Gépészet
Gépészet

NORAC keretmagasság-szabályozás – Ultraszónikus talajművelés

NORAC keretmagasság-szabályozás – Ultraszónikus talajművelés

Agrofórum Online

A Topcon Positioning Group megvásárolta a NORAC Systems International céget, amely az ultraszónikus szenzorálás és keretmagasság-szabályozásban világelsőnek tekinthető.

A NORAC cég már több mint 40 éve foglalkozik olyan innovatív megoldások kifejlesztésével, amelyek segítik a farmok munkájának hatékonyságát, mondta Ray O’Connor (elnök és CEO, Topcon Positioning Group). Nagy várakozással tekintünk a két cég egyesülésére, amelynek eredményeként a Topcon a legjobb technológiával jelenhet meg a piacon. Optimizmusunk másik alapja a Topcon fejlesztési tevékenysége az automatizálási és menedzsment területeken, amellyel az Industrial Internet of Things (IIoT) erejét tudjuk továbbítani a farmokra.

A Topcon bejelentette a NORAC megvásárlását

A NORAC a modern keretmagasság-szabályozási technológia globális szereplője a világpiacon. A jelenlegi gyártmány spektruma tartalmazza azt a megoldást, amellyel a permetezőgépek keretének magasságát lehet szabályozni a talajfelszín, vagy a termény felett, és ezáltal a műtrágya és növényvédő szer kijuttatás optimalizálható.

Bill Strelioff (elnök és CEO, NORAC Systems International) elégedettségét fejezte ki azért, hogy a Topcon család tagjává válhatnak. A NORAC és a Topcon korábban már sikeresen együttműködött számos precíziós fejlesztési projektben és most a szinergikus technológiákkal és az elosztási hálózattal, ez tovább fejleszthető. Vagyis az egyesülés megsokszorozza az előnyös tulajdonságokat.

Az 1974-ben alapított NORAC elsőként foglalkozott az automatikus keretmagasság-szabályozás fejlesztésével, amelynek eredményeként most vezető szerepet tölt be a piacon. A cég központja Saskatoon-ban van (Saskatchewan, Canada), de rendelkezik három külföldi képviselettel is (NORAC, Inc. (Minnesota, U.S); NORAC Europe sarl (Guéreins, France); NORAC Trading (Shanghai, China).

Albert Zahalka, a Topcon Precision Agriculture elnöke nagy várakozással tekint a NORAC cég magasan kvalifikált munkatársainak a Topcon cég precíziós fejlesztéssel foglakozó csapatához történő csatlakozása elé. A keretszabályozás globális vezetőjeként a NORAC jelentősen fogja erősíteni a Topcon saját fejlesztésű gyártmány (OEM) portfólióját az innovatív precíziós mezőgazdasági megoldások területén.

A mostani megállapodás a Topcon harmadik precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos vásárlása volt 2014 novembere óta. Ezáltal a cég kiegészült egy kanadai bázissal és a precíziós mezőgazdasági megoldásokkal foglakozó munkatársak száma meghaladta a 700 főt.

A Topcon Agriculture cég 2018 decemberében bejelentette, hogy megkezdte a NORAC Tillage Depth Control (TDC) talajművelőgép mélységszabályozó rendszerének gyártását, amely hasonló elven működik, mint a NORAC Boom Height Control permetezőgép keretmagasság-szabályozó rendszere.

NORAC TDC – Automatikus kultivátor mélységszabályzó

A NORAC TDC rendszerrel a talajművelés is bekerül a high-tech technológiák közé, természetesen megfelelő traktor alkalmazása esetén. A rendszer az „állítsd be és felejtsd el” elven működik, ami azt jelenti, hogy automatikusan tartja a mélységet változó talajállapot és -felszín esetén is. Az automatikus rendszerrel csökkenthető a talaj tömörödése, a traktor kerékcsúszása nedves állapotok esetén, továbbá nő a hajtóanyag-hasznosítás és az időkihasználás mértéke.

A Topcon által gyártott NORAC keretmagasság-szabályozás egy automatikus mélységbeállítási rendszer, amely minden típusú, hidraulikus mélységszabályozóval rendelkező kultivátor számára alkalmas.

A berendezés a talajfelületet ultrahangos érzékelőkkel „leolvassa”, és menetközben automatikusan beállítja a gépet a kívánt munkamélységre. A rendszer működtetése és beállítása, bármely ISOBUS terminálon keresztül lehetséges.

A szenzorok elhelyezési vázlata egy kétsoros tárcsás boronán

A pontos és automatikus keretmagasság-szabályozással megelőzhető a talajtömörödés, növelhető a terület teljesítmény és csökkenthető a hajtóanyag-fogyasztás.

A TDC Standard készlet egy UC7 vezérlőegységből, hidraulikus szelepből és két NORAC szabadalmaztatott ultrahangos érzékelőből áll.

A TDC Advanced egy UC7 vezérlőegységből, két hidraulikus szelepből és két NORAC szabadalmaztatott ultrahangos érzékelőből épül fel. A TDC Advanced a Standard funkciókon túl a kultivátor elülső vagy hátsó részének munkamélységét is szabályozhatja.

Szenzor elhelyezés egy Sunflower (AGCO) tárcsás borona mellső keretén

Forrás: www.topconagriculture.com

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

Gépészet Videó

A John Deere nyerte a legtöbb AE50 díjat

A díjazás a termékfejlesztés azon eredményeit ismeri el, amelyek által a felhasználók időt, költséget és élőmunkát takaríthatnak meg.

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit 2018-ban!

A PHYLAZONIT márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív Márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.

2018. december 17. 08:09

Lépéstartás a gépfejlesztéssel - Gumiabroncs körkép 2018 (1. rész)

A követelmények jelentős részének manapság a nagy átmérőjű, széles profilú, radiál szerkezetű, nyitott nyílbordázatú (AS mintázatú), IF (Improved Flexion) vagy VF (Very High Flexion) technológiával gyártott gumiabroncsok felelnek meg leginkább.

2018. november 23. 06:33

Bayer – AGRYA összefogás született az innovatív magyar mezőgazdaságért

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA és a Bayer Hungária Kft. Együttműködésük arra a felismerésre épül, hogy a fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat.

2018. február 26. 07:57

A digitalizáció útján a Szent István Egyetem

A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a Digitális Agrárstratégia fő irányvonala is.

2019. január 25. 07:58