hiszen az eszközt ki is próbálhatták a szélerőművek árnyékában.

Az iXdrive S6 önjáró permetezőgépek elérhetők 4250, 5200 és 6150 literes permetlé-tartállyal, 250 és 300 lóerő teljesítményű motorral. A szórókeret szélessége 24 métertől 40 méterig kérhető acél vagy alumínium kivitelben. A nyomtáv 2,25 métertől 3 méterig változtatható, míg a hasmagasság 130, 150 és 170 centiméter lehet.

Kiváló folyadékmenedzsment

Az iXflow-E® egy elektromos fúvókavezérléssel ellátott, nagynyomású permetlé-keringtető rendszer, aminek működése közben a folyadék szabadon áramlik a rendszerben, majd a permetezés befejezésekor visszajut a tartályba. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető a permetlé-maradvány, és a vezetékekben nem lesz ülepedés. A permetezés során minden szakasz a permetlévezetékek mindkét irányából kerül nyomás alá, így a permetezési munka azonnal, nyomásesés nélkül megkezdhető. Ezt az egyedi megoldást a Kverneland szabadalma védi.

Egyszerű üzemeltethetőség

A Kverneland új permetezőgépének kezelhetősége rendkívül egyszerű, a legtöbb funkció néhány gondnyomással beállítható. Az egyik szempont az volt, hogy a növényvédelmi eszköz olyan legyen, mint egy mosógép, hiszen abba is csak be kell pakolni a ruhát, majd a megfelelő program kiválasztása után már nincs más dolgunk, mint várni, majd kivenni a tiszta pólót, nadrágot. A fülkében és a gép oldalán is megtalálható kezelőfelülettel könnyedén megoldhatók a különböző feladatok, például a tisztítás. Ráadásul használati utasítás sem kell. Az elv hasonló, mint az okostelefonoké: azoknál sem olvassák el a felhasználók a kézikönyvet, a logikus rendszer-felépítés miatt anélkül is eligazodnak a menüben.

Precíz permetezés

A gazdák részéről ma már alapvető követelményként jelenik meg, hogy a fúvókáknál a nyomás azonos legyen. Ennek a Kverneland permetezőgépe tökéletesen megfelel a nagynyomású permetlé-keringtető rendszerével. Emellett az ultrahangos szenzorok biztosítják, hogy a keret mindig a megfelelő magasságban legyen a talajtól vagy a növényektől. Fúvókákat 50 centiméterenként találunk, ezek egyesével szakaszolhatók, tehát az átfedések munka közben tényleg minimalizálhatók. Bár a foltpermetezés még inkább a jövő módszere, az iXdrive S6 önjáró permetezőgépeket erre is felkészítették.

Stabilitás

A gyártó nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy a permetezőgép stabil legyen a közúton és a szántóföldön egyaránt. A súlypont alacsonyan található, a súlyelosztás pedig a kabin-motor-tartály-keret szerkezeti sorrendnek köszönhetően tele, nyitott kerettel 50-50 százalék, míg szintén nyitott kerettel, üres tartállyal 51-49 százalék. A stabil haladást segíti a változtatható nyomtáv is. Az iXdrive paralelogramma felfüggesztés munka közben stabilan tartja a szórókeretet is és a rugózással kombinálva a függőleges elmozdulást minimalizálja.

Összekapcsolhatóság

Az iXdrive permetezőgépeket össze lehet kapcsolni az IsoMatch FarmCentre alkalmazással, így egy felhő alapú rendszeren keresztül a különböző térképek, adatok letölthetők az eszköz kezelőfelületére. Ezzel kihagyható a mindennapi folyamatokból a pendrive használata, ami elveszhet, elkallódhat. Emellett a folyamatos nyomonkövetés is biztosított. Az ISOBUS-os Kverneland gépflotta akár távolról is kezelhető, elemezhetők a teljesítményadatok. A különböző gépek és munkafolyamatok így összekapcsolhatók egymással.

Intelligens elektronika

Az egyszerű kezelhetőségről már volt szó, amit a felhasználóbarát iXspray szoftver tesz lehetővé. Összesen 44 funkció rendelhető hozzá az IsoMatch Grip joystick gombjaihoz. A Boom Guide rendszer egyenletesen, az optimális magasságon tartja a keretet a precíz permetezés érdekében. A gép rendelhető három vagy öt ultrahangos érzékelővel is, utóbbi a részben összecsukott kerettel történő permetezés során fontos.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Massey Ferguson 8700 S: NAGYtraktorok ÓRIÁSI árakcióval! + 5 év ajándék gyári garanciával

2024. július 23. 09:10

A modern motortechnológia előnye a fogyasztásban mérhető a legjobban: a gépek rendkívül kevés üzemanyagot használnak, mialatt állandóan rendelkezésre áll az erő.

KUBOTA XTA ültetvénypermetező gépek: robusztusság, hatékony védelem gyümölcsösöknek és szőlészeteknek

2024. július 22. 16:10

A Kubota XTA-k képesek kielégíteni a kártevők és betegségek elleni védekezés igényeket gyümölcsösökben, csonthéjas ültetvényeken, szőlészetekben.

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024. július 22. 10:40

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók, legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról.

Talajművelő és vetőgépeit vitte országos bemutatóra az Amazone

2024. július 19. 14:40

Szeretnének ezen gépek piacán is olyan elismertséget szerezni Magyarországon, mint a permetező- és tápanyag-visszapótló gépek terén.

Célkeresztben a John Deere vontatott permetező portfóliója

2024. április 9. 13:10

A John Deere vontatott permetezőinek portfólióját a 700-as és 900-as szériába tartozó gépek ölelik fel.

Amazone Pantera 4504: nagyobb teljesítmény, kényelmesebb kezelés

2021. május 3. 11:38

Az új Pantera 4504 sorozatnál a megnövelt területteljesítmény és a járművezető tehermentesítése áll a középpontban.

8 érdekesség a John Deere R41 sorozatú önjáró permetezőről

2022. március 8. 08:22

Nagy teljesítmény, maximális hasznos üzemidő, a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költség. Ezek azok a tényezők, amire Önnek igazán szüksége van új permetező esetén. E szempontokat is figyelembe véve született meg a John Deere R4140i/R4150i önjáró permetezőgép is. Íme 8 érdekesség a gépről.

Innovatív, kedvező árú permetezőgépekkel támad az Agromehanika Magyarországon

2024. február 25. 14:10

A szlovén Agromehanika a közép- és délkelet-európai térség egyik meghatározó mezőgépgyártó vállalata. A minőségi, megbízható, innovatív és alacsony üzemeltetési költségű termékeket előállító, kranji székhelyű vállalkozás története még a jugoszláv időkig, 1968-ig nyúlik vissza.