Gépészet
Gépészet

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Nem gond többé a nitrátjelentés – Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

Agrofórum Online

Új termékével rögtön Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat nyert a Karintia Kft. a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

A program közvetlenül a szántóföldön teszi lehetővé a mezőgazdasági munkák adatainak rögzítését okostelefon vagy tablet segítségével. A gazdálkodó mindezzel időt takarít meg, adatrögzítési és jelentési kötelezettségei pedig jelentősen leegyszerűsödnek.

“A Farmdok egy farm menedzsment rendszer, aminek nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A GPS alapján működő program nagy segítséget jelent a termelőknek, használata nem igényel különösebb szaktudást és drága hardveres beruházást sem, hiszen ez traktortól és munkaeszközöktől független” – mondta el az Agrofórumnak a Karintia Kft. standján Andreas Prankl. A FARMDOK GmbH ügyvezető igazgatója hozzátette: a gazdálkodó kiválasztja a munkaműveletet a telefonján, valamint azt, hogy éppen milyen input anyagot kíván kijuttatni a területre, majd nyom egy START gombot. Innentől kezdve a program automatikusan végzi a dolgát, a telefon GPS-ével leköveti a traktor mozgását, és minden adatot rögzít. A nap végén egyetlen dolgunk van, rányomni a STOP gombra, amit követően az applikáció elvégzi a szükséges kalkulációkat. Ezeket aztán bármikor, bárhonnan elérhetjük okoseszközeink segítségével.”

Növényvédelemtől a költségszámításig

Mi mindenre is jó a Farmdok? A növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási adatok rögzítésére, raktárkezelésre, munkaszervezésre, a nyilvántartások kezelésére és költségszámításra is. A program egyik nagy előnye, hogy a felhasználó azt is látja, hol történt pazarlás a különböző munkafolyamatok során, így a jövőben jelentősen csökkenthetők a költségek, ami a Farmdok árát sokszorosan visszahozza.

“Egy másik példát említve: megtehetjük azt is, hogy ha az adott helyen például megbetegedést észlelünk a táblán, akkor a traktorból kiszállva készítünk egy fotót, amit a program az adott GPS ponthoz rögzít, és a későbbiekben ezt a területet nyomon tudjuk követni. De ennél is fontosabb, hogy a segítségével automatikusan elkészíthető a nitrátjelentés, illetve egyéb szükséges adminisztratív feladatok” – hangsúlyozta Andreas Prankl.

Gazdálkodók fejlesztették gazdálkodóknak

A Farmdok sikerének egyik titka, hogy a fejlesztők gyakorlatilag a permetezés, műtrágyaszórás, valamint egyéb munkafolyamatok során hozták létre az applikációt, hiszen Andreas Prankl családja Ausztriában gazdálkodik. “Bátyámmal mi magunk is gazdálkodunk, így a legtöbb felmerülő problémát, kihívást ismerjük, átéltük. Nap mint nap rengeteg feljegyzést kellett készítenünk, nagyon sok volt az adminisztráció, ezért döntöttünk úgy, hogy kifejlesztünk egy rendszert, ami növeli a hatékonyságunkat. Ennek a 9 éves munkának a termése a Farmdok”.

A program 2017-ben jelent meg a piacon, ekkor azonnal ezüstérmes fejlesztéssé vált a világ egyik legnagyobb agrárkiállításán, a hannoveri Agritechnicán. 2018-ban pedig Ausztriában az év applikációjának választották a Farmdokot. A forradalmian új szoftver rövid idő alatt 45.000 felhasználóval büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy Magyarországon is díjat nyert. A program adaptációja a hazai viszonyokhoz a Karintia Kft. szervezésével folyamatosan zajlik. Amennyiben Ön is ingyenesen kipróbálná a Farmdok applikációt, látogasson el a www.farmdok.com/hu oldalra.

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

A Vredestein hosszabb élettartamú gumiabroncsokat mutatott be a kis- és nagy teljesítményű traktorok számára a SIMA kiállításon

A Vredestein a párizsi SIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás keretén belül bemutatta legújabb Traxion traktorabroncsait az európai piac számára. A vállalat kiállította a kistraktorokhoz tervezett vadonatúj Traxion 65/70 gumiabroncsokat, valamint a nagy teljesítményű traktorok számára kifejlesztett Traxion Optimall VF választékának legújabb abroncsméreteit.

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

A Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők.

2018. március 12. 19:39

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019

Egy hét és újra AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban! Magyarország agráripari csúcsrendezvénye január 23-26. között várja az érdeklődőket. Társkiállítások: Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet.

2019. január 15. 14:41

Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

A Magtár Kft., a Pöttinger prémium kategóriás szálastakarmány betakarító gépeinek forgalmazásán túl, a szerviz és alkatrészellátás hátterét is biztosítja.

2018. november 15. 05:48

Világítótorony a gazdáknak - Fliegl Tracker járműfelismerő rendszer

A Fliegl adathordozók a nyomonkövetés mellett a biztonságot is növelik a betakarítás csúcsidejében.

2018. január 23. 18:18