Gépészet
Gépészet

ISOBUS – Bátorítani kell a mezőgépgyártókat a minősítés megszerzésére

ISOBUS – Bátorítani kell a mezőgépgyártókat a minősítés megszerzésére

Agrofórum Online

Az ISO11783 vagy röviden ISOBUS egy fiatal, de hosszú történettel rendelkező szabvány a mezőgazdaság világában. A mezőgépet vásárló gazdálkodók azt szeretnék, ha a különböző traktorok és munkagépek egy univerzális „nyelven” kommunikálnának. A probléma akkor jelentkezett, amikor egy gazdálkodó vásárolt egy új traktort és a szomszédjától kölcsönzött egy régi munkagépet, ami után megállapította, hogy azok képtelenek egymással kommunikálni.

Ezért a 2000-es évek elején létrehozták az ISO 11783 nemzetközi szabványt a gépek közötti kommunikáció megvalósításának céljából, amely azóta gyorsan terjed.

2008-ban megalakult a Mezőgépipari Elektronikai Alapítvány (Agricultural Industry Electronics Foundation, AEF) azzal a céllal, hogy alakítson ki egy útmutatót az ISOBUS integrációjához.

Az alapítvány 2013-ban létrehozta az AEF ISOBUS adatbázist, amelyben megjeleníti a különböző ISOBUS minősített gépek kompatibilitását és funkcionalitását, amely adatok elérhetők az alapítvány weboldalán (aef-online.org). Az AEF 2015-ben elkészítette az adatbázis okostelefonos applikációját. Andrew Olliver, a CNH Industrial termékmenedzsere szerint a következő lépés a többi mezőgépgyártó bátorítása lesz a gépeik ISOBUS minősítésének megszerzésére.


CLAAS tablet a traktor fülkében

„Jelenleg mintegy 24 gépgyártó szerepel a minősített termékek adatbankjában” – mondta el Olliver. „Napjainkban több mint 200 társaság rendelkezik AEF tagsággal, de ezek közül nem mindegyik forgalmaz ISOBUS terméket. Az lenne az ideális, ha a jelenlegi 24-ről 100-ra tudnánk növelni az adatbázisban szereplő társaságokat”.

Előnyök a gyártók, dílerek számára.

Az adatbázist a gyártók és dílerek számára alapították azért, hogy különböző gépek és eszközök közötti funkciók kompatibilitását azonosítani tudják. Ha tehát egy gazdálkodó vásárol egy új traktort, akkor megkeresheti azt az adatbázisban, ellenőrizheti az ISOBUS kompatibilitását, és összehasonlíthatja a meglévő traktorai és munkagépei kompatibilitásával.

A dílerek az adatbázist használhatják az inkompatibilitás megállapítására és elemzésére is. Ha a szántóföldön két gép nem képes együttműködni, akkor a díler laptopjával kapcsolatot teremt az ISOBUS-szal, és létrehoz egy diagnosztikai fájlt, amelyet később feltölt az adatbázisba azért, hogy megállapítsa, mely funkciók nem működnek és miért. Ha a diagnosztikai fájl feltöltése után nem talál megoldást, akkor a díler vagy egy technikus az ISOBUS adatbázisban egy címkét „ragaszt” a diagnosztikai fájlhoz, amelyet elküldenek a gyártóhoz kivizsgálásra.

A felhasználók az adatbázisban kereshetnek gyártó, kategória és ISOBUS funkcionalitás alapján, és leellenőrizhetik a különféle traktor és munkagép kombinációkat, beleértve:
– az UT (universal terminal/univerzális terminál),
– AUX-N (auxiliary control new/új segéd szabályzás),
– AUX-O (auxiliary control old/régi segéd szabályzás),
– TC-BAS (task controller basic/alap feladat szabályzás),
– TC-SC (task controller- section control/feladat szabályzás-szekció szabályzás),
– ECU (tractor electronic control unit/traktor elektromos szabályzó egység) és
– TC-GEO (task controller geo/geo feladat szabályzás)
funkciókat.

A bizonylatolás minőséget jelent

A gyártók eszközeik minősítését a különböző elismert tesztállomások valamelyikénél végeztethetik. Ilyen például a Nebraska Tractor Test Lab/ University of Nebraska-Lincoln, amelyik a teljes ISOBUS rendszert vizsgálja abból a célból, hogy megállapítsa a különböző funkciók kompatibilitását. Ha a termék sikeresen átment a vizsgálaton, akkor jogosult az AEF ISOBUS logó használatára.


A magyar Digitroll cég ISOBUS minősítő oklevele

„Az ISOBUS rendszer a gépek minőségének egy valódi jellemzője” – mondta el Ryan Milligan, a Powell Eletronics üzletfejlesztési vezetője. Az AEF logó egy minőségi bizonyíték, amely a felhasználók számára egy „kulcsra kész” helyzetet hoz létre. Az AEF folyamatos fejlesztése új funkciókkal egészíti ki a rendszert, amelyet az adatbázisban megtalálhatunk. Például az év elején kiegészítették az adatbázist az ISB vagy ISOBUS rövidre záró gombbal. Ez a funkció a felhasználó számára lehetővé teszi, hogy az ISOBUS terminál által aktivált funkciót gyorsan kikapcsolja. A munkagéptől függően a funkció kikapcsolásra vagy leállításra kerül. Például, ha egy egyszerű terminálról többes funkció fut, akkor a felhasználó a gombra „ütve” kikapcsolja ezeket a funkciókat, ahelyett hogy több lépésen keresztül visszakeresné az ISOBUS terminál helyes képernyőjét.

A megfelelőségi teszt eljárás fejlesztése folyamatos, amelynek eredményeként az idén különösen sok megoldást fognak bemutatni.

Forrás: Tyler Harris

(A szerző megjegyzése: A cikk írása közben érkezett a következő hír. Az AEF szervezet az ISOBUS UT és az Auxiliary Control-kompatibilitások elismerésével a CLAAS Tablet applikációt két funkcióterületre is elismerte. Miután megkapta a tanúsítványt, az EASY on board alkalmazás már szerepel a hivatalos AEF adatbázisban. A gazdálkodók és vállalkozók új eszközök vásárlása előtt ebben az adatbázisban ellenőrizhetik, hogy a kiválasztott eszköz kezelhető-e az EASY alkalmazással.)

(Dr. Jóri J. István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vonóháromszöges, mezőgazdasági billenős pótkocsik új generációja

2024. április 18. 10:10

A kalocsai székhelyű Budamobil-Cargo Kft. az AGROmashEXPO-AgrárgépShow 2024 kiállításon mutatta be legújabb, high-tech gyártmányát, amely minimális önsúllyal, nagyobb hasznos teherbírással teszi hatékonnyá és környezetbaráttá a termény- és takarmányszállítást.

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

2024. április 17. 12:10

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét.

Prémium a zöldsorban: Massey Ferguson szálastakarmány gépek bemutató

2024. április 16. 08:10

A Massey Ferguson 2018-tól gyárt és értékesít prémium minőségű szálastakarmány gépeket, köztük kaszákat, rendképzőket és rendterítőket. Alábbi cikkünkben mutatjuk be a legnépszerűbb hazai MF gépeket, amelyek mind elérhetők készletről a hazai márkakereskedőknél!

Megújult Case IH bálázógépek: megnövelt teljesítmény, időtállóbb anyagok és gépkezelőt tehermentesítő automatika

2024. április 16. 05:40

Díjnyertes formatervezés, egyedi funkciók, kevesebb kezelői beavatkozást igénylő automatikák – a Case IH bálázók a kezdetek óta egyszerűvé teszik a bálázást a gazdáknak.

Traktorpiac: növelte előnyét a John Deere

2019. március 6. 08:28

Az első két hónapban összesen már 363 traktort helyeztek forgalomba, ez 28,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti 48 darabbal, a Case és a New Holland előtt.

Színváltós munkalámpákat kaptak a Valtra traktorok

2024. február 29. 11:10

Havas, ködös vagy éppen poros körülmények között nem a kemény hideg fényt kibocsátó munkalámpák az ideálisak, a Valtra éppen ezért fejlesztette ki ötletes színváltós rendszerét.

Tudja-e Ön? Melyek a világ legnagyobb traktorai?

2020. március 20. 17:02

Milyen jellemzők alapján mondjuk egy traktorra, hogy a legnagyobb? Geometriai méret? Motor teljesítmény? Vontatási képesség?

A John Deere önvezető traktor munkába áll

2023. június 10. 06:34

A traktor a mobil operációs rendszer megérintésével beindul és anélkül, hogy a fedélzeten bárki is tartózkodna, útjára indul.